Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Fortunaliga

Fortunaliga: Spartak Trnava remizoval s jesenným majstrom AS Trenčín

Na snímke uprostred hráč Tatrana Prešov Alexandr Radčenko, vpravo hráč Naturhouse La Rioja Rodriguez Alvarez Pedro, vľavo jeho spoluhráč Sanchez Migallon Naranjo v zápase 10. kola C-skupiny hádzanárskej Ligy majstrov Tatran Prešov - Naturhouse La Rioja v Prešove 5. decembra 2015. Foto: TASR/František Iván

V ďalšom zápase remizovala FK Senica s MFK Zemplínom Michalovce.

Ružomberok 5. decembra (TASR) - V sobotňajšom šlágri 19. kola Fortuna ligy 2015/2016 remizovali futbalisti Spartaka Trnava s už istým jesenným majstrom AS Trenčín 1:1 a "prezimujú" na 6. mieste tabuľky.

Rozdiel medzi trenčianskym lídrom súťaže a druhým tímom, ktorým je bratislavský Slovan, narástol už na 10 bodov. "Belasí" ho však môžu skresať v prípade, že zabodujú v nedeľňajšom poslednom zápase jesennej časti doma proti MŠK Žilina.

O čestný výkop stretnutia s novou loptou Beau Jeu, s ktorou sa bude hrať na budúcoročných ME, sa postarali bývalý kanonier Trenčína Martin Fabuš a ikona Spartaka Miroslav Karhan. Rozdiel 20 bodov medzi mužstvami nebol cítiť, domáci Spartak bol majstrovi a suverénnemu lídrovi tabuľky od úvodných minút minimálne vyrovnaným partnerom. Po chybe hosťujúcej obrany už v 2. minúte vnikol do šestnástky Schranz a jeho pokus musel Šemrinec vyraziť na roh. Favorizovaní Trenčania, ktorých podporoval takmer plný sektor ich fanúšikov, sa rozbiehali pomalšie. Kombinačne síce mali navrch, ale v koncovke sa najlepšia ofenzíva súťaže nemala ako a z čoho presadiť. Zato na opačnej strane mal druhú šancu v zápase aktívny Schranz, keď obral o loptu Rabiua, ale strelou zvnútra šestnástky opäť nevyzrel na Šemrinca. Následne sa trenčiansky brankár zaskvel aj pri krížnej delovke Majtána. Jeho náprotivok Kamenár musel prvýkrát zasahovať až v 32. minúte, keď zneškodnil nebezpečnú strelu Bera. V 42. minúte trafila lopta v šestnástke ruku obrancu AS Šuleka a hlavný rozhodca Kružliak ukázal na biely bod. Prísne nariadenú jedenástku premenil Harba - 1:0.



V 60. minúte mal vyrovnanie na kopačke Rabiu, ktorému trnavskí obrancovia nevenovali pozornosť, ale nigérijský špílmacher zoči-voči Kamenárovi neuspel. Toto varovanie však hráči Spartaka nezobrali dostatočne vážne a o minútu pykali. Wesley sa dostal k odrazenej lopte a prepálil všetko, čo mu stálo v ceste - 1:1. Sympatický výkon Spartaka z prvého polčasu zatienili negatívne momenty, ktoré sa udiali po hodine hry. Okrem vyrovnávajúceho gólu totiž po druhej žltej karte musel opustiť ihrisko stopér Godál, ktorý tak výrazne oslabil svoje mužstvo. Trenčania vycítili šancu zasadiť súperovi rozhodujúci úder, lenže do žiadnej vyloženej príležitosti sa nedostali. Naopak, v 82. minúte mali poriadny kus šťastia, keď tutovku Haliloviča v poslednej chvíli zblokoval jeden z obrancov na roh. Vyše 12-tisícová návšteva tak videla spravodlivú deľbu bodov.

Spartak Trnava - AS Trenčín 1:1 (1:0)

Góly:
42. Harba (z 11 m) - 61. Wesley. Rozhodoval: Kružliak, ŽK: Schranz, Godál, Greššák - Rabiu, Šulek, Guba, Van Kessel, ČK: 65. Godál (Trnava) po druhej ŽK, 12.046 divákov.

zostavy a striedania:

Trnava:
Kamenár - Janečka, Tóth, Godál, Čonka - Schranz, Greššák, Casado, Halilovič (90.+3 Deket) - Majtán (86. Mihálik), Harba (69. Bortel)

Trenčín: Šemrinec - Šulek, Kleščík, Rundič, Madu - Koolwijk - Schet (45. Guba, 86. Bala), Bero (70. Opatovský), Rabiu, Van Kessel - Wesley

Povedali po zápase:
Ivan Hucko, tréner Spartaka Trnava:
"Prvý polčas bol lepší ako druhý. Sme radi, že sme so silným Trenčínom dokázali držať krok a nepustili ho do toľkých šancí, ako zvyčajne máva. Po vylúčení Godála bol zápas rozkúskovaný."

