Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ZMOS komunikuje s ministerstvami, ktoré majú v agende smart politiky

Na snímke prvá inteligentná lavička v Ružomberku 14. augusta 2018. Foto: TASR/Miroslava Siváková

ZMOS v projekte Modernizácia miestnej územnej samosprávy pripravuje napríklad prenos skúseností od primátorov a starostov z Vyšehradskej štvorky, ktorí budú priebežne navštevovať slovenské regióny.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) intenzívne komunikuje s ministerstvami, ktoré majú v agende smart politiky, aby čo najviac uľahčili samosprávam prístup k aktuálnym informáciám. Pre TASR to povedal hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Združenie zatiaľ sleduje prístup viacerých rezortov, ktoré sa v rámci eurofondov začínajú výraznejšou mierou orientovať na smart agendu. "Okrem eurofondov majú samosprávy k dispozícii aj iné alternatívne formy financovania municipálneho rozvoja, ako sú úvery cez Európsku investičnú banku, prípadne financie na základe verejno-súkromných partnerstiev. Financovanie smart riešení je nesmierne dôležitá vec, ktorá však nemôže predbehnúť audit súčasného stavu a popis jednotlivých riešení," konštatoval.

ZMOS v projekte Modernizácia miestnej územnej samosprávy pripravuje napríklad prenos skúseností od primátorov a starostov z Vyšehradskej štvorky, ktorí budú priebežne navštevovať slovenské regióny. "S kolegami zo Slovenska budú diskutovať o riešeniach, financovaní, rizikách aj otestovaných možnostiach v ich samosprávach," spresnil.

Ku spolupráci samospráv Kaliňák povedal, že ich spájanie na báze medziobecnej spolupráce je spôsob, ako úspešne implementovať riešenia na väčšom celku, ako je len jedna samospráva. "Zároveň by sme mali predpokladať, že spolupráca na báze verejno-súkromných partnerstiev je jedným z prístupov, ktoré sa budú postupne rozširovať," uviedol.

ZMOS na prelome mája a júna zrealizoval prieskum o agende smart. Na otázku „Viete, čo predstavuje agenda smart cities?", odpovedalo 26,1 % respondentov áno, ďalších 54,2 % odpovedalo "asi viem". Zvyšní respondenti odpovedali v škále odpovedí od "asi neviem", "určite neviem", prípadne "neviem sa vyjadriť".