Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Taliansko dodalo EK na posúdenie návrh rozpočtu s vysokým deficitom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

EK uverejnila v utorok na internete aj ostatné návrhy rozpočtov členov eurozóny.

Rím/Brusel 16. októbra (TASR) - Talianska vláda poslala Európskej komisii (EK) do Bruselu na posúdenie rozpočet krajiny na nasledujúci rok. Napriek predchádzajúcej kritike od niektorých členov EK, že odporuje zámerom spoločenstva, Taliani ho dodali v nezmenenej podobe.

EK uverejnila v utorok na internete aj ostatné návrhy rozpočtov členov eurozóny.

Taliansky kabinet zložený z členov populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej Ligy schválil návrh až v pondelok (15.10.) večer. Premiér Giuseppe Conte o rozpočte povedal, že sa v ňom podarilo uviesť do poriadku jednotlivé rozpočtové položky a dodržať aj sľuby voličom.

Už predbežné informácie o zameraní rozpočtu vyvolali kritiku EK a nervozitu na finančných trhoch. Vláda v úsilí splniť sľuby voličom navrhla rozpočet, ktorý zvýši štátny dlh krajiny tým, že sa zavedú určitý zaručený príjem občanom, predčasný odchod do dôchodku a daňové úľavy pre malé firmy.

EK musí posúdiť rozpočty členov EÚ do 30. novembra. V prípade, ak usúdi, že návrh rozpočtu je v rozpore s pravidlami EÚ, musí príslušné vlády informovať do dvoch týždňov od jeho doručenia. Vlády tak dostanú dostatočný čas, aby rozpočet prepracovali. Na to dostávajú tri týždne.

V prípade Talianska zrejme budú ťažkosti. Rím sa bude odvolávať na povolenú výšku deficitu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Hranica bola pred časom stanovená, aby sa zabránilo veľkému zadlžovaniu krajín eurozóny. Taliansko dosiahlo verejný dlh nad 130 % HDP, napriek tomu, že maastrichtský limit je povolený na 60 % HDP, Rím musí mať podľa neskorších rozhodnutí podstatne nižší rozpočtový deficit než 3 % HDP. Talianska vláda to však odmieta.