Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Futbal

FIFA si počká na ďalšie informácie o ruskom dopingu,potom spraví kroky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svetová antidopingová agentúra (WADA) vyzvala Etickú komisiu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), aby preverila podozrenia z užívania zakázaných látok vo futbale.

Berlín 19. júla (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pristúpi k náležitým opatreniam v súvislosti so štátom podporovaným dopingom v Rusku, najprv si však počká na ďalšie informácie z vyšetrovania Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA).

WADA vyzvala Etickú komisiu FIFA, aby preverila podozrenia z užívania zakázaných látok vo futbale a úlohu ministra športu Vitalija Mutka v tomto systéme. Podľa agentúry sa na ňom podieľal. Mutko je člen Rady FIFA, prezident Ruského futbalového zväzu (RFS) a zároveň šéf organizačného výboru majstrovstiev sveta 2018.

Pondelňajšia správa kanadského profesora práva Richarda McClarena hovorí o pozitívnych testoch u minimálne jedenástich hráčov v rokoch 2012 až 2015, ktoré založili ako negatívne. Aspoň v jednom prípade išlo o zahraničného futbalistu a Mutko mal dať priamy rozkaz na krytie.

"Berieme na vedomie odporúčania WADA, no naša Etická komisia je nezávislý orgán a rozhodne sa samostatne. Vyžiadame si detaily jednotlivých prípadov, následne podnikneme príslušné kroky,"
citovala agentúra dpa tlačové oddelenie FIFA.