Ivan Vrabec, tréner AS Trenčín: "Z našej strany to nebol výkon, aký sme si predstavovali. V prvom polčase sme boli málo kombinační a agresívni. Nedokázali sme sa presadiť ani v krídelných priestoroch. Obecenstvo si zaslúžilo lepší futbal a viac gólov. Chceli sme vyhrať, bohužiaľ, prístup hráčov nebol taký, ako v minulých zápasoch vonku. Sme spokojní s jeseňou, získali sme veľa bodov a odohrali sme zápasy, v ktorých sme dominovali."


V 19. kole Fortunaligy porazil Ružomberok Podbrezovú

V 7. minúte Podio priamy kop z 25 m vyslal priamy kop na Tofiloského, ale strela bez razancie nemala šancu urobiť gólmanovi Liptákov problémy. V 15. minúte na nosidlách ihrisko opustil domáci kapitán Zošák, ktorý napokon musel byť vystriedaný a "Ruži" očividne chýbal. V 19. minúte z veľkej diaľky vypálil Kochan, Tofiloski vytesnal plachtiacu strelu na roh. O dve minúty na to Ružomberčania predviedli peknú akciu, Jakubko priťukol loptu Gagbašjanovi a ten ľavačkou utešene vymietol Kuciakovi šibenicu. V 26. minúte mohlo byť vyrovnané, po odrazenej lopte sa pred Tofiloskim ocitol Sabler, brankár MFK ho však bravúrne vychytal. Od tejto chvíle bola Podbrezová až do prestávky jednoznačne aktívnejšia smerom dopredu. 34. minúte Sabler mal druhú druhú obrovskú príležitosť na skórovanie, lenže znovu ho vychytal Tofiloski. V 44. minúte sa Lupták predral až pred Kuciaka, ale k zakončeniu sa nedostal.

Na archívnej snímke brankár Podbrezovej Martin Kuciak
Foto: TASR/Branislav Račko

V 51. minúte Lupták potiahol akciu stredom ihriska, na pravej strane oslovil nabiehajúceho Faška, ktorý mu loptu vrátil do „ohňa“ a Lupták ranou od brvna zvýšil na 2:0. V 56. minúte Tofiliski pred Viazankom ešte zachránil, ale dorážka Sablera už skončila za jeho chrbátom – 2:1. V 59. minúte Tofiloski zázračne zneškodnil Sablerovu „gólovú“ hlavičku. V 61. minúte sa agilní hostia dočkali vyrovnania, dovtedy výborného domáceho brankára „na hruškách nachytal“ Viazanko, keď nečakane napriahol z vyše 30 metrov. V 67. minúte Faško prenikol po pravej strane, loptu naservíroval Gerátovi a pri jeho koncovke zase krásny zákrok vytiahol Kuciak. V 85. minúte po domácom rohovom kope sa k lopte dostal Dagbašjan a zo 14 m krížnou strelou upravil na 3:2. V 90. minúte sa ešte Masaryk sám rútil na Kuciaka, ale ho neprekonal a tak výsledok sa už nemenil.

MFK Ružomberok – ŽP Šport Podbrezová 3:2 (1:0)

Góly:
21. a 85. Dagbašjan, 51. L. Lupták – 56. Sabler, 61. Viazanko. Rozhodoval: Vlk, ŽK: Jakubko, J. Maslo – Vaščák, Kapor, 1241 divákov.

zostavy a striedania:

Ružomberok:
Tofiloski – P. Maslo, J. Maslo, Kružliak, Dagbašjan – Ondrek – Zošák (18. Lovás), Ďubek, Faško, L. Lupták (62. Gerát) – Jakubko (75. Masaryk)

Podbrezová: Kuciak – Migaľa, Kupčík, Vajda, Andrič (46. Kapor) – Kochan, Szöke – Viazanko (84. J. Pančík), Podio (72. Gál Andrezly) Vaščák – Sabler.

