Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Futbal

SR hostí futbalové ME do 19 rokov žien, naše chcú postúpiť zo skupiny

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Mladé Slovenky sa v nej postupne stretnú s rovesníčkami z Holandska (utorok 19. júla v Senci), Francúzska (piatok 22. júla v Senci) a Nórska (pondelok 25. júla v Zlatých Moravciach).

Senec 18. júla (TASR) - Ambíciou slovenskej ženskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy tejto kategórie je postup zo základnej A-skupiny. Mladé Slovenky sa v nej postupne stretnú s rovesníčkami z Holandska (hrá sa v utorok 19. júla o 17.00 h v Senci), Francúzska (v piatok 22. júla o 19.00 h v Senci) a Nórska (v pondelok 25. júla o 17.00 h v Zlatých Moravciach.

"Radi by sme sa dostali zo skupiny. V uplynulých rokoch sme v ženskom futbale spravili veľký pokrok, no k absolútnej špičke nám ešte dosť chýba. Budeme vďační za každý strelený gól i každý dosiahnutý bod. Zo srdca to želám aj hráčkam, na ktoré tiež čaká niečo výnimočné. Môžu sa na podujatí zviditeľniť, otvorí sa im futbalové nebo a môžu sa stať profesionálkami, o čom všetky snívajú. Budem spokojný, keď sa po turnaji postavím pred zverenky a so vztýčenou hlavou sa im pozriem do očí," uviedol pre oficiálnu internetovú stránku Slovenského futbalového zväzu (SFZ) tréner žien SR 19 Branislav Petrovič.

Ten sa bude najväčšmi spoliehať na kolektív a dobrú partiu: "Nechcem nikoho vyzdvihovať, lebo v minulosti sa mi to nevyplatilo. Naše možné rozdielové hráčky sú mladšie a smú v tejto kategórii hrať naďalej. Súperky prídu s ročníkmi 1997 a fyzický rozdiel je u dievčat cítiť. Môžem však nahlas sľúbiť, že nasadenie a bojovnosť z našej strany budú maximálne." Petrovič má pred sebou vrchol trénerskej kariéry: "Na šampionát som sa pripravoval tri roky. Koučoval som v rôznych súťažiach, na rôznej úrovni, ale reprezentácia je špeciálna. Cítim to aj na atmosfére, veľmi sa teším a zároveň dúfam, že to nebude posledný vrchol."

Tréner Petrovič v nedeľu zúžil aj širšiu nomináciu, do konečnej osemnástky sa nezmestili brankárka Denisa Mochnacká z Partizánu Bardejov, stredopoliarka Veronika Sluková z ŠKF VIX Žilina a útočníčka Annamária Roháčová z Partizánu Bardejov.

Z oboch štvorčlenných skupín sa dva najlepšie tímy prebojujú do semifinále, ktorého stretnutia sa uskutočnia vo štvrtok 28. júla, finále je na programe v nedeľu 31. júla. Všetky zápasy play off sa odohrajú v Senci a v priamych prenosoch ich odvysiela Eurosport, finále aj RTVS. Každé vystúpenie slovenského výberu (aj v A-skupine) prinesie v priamych prenosoch RTVS.

Nominácia žien SR 19 na ME 2016 na Slovensku:
brankárky: Veronika Matúšková (ŠK Slovan Bratislava), Patrícia Chládeková (Partizán Bardejov)
obrankyne: Terézia Kovaľová (ŠK Slovan Bratislava), Terézia Kulová (MŠK Slovan Trenčianske Teplice), Natália Botková (FC Nitra) Michaela Moťovská (AC Sparta Praha), Stephanie Deszátová (FC Union Nové Zámky)
stredopoliarky: Juliána Čahojová, Alexandra Tóthová (obe ŠK Slovan Bratislava), Martina Šurnovská, Mária Mikolajová, Veronika Galarovičová (všetky Partizán Bardejov), Klaudia Fabová (1. FC Slovácko), Adriana Briššová, Monika Havranová (obe ŠK Selce)
útočníčky: Martina Švecová (ŠK Slovan Bratislava), Katarína Košlabová (FC Nitra), Stanislava Líšková (ŠKF VIX Žilina)

Náhradníčky:
brankárky: Denisa Mochnacká (Partizán Bardejov), Dominika Hlaváčová (ŠK Selce)
obrankyne: Michaela Mazurová (Partizán Bardejov), Petra Vojteková (ŠK Slovan Bratislava)
stredopoliarky: Veronika Sluková (ŠKF VIX Žilina), Tamara Koflanovičová (Partizán Bardejov), Monika Nižňanská (ŠK Slovan Bratislava)
útočníčky: Annamária Roháčová (Partizánu Bardejov), Lenka Kopčová (ŠK Slovan Bratislava)

Realizačný tím:
tréner: Branislav Petrovič
asistent trénera: Marián Nincz
tréner brankárok: Martin Poloha
mentálny tréner: Miroslav Mackulín
lekár: František Žák
fyzioterapeuti: Lukáš Hačkulič, Michal Fridrich
maséri: Michal Fridrich, Jindřich Ditrich
technický vedúci: Ján Fašung ml.


