Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vývoz jahniat do Talianska klesá, zvyšuje sa ale záujem Slovákov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Slováci výrazne zaostávajú v konzumácii jahňaciny a baraniny za európskym priemerom.

Zvolen 18. apríla (TASR) - Tohtoročný vývoz tzv. veľkonočných jahniat zo Slovenska do Talianska by mal byť na úrovni vlaňajška. Odhad hovorí, že by sa ich mohlo vyviezť okolo 80.000 kusov.

"Presnejšie čísla budeme poznať až po Veľkej noci. Vývoz totiž ešte nie je na konci," povedal TASR riaditeľ Správneho útvaru Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský.

Nie tak dávno boli ale roky, keď sa z krajiny vyviezlo 100.000 až 120.000 jahniat. "Na druhej strane je ale potešiteľné, že o jahňatá je stále väčší záujem na Slovensku, a tak zvieratá, ktoré chovatelia nevyvezú do zahraničia, predajú doma," uviedol Reľovský. "V poslednom čase registrujeme doma záujem nie len o takzvané veľkonočné jahňatá s váhou okolo 15 kilogramov, ale stále viac aj o ťažké s váhou okolo 23 kilogramov," dodal.

Podľa neho v uplynulých rokoch výrazne klesla cena talianskeho nákupcu. "Vlani sme napríklad začínali pri veľkoodbere pri výkupnej cene 2,4 eura bez DPH za kilogram a končili na ešte nižšej cene," priblížil.

Táto cena však ledva pokryje náklady chovateľov. Slovenskí farmári by sa preto podľa neho mali viac sústrediť na slovenský trh. Aj keď sa to v uplynulých rokoch darí, Slováci aj tak stále výrazne zaostávajú v konzumácii jahňaciny a baraniny za európskym priemerom.

Zväz sa už niekoľko rokov snaží zvýšiť povedomie o tomto zdravom a hodnotnom mäse. Medzi konzumentmi šíri heslo: Nájdi si svojho baču. Záujemcovia o túto stále nedocenenú delikatesu by si mali kupovať jahňatá priamo od chovateľa, pričom takýmto nákupom oproti cenám v obchodoch aj ušetria.

Najväčšími slovenskými exportérmi veľkonočných jahniat sú Agrokombinát Sabinov, ktorý realizuje väčšinu vývozu a Agrofarma Červený Kameň.