Povedali po zápase:
Ladislav Pecko, tréner Ružomberka:
"Ja začnem veľkým poďakovaním mojim a celého mužstva Darkovi Tofiloskému, ktorý sa veľkou mierou podpísal pod to, že sme získali tri body. My sme tiež zažili také zápasy, keď sme boli lepší a nezískali sme ani bod. Dnes sa nám to vrátilo. Išli sme za tým až do konca, čo je potešiteľné. Za stavu 2:0 sme boli rozhádzaní, dostali sme dva góly. Chvalabohu, že sme sa zmobilizovali a dokázali ešte vyvinúť nejaký tlak a získali tri body."

Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej: "Z nášho pohľadu to bol nešťastný, no inak vynikajúci zápas, veľmi dobrá emócia. Na našej strane opäť veľa šancí, ktoré sme nevyužili. Naopak súper bol veľmi produktívny. Nedokázali sme odolať jeho záverečnému tlaku. Chlapcom nemôžem nič vyčítať, ale musíme sa nad tým zamyslieť, že ľavý obranca súpera dá dva góly. A nebolo to zo štandardiek, ale z hry, čo je pre nás veľmi alarmujúce. Musíme zdvihnúť hlavy a urobiť maximum počas zimnej prestávky."


FK Senica remizovala s MFK Zemplínom Michalovce

Záhoráci nastúpili do posledného duelu v tomto roku bez trojice hráčov základnej zostavy, zranených Šullu s Hromadom a vykartovaného Čuntu. Po úvodných desiatich minútach prevzali hernú iniciatívu domáci a tlačili sa smerom dopredu. Hostia boli zasa zatiahnutí pred vlastnou šestnástkou a snažili sa o protiútoky. Pozornosť brankára Kelemena vyskúšal dvakrát Kalabiška, následne aj Pavlík, ale jeho pokus letel vedľa brány. Z ničoho nič sa v 28. minúte dostali do gólovej príležitosti aj hostia, Kuncu však výborným zákrokom vychytal Junas. O minútu na druhej strane dostal loptu za obranu Mráz, tá ale po strele z otočky letela vedľa ľavej žrde. Po polhodine hry podnikli Michalovčania rýchlu akciu, domáca obrana nedokázala loptu odvrátiť do bezpečia a Kunca prestrelil brankára Junasa - 0:1. Záhoráci sa však otriasli a už o štyri minúty bolo vyrovnané. Dôležitú loptu v strede poľa vybojoval Pillár pre Kalabišku, ten našiel pred šestnástkou voľného Kleca, ktorý mal dostatok času na usmernenie lopty do siete - 1:1.

V druhom polčase bola hra vyrovnaná, obe mužstvá chceli strhnúť víťazstvo na svoju stranu. V 47. minúte nepríjemne z diaľky vystrelil hosťujúci Danko, Junas loptu vyrazil na roh. O malú chvíľu Hamuľakovu nebezpečnú hlavičku Pillár tečoval vedľa. Následne sa v gólovej možnosti ocitol aj Seničan Vengřínek, prvé jeho zakončenie výborne zneškodnil Kelemen a dorážkou nastrelil len michalovského obrancu. Z rýchleho protiútoku následne zakončil Hamuľak, Junas však opäť ukázal svoje kvality. Do vedenia mohli ísť Seničania v 68. minúte, keď po rohu Dolného nastrelil Pillár hlavou brvno hosťujúcej brány. V 77. minúte to aktívny stopér domácich opäť skúšal hlavou, no z rohu mieril nad bránu. Poslednú obrovskú možnosť na gól mali Záhoráci osem minút pred koncom, Kalabiška tentoraz zakončoval slabšou pravou nohou a brankár Kelemen ho vychytal.

FK Senica - MFK Zemplín Michalovce 1:1 (1:1)

Góly:
37. Klec - 33. Kunca. Rozhodoval: Prešinský, ŽK: Pavlík - De Marco, Koscelnik, Danko, 1012 divákov.

zostavy a striedania:

FK Senica:
Junas - Pavlík, Hušek, Pillár - Kosorín, Kontár, Komara (83. Krč), Klec (74. Varga), Vengřínek - Kalabiška, Mráz (64. Dolný)

MFK Zemplín Michalovce: Kelemen - Perez (40. Mensah - 90.+1 L. Tóth), Chubutia, De Marco, Barroso - T. Sedlák - Kunca, Danko, Bayon, Koscelník - Hamuľak (86. Bellas)

Povedali po zápase:
František Šturma, tréner Michaloviec:
"Domáci mali lepší vstup do zápasu, no oba tímy hrali zo začiatku dosť opatrne. Nám sa podarilo ísť do vedenia po peknej akcii, no o štyri minúty súper vyrovnal. V druhom polčase chceli oba tímy vyhrať. Podobne ako súper, aj my sme si vypracovali viacero príležitostí, ktoré sme však nepremenili. Dnes to je asi spravodlivá remíza."

