Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Španielska vláda ide uťahovať opasky, plánuje šetriť miliardy eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Návrh rozpočtu pre tento rok , ktorý dnes predstavila vláda , počíta s úsporami v hodnote 27 miliárd eur. Tie zahŕňajú znižovanie výdavkov ako aj zvyšovanie daní pre veľké firmy.

Madrid 30. marca (TASR) - Španielska vláda dnes predstavila návrh rozpočtu na rok 2012, ktorý počíta s mimoriadnymi úspornými opatreniami v hodnote 27 miliárd eur. Tie zahŕňajú okrem znižovania výdavkov aj zvyšovanie daní pre veľké firmy. Cieľom je presvedčiť Európsku úniu a investorov, že Španielsko nebude potrebovať záchranný balík.


Podpredsedníčka vlády Soraya Sáenz de Santamaría uviedla, že výdavky ministerstiev by mali klesnúť takmer o 17 % a počíta sa aj so zmrazením platov štátnych úradníkov. Celkové výdavky vlády by sa mali znížiť o 17 miliárd eur. Vláda okrem toho zvýši daň pre veľké firmy a niektoré súdne poplatky. Nesiahne však na dôchodky, podporu v nezamestnanosti a nezvýši ani daň z pridanej hodnoty. Cieľom je znížiť rozpočtový deficit a pritom neohroziť ekonomiku, dodala Soraya Sáenz de Santamaría.

Najväčšie škrty od nástupu demokracie

Podľa ministra financií Cristobala Montora ide o najväčšie škrty od nástupu demokracie v Španielsku v 70. rokoch po smrti diktátora Francisca Franca. "Prijali sme mimoriadne opatrenia, pretože aj situácia je mimoriadna," povedal Montoro na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády.

Španielsko musí tento rok po dohode s Európskou úniou znížiť rozpočtový deficit na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 8,5 % HDP v minulom roku. Pre Madrid to nebude jednoduchá úloha, keďže ekonomika klesá a nezamestnanosť dosahuje takmer 23 %.