Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ukrajina očakáva prvú tranžu úveru od MMF

Kyjev. Foto: TASR/AP

Prvú splátku pohotovostného úveru by mala Ukrajina získať pred vianočnými sviatkami, pričom banka odhaduje, že jej výška sa bude pohybovať od 1,4 miliardy do 1,9 miliardy USD.

Kyjev 13. decembra (TASR) - Ukrajina očakáva, že prvá tranža úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorú by mala získať do Vianoc, by mohla dosiahnuť takmer 2 miliardy USD. Uviedol to vo štvrtok guvernér Národnej banky Ukrajiny Jakiv Smolij.

Ako povedal na tlačovej konferencii, prvú splátku pohotovostného úveru by mala Ukrajina získať pred vianočnými sviatkami, pričom banka odhaduje, že jej výška sa bude pohybovať od 1,4 miliardy do 1,9 miliardy USD (od 1,23 miliardy do 1,67 miliardy eur).

Čo sa týka termínu, Smolij tak potvrdil informáciu z minulého týždňa. Vtedy v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že Ukrajina urobila požadované kroky a prvú tranžu úveru očakáva do Vianoc. V tom čase ešte žiadnu sumu neuviedol, povedal však, že tranža by mala zvýšiť objem devízových rezerv na 19,2 miliardy USD z terajšej úrovne okolo 17,8 miliardy USD.

Na pohotovostnom úvere v celkovej hodnote 3,9 miliardy USD sa MMF a Ukrajina dohodli v polovici októbra. Jeho cieľom je pomôcť podporiť makroekonomickú stabilitu na budúci rok, keď sa v krajine budú konať prezidentské aj parlamentné voľby.

(1 EUR = 1,1346 USD)