Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Tržby spoločnosti Tesla v 1. kvartáli klesli o 9 % na 21,3 miliardy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Čistý zisk patriaci akcionárom sa v prvom kvartáli prepadol o 55 % na 1,13 miliardy USD.

Washington 24. apríla (TASR) - Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur), oznámila spoločnosť v utorok (23. 4.). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Čistý zisk patriaci akcionárom sa v prvom kvartáli prepadol o 55 % na 1,13 miliardy USD. Tesla už začiatkom apríla oznámila, že za tri mesiace do konca marca dodala zákazníkom približne 387.000 vozidiel. V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 8,5 % a oproti poslednému štvrťroku 2023 prepad až o 20 %. Automobilka okrem iného poukázala na skutočnosť, že výrobu vo svojej jedinej európskej továrni v Grünheide pri Berlíne musela v marci dočasne pozastaviť v dôsledku útoku ľavicových radikálov na elektrické vedenie.

Pre aktuálny rok zatiaľ Tesla neposkytla konkrétnu prognózu vývoja dodávok, uviedla však, že v porovnaní s minulým rokom očakáva citeľné spomalenie rastu. Tesla čelí rastúcemu tlaku z Číny, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, kde miestne automobilky vyrábajú lacnejšie modely. Generálny riaditeľ spoločnosti Elon Musk minulý týždeň oznámil, že Tesla celom svete prepustí viac ako 10 % svojich zamestnancov.

(1 EUR = 1,0674 USD)