Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Ukrajinská centrálna banka znárodní Sense Bank

Ilustračné foto. Foto: dailymail.co.uk

Sense Bank s tromi miliónmi vkladateľov vykázala v roku 2022 stratu 7 miliárd hrivien (174,33 milióna eur).

Kyjev 20. júla (TASR) - Ukrajinská centrálna banka vo štvrtok oznámila, že znárodní Sense Bank, jednu z popredných komerčných bánk v krajine, ktorú vlastní Rusko. V piatok ju prevezme pod dočasnú správu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ukrajinská národná banka vo vyhlásení uviedla, že sa rozhodla "stiahnuť z trhu systémovo dôležitú" banku a predložila vláde návrh na účasť štátu v tomto procese. "Bezpečný" prevod si klienti nevšimnú, povedal guvernér centrálnej banky Andrij Pyšnyj.

Sense Bank s tromi miliónmi vkladateľov vykázala v roku 2022 stratu 7 miliárd hrivien (174,33 milióna eur), uviedla centrálna banka.

Michail Fridman vlastní podiel 32,86 % v ABH Holdings S.A., väčšinovým vlastníkom Sense Bank je v ABH Holdings S.A., v ktorom vlastní podiel vo výške 32,86 % Fridman a Petr Aven má podiel 12,4 %, uviedla banka na svojej webovej stránke.

Títo miliardári sú dlhodobými partnermi v ropnom, bankovom a maloobchodnom sektore a čelia západným sankciám za ich údajné väzby na Kremeľ po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022.

(1 EUR = 40,153 UAH)