Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Program Interreg Slovensko - Česko podporí projekty za asi 63 mil. eur

Foto: Andrej Galica

Podporia 41 projektov.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Projektové žiadosti prvého kola výziev programu Interreg Slovensko - Česko sú schválené. Podporených tak bude 41 projektov v pohraničných regiónoch v celkovej sume takmer 63 miliónov eur. Informoval o tom v stredu odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

V rámci výzvy Klíma bude podporených 19 projektov v celkovej sume 12,8 milióna eur. Príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) z toho tvorí 10,3 milióna eur. "Tieto projekty sú zamerané na boj proti zmene klímy, adaptáciu lesa na tieto zmeny a implementáciu varovných a oznamovacích systémov pre obyvateľov cezhraničného územia," priblížil odbor komunikácie rezortu.

Ďalších 16 projektov zahŕňa výzva Kultúra a cestovný ruch. Sumou 47,9 milióna eur (z toho príspevok z EFRR je 38,3 milióna eur) budú podporené projekty, ktoré majú pomôcť vytvoreniu cyklo-dopravných spojení, obnove kultúrnych a prírodných pamiatok, ako sú hrady, zámky, múzeá či vytvoreniu smart expozícií a podcastov o histórii.

V rámci výzvy Spolupráca bolo schválených šesť projektov v celkovej sume 2,2 milióna eur, z toho príspevok z EFRR je 1,7 milióna eur. Projekty majú zvýšiť spoluprácu v efektívnosti verejnej správy, v záchranných službách a pomôcť občianskej spoločnosti s participáciou v rôznych grantových výzvach.

Takmer 100 % finančná alokácia sa podľa odboru komunikácie podarila dosiahnuť pri výzvach Klíma a Kultúra a cestovný ruch. V rámci výzvy Spolupráca sa vyčerpalo viac ako 36 % z jej celkovej alokácie.

"V štvrtom kvartáli tohto roka plánujeme schvaľovať projekty z druhého kola výziev programu Interreg Slovensko - Česko. Tie sú zamerané na oblasti vzdelávania a biodiverzity," uzavrel štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák s tým, že ďalšie výzvy na podporu klímy, inštitucionálnej spolupráce, kultúry a cestovného ruchu budú vyhlásené asi v druhom kvartáli budúceho roka.