Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

USA vyšetrujú minulé akvizície veľkých technologických koncernov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/The Gainesville Sun, Matt Stamey

Šéf protimonopolného odboru ministerstva Makan Delrahim uviedol, že v rámci protimonopolnej revízie preverujú akvizície koncernov s veľkou trhovou silou, ktoré boli pôvodne schválené.

Aspen 21. augusta (TASR) - Americké ministerstvo spravodlivosti spolupracuje so skupinou viac než 12 generálnych štátnych prokurátorov, aby prešetrilo trhovú silu veľkých technologických spoločností.

Šéf protimonopolného odboru ministerstva Makan Delrahim uviedol, že v rámci protimonopolnej revízie preverujú akvizície koncernov s veľkou trhovou silou, ktoré boli pôvodne schválené.

"Bolo vznesených niekoľko otázok...či nešlo o potenciálnych konkurentov, a či bolo alebo nebolo schválenie múdre," cituje Delrahima agentúra Reuters. "Neviem, či bolo úmyslom silných firiem kúpiť niektorých konkurentov. Nepoznám fakty o každom z vyšetrovaní."

Ministerstvo spravodlivosti už 23. júla oznámilo, že otvára rozsiahle vyšetrovanie, či sa technologické firmy neangažovali v antikonkurenčných praktikách. Najväčšie obavy vzbudzovali oblasti výskumu, sociálnych médií a niektorých maloobchodných online služieb. Podľa agentúry Reuters išlo o zjavný odkaz na koncerny Google, Amazon, Facebook a pravdepodobne aj na Apple.

Nemenovaný zdroj pre Reuters uviedol, že už v nadchádzajúcich týždňoch môže vyše 12 štátov oznámiť oficiálne vyšetrovanie. "Myslím, že je bezpečné povedať, že vyše 12 štátnych prokurátorov prejavilo záujem o túto záležitosť," potvrdil Delrahim. Osem štátnych generálnych prokurátorov sa v júli stretlo s ministrom spravodlivosti Williamom Barrom, aby prediskutovali vplyv veľkých technologických spoločností na hospodársku súťaž. Diskutovalo sa aj o možných protimonopolných krokoch.

Ministerstvo sa zameria na vývoj cien, inovácií a kvality. Ďalšie kroky budú pozostávať z požadovania dokumentov a informácií a môžu zahŕňať aj povinné predloženie údajov. Po júlovom oznámení sa dotknuté spoločnosti "okamžite s nami skontaktovali s úmyslom spolupracovať a poskytovať informácie potrebné pre vyšetrovanie," dodal Delrahim.