Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Futbal

Brazília v tieni recesie, politiky a chudoby. O 4 dni hostí olympiádu

Policajti pred začiatkom priateľského futbalového zápasu Brazília - Japonsko pred začiatkom olympiády v Riu 30. júla 2016. Foto: TASR/AP

Vírus zika je podľa viacerých odborníkov na ústupe, no do popredia sa dostal ďalší veľký problém - bezpečnosť.

Bratislava 1. august (TASR) - Brazília sa i pár dní pred štartom XXXI. olympijských hier zmieta v politickej a ekonomickej kríze. Vírus zika je podľa viacerých odborníkov na ústupe, no do popredia sa dostal ďalší veľký problém. Po sérii teroristických útokoch sa hovorí o tom, či je Rio de Janeiro pripravené privítať najväčší športový sviatok roka a s ním aj státisíce návštevníkov z celého sveta.

Usporiadatelia olympiády veria, že dopadnú na jednotku a zaradia svoje hry medzi najvydarenejšie v histórii, no oveľa menej sú tomuto názoru naklonení bežní občania. O premárnenej príležitosti hovoril nedávno aj starosta Ria Eduardo Paes. "Je to premrhaná možnosť. Pri všetkých tých politických a ekonomických krízach a škandáloch nie je najlepšie byť na očiach celého sveta. Je to zlé," vyhlásil pre AP.

Ako povedal Paes, krajina je v zlom stave už dlhšie. Pre nepriaznivú ekonomickú situáciu a korupčné škandály padla na jar vláda prezidentky Dilmy Rousseffovej. Tá musela odstúpiť aj pre podozrenia, že v roku 2013 nezákonne manipulovala s rozpočtom, aby tak pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády. Do čela najväčšieho a najľudnatejšieho štátu v Južnej Amerike sa postavil dočasný prezident Michel Temer, no ani jemu sa nepodarilo zvrátiť politickú krízu a sám čelí podozreniam z korupcie.

Pred pár týždňami odstúpil z funkcie predsedu dolnej snemovne parlamentu aj kontroverzný politik Eduardo Cunha, ktorý bol na čele impeachmentu voči suspendovanej prezidentke. On sám je pritom obvinený z prijatia úplatkov od štátnej ropnej firmy Petrobras. Prokuratúra tvrdí, že previedol milióny dolárov na svoje osobné bankové účty vo Švajčiarsku. Vyšetrovanie rozsiahleho škandálu "Operácia autoumyváreň", pre ktorý boli zadržaní a odsúdení aj vrcholoví politici a niektorí z najbohatších a najvplyvnejších podnikateľov v krajine, pokračuje už vyše dva roky.

Krajina zároveň zápasí s veľkou ekonomickou krízou. Dva roky po sebe je v recesii, čo sa stalo prvýkrát od hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. Výrazne ju zasiahol aj nedávny pád ropy a o pracovné miesta prišlo veľké množstvo obyvateľov, čo sa podpísalo na nespokojnosti a množstve štrajkov a demonštrácií po celej krajine. Jeden z nich zasiahol aj slovenskú výpravu. Lodné kargo SOV s množstvom vybavenia niekoľko dní neopustilo miestny prístav. Loď s kargom pristála v Riu už 13. júla, ale vzhľadom na štrajk nemohli preniesť veci do dediny.

Brazílski organizátori ešte pred pár mesiacmi zápasili aj s problémami pri výstavbe infraštruktúry v dejisku hier. Väčšina štadiónov a športovísk bola hotová už koncom apríla, no športovci sa počas niektorých testovacích podujatí sťažovali na viacero nedostatkov. V uplynulých týždňoch vyzeralo všetko v poriadku, no po otvorení olympijskej dediny sa organizátori dostali opäť pod paľbu kritiky. Nespokojní boli najmä Austrálčania, ktorí sa odmietli nasťahovať do svojich apartmánov, až kým neprebehnú závažné inštalatérske, elektrikárske a čistiace práce. Podobné problémy hlásili aj Veľká Británia, Nový Zéland a USA, menšie mala aj slovenská výprava. Nedostatky by už mali byť odstránené.

Ďalšou výzvou pre organizátorov je zdravie účastníkov. Brazília v uplynulých mesiacoch bojuje s výskytom vírusu zika, ktorý napáda najmä tehotné ženy a novorodencov, s horúčkou dengue a s vírusovým ochorením chikungunya. V krajine sa vyskytuje aj malária a žltá zimnica. Za rizikové oblasti v súvislosti s uštipnutím komára a následným ochorením sa však považujú najmä regióny na severe a severovýchode Brazílie, keďže v južných častiach Brazílie vrátane Ria sa predpokladá počas OH chladnejšie a suchšie počasie.

V týchto dňoch rezonuje najmä bezpečnostná otázka. Federálna polícia len pred týždňom zatkla členov skupiny, ktorá plánovala útok počas OH a na sociálnych sieťach prisahala vernosť extrémistickej organizácií Islamský štát (IS). Už predtým však platili v krajine prísne bezpečnostné opatrenia, aby sa predišlo možným teroristickým útokom. Bezpečnosť v krajine sa ešte preventívne zvýšila po nedávnom útoku vo francúzskom meste Nice. O bezproblémový priebeh by sa malo starať dokopy až 85.000 príslušníkov bezpečnostných síl. "Bezpečnostná štruktúra pre OH nebola vybudovaná včera alebo predvčerom. Prešla už viacerými testami, jedným z nich boli majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2014 a tam nenastal ani jeden problém," povedal pre Time Rouseffová.

S príchodom obrovského množstva návštevníkov treba vo veľkých mestách a turistických centrách počítať aj so zvýšenou kriminalitou, ktorá je v Riu už tak veľmi vysoká. Ministerstvo zahraničných vecí SR preto odporúča, aby návštevníci so sebou nenosili cestovný pas a ďalšie osobné doklady. Mali by si ich radšej ponechať v bezpečí, pretože im stačí, ak disponujú kópiou údajovej strany cestovného pasu. Zároveň by so sebou nemali nosiť vysokú finančnú hotovosť, šperky, iné cennosti, či mať na krku videokamery a fotoaparáty a vystavovať sa tak útokom gangov vreckárov. Taktiež sa neodporúča návšteva miestnych chudobných štvrtí, tzv. faviel.