Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rusko schválilo návrh dohody o voľnom obchode medzi EEU a Srbskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí Európskej únie v tejto súvislosti koncom augusta vyzvali Srbsko, aby sa neodchyľovalo z cesty k členstvu v eurobloku.

Moskva 10. októbra (TASR) - Ruská vláda schválila návrh dohody o zóne voľného obchodu medzi Eurázijskou ekonomickou úniou (EEU) a Srbskom. Príslušná vyhláška zo 7. októbra bola zverejnená na oficiálnom internetovom portáli právnych informácií, informovala o tom agentúra TASS.

V dokumente sa uvádza, že vláda schválila "návrh dohody o zóne voľného obchodu medzi Eurázijskou ekonomickou úniou a jej členskými štátmi a Srbskou republikou, predložený ministerstvom hospodárskeho rozvoja a dohodnutý s ruským ministerstvom zahraničia a ďalšími zainteresovanými federálnymi výkonnými orgánmi a srbskou stranou".

Očakáva sa, že dohodu o voľnom obchode s EEU, ktorá združuje Rusko, Kazachstan, Bielorusko, Arménsko a Kirgizsko, podpíše Srbsko 25. októbra.

Ministri zahraničných vecí Európskej únie v tejto súvislosti koncom augusta vyzvali Srbsko, aby sa neodchyľovalo z cesty k členstvu v eurobloku.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) označil kroky Srbska za "mätúce". "Ak myslíte svoju európsku orientáciu vážne, potom zrejme robíte politické rozhodnutia, ktoré vás k nej približujú. Toto nie je jedno z nich," povedal Lajčák na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Helsinkách.

Kandidátska krajina na vstup do EÚ musí zosúladiť svoju politiku s politikou Únie vrátane uvalenia sankcií proti Rusku pre jeho operácie na Ukrajine. EÚ zostáva najväčším obchodným partnerom Srbska, keď hodnota vzájomného obchodu vlani dosiahla takmer 26 miliárd eur, čo je približne osemnásobok v porovnaní s obchodom so všetkými štátmi EEU.

Srbsko už uzavrelo dohodu o voľnom obchode s najväčšími krajinami EEU - Ruskom, Kazachstanom a Bieloruskom. Nová dohoda ju len rozšíri o Arménsko a Kirgizsko.