Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Výbor britského parlamentu varoval pred dôsledkami brexitu bez dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výbor sa vo svojej správe opiera o údaje, ktoré mu poskytli firmy z kľúčových priemyselných odvetví, vrátane výrobcov automobilov, farmaceutík, potravín, nápojov a iných produktov, a tiež farmári.

Londýn 19. júla (TASR) - Výbor britského parlamentu pre vystúpenie z Európskej únie (EÚ) varoval, že brexit bez dohody povedie k vážnemu narušeniu podnikania. A ohrozí tak konkurencieschopnosť kľúčových sektorov britského hospodárstva aj pracovné miesta a živobytie zamestnancov.

Podľa výboru hrozí, že dôjde k náhlemu roztrhnutiu tesných väzieb medzi ekonomikami Spojeného kráľovstva a ďalších 27 krajín EÚ.

Výbor zverejnil svoju správu v týždni, keď vláda aj obaja uchádzači o post premiérom hovorili o vyhliadkach na brexit bez dohody na konci októbra.

Výbor sa vo svojej správe opiera o údaje, ktoré mu poskytli firmy z kľúčových priemyselných odvetví, vrátane výrobcov automobilov, farmaceutík, potravín, nápojov a iných produktov, a tiež farmári.

Všetci sa zhodli na tom, že tieto sektory tvrdo zasiahne brexit bez dohody. Z geografického hľadiska spôsobí najväčšie škody na severovýchode a na tzv. stredozápade Anglicka, kde je sústredených najviac zo spomínaných výrobných podnikov.

Správa tiež odhalila, že po odchode bez dohody sa Spojené kráľovstvo nemôže spoliehať na článok 24 GATT (Všeobecnej dohody o clách a obchode), aby si udržalo súčasný režim voľného obchodu s EÚ.

„Brexit bez dohody a bez GATT bude v lepšom prípade bláznivý hazard a pri najhoršom scenári by mohol viesť k vážnemu narušeniu našich hospodárskych vzťahov, čo nie je ani žiaduce, ani udržateľné," uviedla predsedníčka výboru Hillary Bennová. "Tento jasný dôkaz posilňuje náš predchádzajúci záver, že neriadený brexit nemôže predstavovať politiku žiadnej zodpovednej vlády," dodala.

Výbor si vypočul predstaviteľov farmaceutického priemyslu, podľa ktorých bude brexit bez dohody "skokom do neznáma", čo môže ohroziť bezpečnosť pacientov a zvýšiť náklady na zdravotníctvo.

Podľa poslancov nie je dôvod pochybovať o tom, že môže dôjsť k prerušeniam dodávok potravín, z ktorých mnohé sa dovážajú a zároveň bude mať neriadený odchod z EÚ "katastrofický" vplyv aj na poľnohospodárstvo v Spojenom kráľovstve.

Varovali, že clá zvýšia náklady na výrobu áut v Británii a ich ceny na trhu v EÚ o 2700 libier (3004,91 eura), čo znevýhodní toto odvetvie pred konkurenciou.

(1 EUR = 0,89853 GBP)