Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Žilinčania majú najvyššie ambície, Guľa: Mužstvo sme oživili

Adrián Guľa, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Futbalisti MŠK Žilina síce strácajú po jeseni na lídra tabuľky deväť bodov, no pred jarnou časťou otvorene deklarujú najvyššie ambície tak v lige, ako aj Slovnaft Cup-e.

Žilina 16. februára (TASR) – Futbalisti sedemnásobného slovenského majstra MŠK Žilina síce strácajú po jeseni na lídra tabuľky deväť bodov, no pred jarnou časťou otvorene deklarujú najvyššie ambície tak v lige, ako aj Slovnaft Cup-e.

"Rešpektujeme stav v tabuľke, ale určite sa budeme snažiť najskôr dostať do prvej šestky a potom urobíme maximum pre to, aby sme ponaháňali Trnavu. Chceme obhájiť titul, no primárny cieľ je dostať sa do prvej šestice, ktorá sľubuje na jar kvalitné a atraktívne zápasy. V nich sa môže udiať hocičo," povedal športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník.

V príprave, ktorú strávili vo výborných domácich podmienkach, aj v slnečných Spojených arabských emirátoch, preverilo zverencov Adriána Guľu sedem súperov zo Slovenska, Česka, Lotyšska, Číny a Kazachstanu. Práve najzvučnejšieho súpera, kazašského šestnásťfinalistu Európskej ligy FC Astana, zdolali šošoni na sústredení v Dubaji 1:0, v minulotýždňovej generálke však neuspeli doma proti domácemu druholigistovi z Popradu (2:4).

"Na sústredení v Dubaji sme boli aj s hráčmi z projektu B-tím + U19 a veľmi dobre sme využili výborné podmienky, ktoré sme mali k dispozícii. Hráči boli pohromade a tréneri mali čas na prípravu na jarnú časť i na nácvik herných systémov. Odohrali sme tam kvalitné zápasy a na jarnú časť sme dobre pripravení," verí Belaník.

Žilinčania sa už sa však plne koncentrujú na nedeľňajšie krajské derby s Ružomberkom, ktoré bude pre oba tímy súbojom o prvú šestku po základnej časti. "Ružomberok je jeden vyspelý súper, na ktorého sa tešíme. Mužstvo je dobre pripravené a verím, že odštartujeme jar úspešne," doplnil Karol Belaník.

Káder tímu spod Dubňa zaznamenal počas prestávky nečakane až desať zmien, ale kvalitou nijako nezaostáva za tým z jesene. Pre klub lukratívne odchody Mazáňa do Španielska a Špaleka do Talianska vyvážili šošoni príchodmi útočníkov Balaja a Mihalíka, či univerzálneho Kubíka. Na hosťovanie odišlo okrem brankára Holeca aj tri legionárov Otubanjo, Jankauskas a Cociuc. "Jara Mihalíka sme videli iba raz na tréningu, ale vnímam ho ako renomovaného hráča, dokonca člena širšieho kádra reprezentácie. To, že sa k nám vrátil, je pre nás v klube veľká energia. Verím tomu, že on, ale aj Kubík nám pomôžu. Balajovi dáme určite priestor, aby sa v našom tíme etabloval, ale túžime z neho urobiť úspešného hrotového a gólového hráča. Urobili sme vstupy do tímu hráčmi nielen z vlastnej akadémie, ale aj zaujímavými hráčmi zvonku, ktorí zvýšia úroveň našej hry. Sme radi, že sa podarilo tím oživiť a je na nás, aby sme ukázali aj v zápasoch naše ambície hrať o popredné priečky. S podporou fanúšikov sme doma mimoriadne silní a verím, že vyšleme už v nedeľu jasný signál, že pri 110. výročí klubu chceme hrať top zápasy nielen s našimi, ale aj so zahraničnými súpermi," zhodnotil zmeny v tíme i ambície klubu tréner MŠK Adrián Guľa.

Noví hráči zapadli do tímu dobre aj podľa kapitána MŠK Michala Škvarku. "Či už je to Fero Kubík alebo Filip Balaj, nebol s nimi žiaden problém, poznali sme sa zo súťaže, o Jarovi Mihalíkovi nehovoriac, toho poznáme všetci. Myslím, že aj kvalitou nám veľmi pomôžu."

Káder MŠK Žilina pre jarnú časť Fortuna ligy:

Brankári: Miloš Volešák, Aleš Mandous, Samuel Petráš
Obrancovia: Filip Kaša, Martin Králik, Dávid Hancko, Kristián Vallo, Juraj Chvátal, Jakub Holúbek, Matej Moško, Branislav Sluka Stredopoliari: Michal Škvarka, Miroslav Káčer, Viktor Pečovský, Ivan Diaz, Martin Gamboš, František Kubík, Vahan Bičachčjan
Útočníci: Lukáš Jánošík, Samuel Mráz, Róbert Polievka, Filip Balaj, Róbert Boženík, Jaroslav Mihalík, Miloš Lačný

Odchody: Róbert Mazáň (Celta Vigo, Španielsko, prestup), Nikolas Špalek (Brescia, Taliansko, 2. liga, prestup), Yusuf Otubanjo (SCR Altach, Rakúsko, hosťovanie), Eugeniu Cociuc (FC Sabail, Azerbajdžan, hosťovanie), Eligijus Jankauskas (MFK Michalovce, hosťovanie), Dominik Holec (FK Senica, hosťovanie)

Príchody: Filip Balaj (FC Nitra, prestup), František Kubík (ŠK Slovan Bratislava, prestup), Jaroslav Mihalík (hosťovanie z Cracovie Krakov, Poľsko), Martin Gamboš (hosťovanie z TSV 1860 Mníchov, Nemecko)