Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Plzeň dosiahla historický postup do štvrťfinále EKL, hrdinom Jedlička

Na snímke brankár Martin Jedlička (DAC) 11. apríla 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Brankár českého tímu v dvojzápasovej osemfinálovej konfrontácii so švajčiarskym tímom Servette Ženeva neinkasoval žiaden gól a po dvoch remízach 0:0 zažiaril v jedenástkovom rozstrele.

Bratislava 15. marca (TASR) - Životný výkon Martina Jedličku zabezpečil futbalistom Viktorie Plzeň historický postup do štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy. Brankár českého tímu v dvojzápasovej osemfinálovej konfrontácii so švajčiarskym tímom Servette Ženeva neinkasoval žiaden gól a po dvoch remízach 0:0 zažiaril v jedenástkovom rozstrele.

V ňom ustál súboj nervov a hneď v prvej sérii vyrazil strelu Miroslava Stevanoviča do stredu brány. V tretej sérii zasa vystihol pokus Yoana Severina mieriaci k ľavej žrdi a vo štvrtej "vytlačil očami" pokus Keiga Cunemota mimo bránu. Plzeň sa aj vďaka nemu prvýkrát v klubovej histórii kvalifikovala do štvrťfinále niektorej z európskych klubových súťaží.

"Je to krásne, keď pred vypredanou arénou slávite veľký postup. Keď som tu sedával na lavičke, sníval som, že takýto zápas niekedy odchytám. Teraz sa to deje," citoval idnes.cz slová Jedličku, ktorý v rokoch 2018-2022 pôsobil v DAC Dunajská Streda. Jedlička nečaroval iba v rozstrele, už predtým si pripísal minimálne tri kľúčové zákroky. "Futbalovo je to najväčší úspech v kariére, no životným zostáva narodenie mojej dcéry. Tento dvojzápas bol najdôležitejší v mojej kariére. Chytal som síce v Európskej lige, ale len predkolá. Som rád, že som si priniesol pohodu z ligy."

Pred rozstrelom skandoval kotol fanúšikov Viktorie jeho meno. Jedlička po zápase priznal, že podporu publika spočiatku nevnímal. "Až neskôr. V prvom momente som bol uzavretý vo svojej bubline a sústredil sa na to, aby som čo najviac pomohol tímu. Podarilo sa a som z toho šťastný. Mal som nejaké indície, kam asi hráči Servette kopú penalty, ale nejaká zvlášť príprava to nebola. Skrátka sa mi darilo, je to hlavne o šťastí. Na Slovensku som chytil tri jedenástky za sebou, ale to už je asi štyri roky dozadu. Od tej doby som ich asi tak dvadsať nechytil (smiech)," vravel Jedlička.

Štvrťfinálového súpera si nevyberal: "Ani neviem, kto všetko sa tam dostal. Sústredil som sa na Servette a teraz mám v hlave nedeľňajší ligový zápas v Jablonci. Ale hlavne nech príde k nám dobrý súper, cez ktorého sa pokúsime postúpiť." V kádri Viktorie figuruje aj dvojica Slovákov. Brankár Marián Tvrdoň sledoval Jedličkove bravúry z lavičky náhradníkov, krídelník Erik Jirka je už mesiac zranený.