Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Šefčovič si zopakuje rokovania o dodávkach plynu s Moskvou a Kyjevom

Maroš Šefčovič, archívna snímka. Foto: TASR Marko Erd

Komisia v januári tohto roku predložila návrh v súlade s pravidlami európskej energetickej politiky, podľa ktorého by nová dohoda na prepravu plynu mala platiť najmenej desať rokov.

Brusel 19. septembra (TASR) - Štvrtkové kolo trojstranných rokovaní medzi Európskou komisiou (EK), Ruskom a Ukrajinou, zamerané na dlhodobé dodávky plynu do Európy, nebolo posledné počas mandátu súčasnej exekutívy EÚ. Predstavitelia všetkých troch strán zavítajú do Bruselu aj koncom októbra. Uviedol to pre TASR podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár ocenil konštruktívne rokovania, ktorých bol hostiteľom, a na ktorých sa zúčastnili ruský a ukrajinský minister energetiky Alexander Novak, respektíve Olexij Oržeľ. Na podujatí boli aj najvyšší predstavitelia spoločností Gazprom a Neftohaz, pričom ukrajinská strana prišla už aj so šéfom novovznikajúcej spoločnosti LLC, ktorá vznikne ako výsledok "unbundlingu" (rozdelenia energetického monopolu Neftohazu), a ktorá bude mať na starosti tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy.

"Všetci si uvedomujeme, že sme pod veľkým tlakom, a preto aj to rozhodnutie, ktoré prijala v stredu ukrajinská vláda o unbundlingu a vzniku novej firmy, bolo kľúčové. Rovnako ako aj schválenie všetkých európskych zákonov na prepravu plynu," opísal situáciu Šefčovič. Privítal tiež, že do ukrajinskej delegácie bola začlenená aj šéfka nezávislého regulátora energetického trhu na Ukrajine Oxana Krivenková, ktorá ruskej strane vysvetlila, ako bude postupovať pri stanovovaní taríf na prepravu ruského plynu.

Šefčovič dodal, že všetky strany súhlasia s tým, že rozhodnutie o budúcom kontrakte bude závisieť od toho, ako sa podarí nájsť vyvážený prístup k objemom prepravovaného plynu, prepravným poplatkom a aj to, či Kyjev bude nakupovať ruský plyn pre potreby ukrajinských zákazníkov a nebude sa zameriavať len na iné trhy.

"Tým najkonkrétnejším výsledkom je to, že budú pokračovať rokovania medzi ruskou a ukrajinskou stranou aj na komerčnej úrovni. My za európsku stranu sme sľúbili, že urobíme maximum pre to, aby Ukrajina presne aplikovala všetky európske normy, aby unbundling prebehol v súlade s európskymi pravidlami a aby nová firma LLC bola plne certifikovaným operátorom už v decembri tohto roku a bola schopná podpísať novú dohodu s Gazpromom tak, aby platila od 1. januára 2020," vysvetlil podpredseda EK. Súčasná zmluva medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Neftohazom vyprší 31. decembra.

Komisia v januári tohto roku predložila návrh v súlade s pravidlami európskej energetickej politiky, podľa ktorého by nová dohoda na prepravu plynu mala platiť najmenej desať rokov, pričom Brusel chcel prepravné kapacity vo výške 60 miliárd kubických metrov (m3) plynu ročne s dodatočnou flexibilitou 30 miliárd m3.

Šefčovič priznal, že tento jeho návrh je stále "na stole" a ukrajinská strana ho veľmi podporuje, hoci Kyjev by si želal čo najdlhšie zazmluvnené obdobie. Spresnil, že ruská strana zas hovorí, že každý z uvedených parametrov bude závisieť od ďalších rokovaní o objemoch a prepravných tarifách.

"Teraz pôjde o to, nájsť tú komerčnú rovnováhu, ale za dôležité považujem politickú atmosféru, ktorá bola pozitívna," skonštatoval. Priznal, že Kyjev príjemne prekvapil konštruktívnym prístupom, veľkými reformnými krokmi a prispôsobením svojho prepravného systému na európske normy. "Preto verím, že tieto tri kľúčové otázky sa podarí vyriešiť a zhodli sme sa na tom, že najlepšie sa bude na to pozrieť ešte pred koncom mandátu tejto komisie, s najväčšou pravdepodobnosťou v posledný októbrový týždeň," vysvetlil.

Rokovania v Bruseli rovnako potvrdili aj skutočnosť, že EÚ sa nemusí tejto zimy obávať výpadkov v dodávkach plynu. Šefčovič spresnil, že všetky zásobníky, ktoré v Únii máme, sú naplnené na 96 % a aj ukrajinská strana koná tohto roku zodpovedne a má vo svojich zásobníkoch takmer 20 miliárd m3 plynu, čo je o štyri miliardy viac ako pred rokom. "Verím, že sa podarí vyriešiť všetky zostávajúce záležitosti tak, že začneme nový rok s novou dohodou a bez nejakých dramatických situácií na európskom trhu," uviedol na záver.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)