Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Teplé počasie zhoršuje stav sucha vo väčšine regiónov Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri jesenných plodinách sa očakáva pokles úrod u všetkých komodít - kukurica, slnečnica ako aj cukrová repa.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Slnečné a veľmi teplé počasie zhoršuje stav sucha vo väčšine regiónov Slovenska. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Na vývoj porastov plodín zberaných v jesennom období, akými sú kukurica, slnečnica a cukrová repa, pôsobili podľa nej dažde v júni pozitívne, ale neskoršie výrazne suché a teplé počasie spôsobilo urýchlenie dozrievania, najmä porastov kukuríc a slnečníc. Krátka vegetačná doba môže mať za dôsledok nižšie úrody.

Informovala, že v 40. až 41. kalendárnom týždni prevládalo na väčšine územia ustálené počasie, čo umožnilo poľnohospodárom pokračovať v jesenných prácach, avšak väčšina regiónov už pociťuje nedostatok vlahy.

"Pri jesenných plodinách sa očakáva pokles úrod u všetkých komodít - kukurica, slnečnica ako aj cukrová repa. Riziko nižších úrod hrozí pri všetkých jesenných plodinách a krmovinách, nakoľko aj v druhej dekáde augusta pretrvávalo tropické počasie, pričom sa predpokladalo, že ešte bude trvať," podčiarkla.

Dodala, že pri monitorovaní a vyhodnocovaní jesenných prác vychádza Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora z informácií získaných od jednotlivých regionálnych komôr.