Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vykurovací olej v Nemecku je najdrahší od roka 2015

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa analýzy European Climate Foundation (ECF) sa ceny v januári medzimesačne zvýšili o 2,7 %.

Berlín/Hamburg 18. februára (TASR) - Vykurovací olej je v Nemecku najdrahší od polovice roka 2015. Podľa analýzy European Climate Foundation (ECF) sa ceny v januári medzimesačne zvýšili o 2,7 %. Ceny vzrástli aj pre motoristov, keďže palivá na začiatku roka stúpli o 0,3 %. Naproti tomu zemný plyn v januári v porovnaní s decembrom zlacnel o 0,7 %.

ECF sa pri svojej analýze spolieha na oficiálne údaje spolkových krajín a hamburského Inštitútu pre svetové hospodárstvo (HWWI). Ceny energií v Nemecku v januári oproti decembru celkovo stúpli o 0,4 %. Diesel zdražel o 1,2 %, dôvodom boli podobne ako v prípade vykurovacieho oleja rastúce ceny ropy. Podľa HWWI ropa stúpla o 5,6 %.

Na svetových trhoch rastú aj ceny zemného plynu, napriek tomu nemeckí koncoví odberatelia zaplatili menej. Koncové ceny sú najnižšie za posledných sedem rokov. V porovnaní so začiatkom roka 2017 museli spotrebitelia za všetky energie zaplatiť o 0,9 % viac.

Podľa HWWI bol silný dopyt po rope dôvodom pre nedávny pokles zásob v USA, čo sa podpísalo aj pod vývoj cien. V prípade zemného plynu bolo významným dôvodom mrazivé obdobie v Severnej Amerike.