Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska centrálna banka pokračuje v expanzívnej menovej politike

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie Švajčiarskej národnej banky znamená, že trojmesačná Libor sadzba zostáva v pásme -1,25 % až -0,25 %, v súlade s odhadmi ekonómov.

Bern 13. decembra (TASR) - Švajčiarska centrálna banka naďalej pokračuje v expanzívnej menovej politike. To potvrdila aj pri úrokových sadzbách, ktoré ponechala na pôvodnej úrovni, teda v zápornom pásme. Banka ako dôvod pokračovania uvoľnenej menovej politiky uviedla "krehkú" situáciu na devízových trhoch.

Rozhodnutie Švajčiarskej národnej banky znamená, že trojmesačná Libor sadzba zostáva v pásme -1,25 % až -0,25 %, v súlade s odhadmi ekonómov. Na tejto úrovni sa Libor sadzba drží od januára 2015. Nemení sa ani depozitná sadzba, ktorá zostáva na úrovni -0,75 %.

Obidve sadzby drží banka na tejto úrovni s cieľom zabrániť posilňovaniu švajčiarskeho franku. Rast jeho kurzu by totiž exportne orientovanej ekonomike spôsobil nemalé problémy. "Frank je stále dosť silný a situácia na devízových trhoch je naďalej veľmi krehká," uviedla centrálna banka v oficiálnom vyhlásení.

Čo sa týka inflácie, tohtoročnú prognózu ponechala banka na pôvodne odhadovanej úrovni, v prípade rokov 2019 a 2020 však pôvodný odhad upravila smerom nadol. Vo všetkých troch prípadoch však inflácia bude hlboko pod inflačným cieľom banky, ktorý je stanovený na 2 %.

V tomto roku by inflácia mala dosiahnuť 0,9 %, v súlade s predchádzajúcou prognózou zverejnenou v septembri. V budúcom roku však centrálna banka očakáva zmiernenie rastu spotrebiteľských cien na 0,5 %, zatiaľ čo v septembri odhadovala ich rast o 0,8 %. A v roku 2020 dosiahne podľa centrálnej banky inflácia 1 %, zatiaľ čo v septembri očakávala jej zrýchlenie na 1,2 %.

Ekonomika by tento rok mala vzrásť o 2,5 %. V budúcom roku počíta banka so spomalením rastu na 1,5 %.

Očakáva sa, že švajčiarska centrálna banka bude s ďalšími krokmi vyčkávať na Európsku centrálnu banku (ECB), konkrétne na rozhodnutie ECB zvýšiť depozitnú sadzbu. Tá v súčasnosti dosahuje -0,4 %.