Prehľad víťazov ME žien 19 od roku 2006:
2006: Nemecko
2007: Nemecko
2008: Taliansko
2009: Anglicko
2010: Francúzsko
2011: Nemecko
2012: Švédsko
2013: Francúzsko
2014: Holandsko
2015: Švédsko

Program stretnutí základných skupín aj play off:
utorok 19. júla:
A-skupina: Slovensko - Holandsko (17.00 h, Senec, RTVS), Francúzsko - Nórsko (18.00 h, Zlaté Moravce)
B-skupina: Španielsko - Nemecko (18.00 h, Senica), Rakúsko - Švajčiarsko (18.00 h, Myjava)
piatok 22. júla:
A-skupina: Holandsko - Nórsko (18.00 h, Zlaté Moravce), Slovensko - Francúzsko (19.00 h, Senec, RTVS)
B-skupina: Nemecko - Švajčiarsko (18.00 h, Senica), Španielsko - Rakúsko (18.00 h, Myjava)
pondelok 25. júla:
A-skupina: Holandsko - Francúzsko (17.00 h, Senec), Nórsko - Slovensko (17.00 h, Zlaté Moravce, RTVS)
B-skupina: Nemecko - Rakúsko (18.00 h, Senica), Švajčiarsko - Španielsko (18.00 h, Myjava)
štvrtok 28. júla:
semifinále 1 (16.00 h, Senec, Eurosport), semifinále 2 (20.30 h, Senec, Eurosport)
nedeľa 31. júla:
finále (19.00 h, Senec, RTVS, Eurosport)

Zaujímavosti a rekordy histórie majstrovstiev Európy futbalistiek do 19 rokov (zdroj: futbalsfz.sk):
- V kategórii do 19 rokov sa hrá od sezóny 2001/2002, na inaugaračnom šampionáte triumfovali Nemky. Predtým (od ročníka 1997/1998) sa hralo v kategórii do 18 rokov.
- Najlepšia strelkyňa aktuálnej edície je zatiaľ (kvalifikácia + elite round) Holanďanka Sippie Folkertsmaová s deviatimi gólmi.
- Celkovo má najviac zásahov na konte Stina Blacksteinusová zo Švédska, ktorá na minuloročnom šampionáte v súčte kvalifikácie, elite round a záverečného turnaja strelila dvadsať gólov.
- Rekordnou kanonierkou finálneho turnaja sa v roku 2005 stala Ruska Jelena Dalinovová s deviatimi zásahmi.
- Najviac gólov v jednom stretnutí dosiahli v roku 2009 dve hráčky, Lidija Kulišová z Bosny a Hercegoiny i Ruska Lina Jakupovová rozvlnili moldavskú sieť sedemkrát.
- Na predchádzajúcom šampionáte triumfovalo Švédsko, na tohtoročný záverečný turnaj sa však neprebojovalo z fázy elite round.
najvyššie víťazstvá:
kvalifikácia: Švajčiarsko - Gruzínsko 23:0
elite round: Španielsko - Srbsko 11:0, Holandsko - Litva 11:0
záverečný turnaj: Nemecko - Bielorusko 9:0
finále: Nemecko - Nórsko 8:1
najvyššie návštevy:
kvalifikácia: Nemecko - Fínsko - 6001 divákov
záverečný turnaj: Macedónsko - Španielsko - 8000 divákov
finále: Španielsko - Švédsko - 7230 divákov
najdlhšia séria bez prehry: Nemecko - 22 víťazstiev (13. júla 2006 - 7. júla 2008)
počet účastí na záverečnom turnaji (vrátane 2016): Nemecko - 13, Anglicko, Francúzsko, Nórsko, Španielsko - 11, Švédsko - 9, Švajčiarsko - 7, Dánsko, Holandsko - 6, Taliansko - 5, Škótsko, Rusko - 4, Belgicko - 3, Fínsko, Island - 2, Bielorusko, Írsko, Rakúsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Turecko, Wales - 1
najviac titulov: Nemecko - 4
najviac finálových účastí: Francúzsko - 6
najviac semifinálových účastí: Nemecko - 10


Na zápasy šampionátu za 1 a 2 eurá
Slovenský futbalový zväz (SFZ) informuje fanúšikov, že vstupné na zápasy finálového turnaja ME žien do 19 rokov, ktorý sa v dňoch 19.-31. júla uskutoční na Slovensku bude nasledovné.

Zápasy v skupinách (v dňoch 19., 22. a 25. júla): 1 euro, resp. semifinálové zápasy a finále (28. a 31. júla): 2 eurá. Deti do 12 rokov ako aj držitelia preukazu ZŤP (vozíčkar + 1 osoba sprievod) majú vstup zdarma.

Vstupenky sa budú predávať v pokladniciach jednotlivých štadiónov, ktoré budú otvorené v čase dve hodiny pred zápasom až po koniec 1. polčasu. V pokladniach, resp. v ich blízkosti na označenom mieste bude zabezpečené aj odovzdávanie objednaných a neprevzatých vstupeniek.