Dušan Vrťo, tréner Senice: "Zápas mal veľa nepresností, najmä v prvom polčase. Druhý polčas bol lepší ako prvý. Hralo sa hore-dole. Oba tímy si v ňom vypracovali šance na skórovanie. Kto by v tomto momente strelil gól, asi by zápas vyhral. Chceli sme vyhrať. Skončilo to však 1:1, remíza je asi zaslúžená."


Dunajská Streda nedala Zlatým Moravciam šancu

V 10. minúte sa odhodlal k sólu obranca Kwin, po prihrávke na Sarra a Polievku sa dostal mladý útočník pred Novotu, ale z ostrého uhla netrafil bránu. V 14. minúte prišla šanca hostí, po prihrávke Perišiča sa dostal do zakončenia Orávik, ale strelu zblízka Tujvel vyrazil. V 22. minúte prišiel úvodný gól zápasu, po centri sa dostala lopta k Ljubičičovi a ten strelou k žrdi poslal svoj tím do vedenia - 1:0. V 37. minúte opäť bola v šanci Dunajská Streda, po prihrávke Ljubičiča vystrelil na bránu Szarka, ale hostia stihli loptu tečovať na roh. V prvom polčase sa hral celkom dobrý futbal, hlavne s veľa súbojmi na oboch stranách. Hru režírovali domáci, hostia hrozili z protiútokov. V 44. minúte vypadlo osvetlenie na jednom stožiari a polovica ihriska sa ocitla v tme.

Osvetlenie napokon "dostalo rozum", a druhý polčas začal bez ťažkostí. Už v úvode mal na kopačke druhý gól domácich Polievka, ale lopta išla tesne vedľa. V 51. minúte po centri Davisa hlavičkoval Szarka, bránu hostí však minul. Následne pohrozil za hostí Bamba, ktorý po prihrávke Tawambu z voleja poslal loptu vedľa brány. O dve minúty neskôr bol v akcii opäť Bamba, tentoraz tesne minul pravú žrď. V 77. minúte sa domáci upokojili druhým gólom, krásnou strelou sa prezentoval Ľupták - 2:0. V 84. minúte sa mohol rútiť na bránu DAC Mance, ale obrana domácich stihla zareagovať. Na konci sa už stav zápasu nezmenil, DAC ukončil jesennú časť Fortuna ligy víťazstvom.

FC DAC 1904 Dunjská Streda - FC ViOn Zlaté Moravce 2:0 (1:0)

Góly:
22. Ljubičič, 77. Ľupták. Rozhodoval: Valášek, ŽK: Ljubicic - Tawamba, Kupec, 2800 divákov.

zostavy a striedania:

FC DAC:
Tujvel - Brašeň, Kwin, Michalík, Davis - Sarr (88. Stephens), Ljubicic, Ľupták, Pačinda (90. Černák) - Szarka, Polievka (60. Asanovic)

FC ViOn: Novota - Pintér, Jhonnes, Kupec, Majkič - Burič (79. Mance) - Orávik, Školník (74. Krznarič), Perišič, Cebara (46. Farras Bamba) - Tawamba

Povedali po zápase:
Tomislav Marič, tréner DAC-u:
"Dnes sme videli dobrý a tvrdý zápas. Vedeli sme, že Zlaté Moravce majú v ofenzíve kvalitných hráčov. Som spokojný s hráčmi, lebo pochopili, že zápas bol o bojovnosti. Vyhrávali sme 1:0, škoda šance Polievky. Som spokojný, máme 28 bodov. Gratulujem hráčom a realizačnému tímu za odohratú jeseň."

Libor Fašiang, tréner Zlatých Moraviec: "Videli sme dobrý zápas, bojovný z oboch strán. Škoda úvodnej šance Orávika, zápas mohol vyzerať inak. Chceli sme skórovať, ale nepodarilo sa. Chýbal nám väčší kľud pri zakončovaní. Súper vyhral zaslúžene."