Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Futbal

Trnava prehrala s Austriou v rozstrele a nepostúpila do play off

Na snímke smutní hráči Trnavy a tréner Austrie Thorsten Fink utešuje kapitána Trnavy Martina Mikoviča po odvetnom zápase 3. predkola Európskej ligy medzi FC Spartak Trnava - FK Austria Viedeň na Štadióne Antona Malatinského v Trnave 4. augusta 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Po víťazstve 1:0 na pôde rakúskeho súpera prehrali doma pred vypredaným Štadiónom Antona Malatinského rovnakým pomerom 0:1.

Trnava 4. augusta (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava nezvládli odvetu 3. predkola Európskej ligy UEFA 2016/2017 s Austriou Viedeň. Po víťazstve 1:0 na pôde rakúskeho súpera prehrali doma pred vypredaným Štadiónom Antona Malatinského rovnakým pomerom 0:1. O postup do play off ich pripravil až jedenástkový rozstrele, v ktorom podľahli 4:5.

Slovenský futbal má v tohtoročnej edícii európskych pohárov už len jedného zástupcu - AS Trenčín, ktorý sa po vypadnutí v 3. predkole Ligy majstrov s Legiou Varšava pokúsi o prienik do skupinovej fázy cez play off EL. Žreb dvojíc play off EL sa uskutoční v piatok 5. augusta o 13.00 h vo švajčiarskom Nyone, zápasy tejto fázy sú na programe 18. a 25. augusta.

Sumár - odveta 3. predkola EL UEFA 2016/2017 (Štadión Antona Malatinského):

FC Spartak Trnava - FK Austria Viedeň 0:1 pp (0:1, 0:0), 4:5 v rozstrele z 11 m

Gól: 88. Friesenbichler.

Rozstrel z 11 m: Stryger Larsen 0:1, Godál 1:1, Tajouri-Shradi 1:2, Schranz 2:2, Kvasina 2:3, Sloboda 3:3, Serbest 3:4, Jirka 4:4, Friesenbichler 4:5, Mikovič nedal. ŽK: Tambe, Jakubech, Horník, Hladík - Holzhauser, Tajouri-Shradi, Friesenbichler, rozhodoval: Bebek (Chorv.), 17.152 divákov (vypredané).


Spartak mohol postupové misky váh ešte viac nakloniť na svoju stranu už v 2. minúte, Tambe však v sólovom úniku zoči-voči Almerovi namieril trestuhodne iba vedľa ľavej žrde. K svižnému tempu odvetného duelu prispeli v úvode aj hostia. Austria v 5. minúte kontrovala nebezpečným priamym kopom Grünwalda, ktorý Jakubech s vypätím všetkých síl vyškriabal na roh. Hra sa postupom času upokojila, hralo sa medzi šestnástkami, Schranzovmu trúfalému pokusu v 16. minúte chýbala presnosť.

Na snímke vpravo hráč Trnavy Ivan Schranz a hráč Austrie Alexander Grünwald v odvetnom zápase 3. predkola Európskej ligy medzi FC Spartak Trnava - FK Austria Viedeň na Štadióne Antona Malatinského v Trnave 4. augusta 2016.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


V 23. minúte hlavný rozhodca nariadil aktérom krátku občerstvovaciu prestávku, keďže zápas sa hral v 30-stupňovej horúčave. Po nej pohrozil Spartak príležitosťou Haliloviča, ktorý však obrana hostí zblokovala a následne Tambe pri výskoku fauloval Almera. Na opačnej strane mohol otvoriť skóre Grünwald, ale v dobrej pozícii minul bránu. V 41. minúte Halilovič poriadne natiahol brankára rakúskeho tímu, vo vyrovnanom prvom polčase však vypredané tribúny gól nevideli.

Časomer ukrojil len 30 sekúnd z druhého dejstva a Trnavčania mohli potrestať zaváhanie hosťujúcej obrany vyplývajúce z aktívneho pressingu Haliloviča, ale Schranz po jeho prihrávke vystrelil z jedenástich metrov vysoko nad bránu. Bola to však Austria, ktorá potrebovala skórovať a v 66. minúte od toho nebola ďaleko. Domáca obrana si nedala pozor na dovtedy neškodného Kayodeho, pred ktorým musel zatiahnuť "ručnú brzdu" vybiehajúci Jakubech a faulom tesne za šestnástkou zažehnať gólovú situáciu.



Spartak mal šťastie aj po následnom priamom kope Grünwalda, ktorý poslal loptu do brvna. Rakúšania vycítili šancu a vsadili všetko na jednu kartu. V 76. minúte ešte podržal Spartak reflexívnym zákrokom Jakubech, no v 88. minúte bol prikrátky na hlavičku striedajúceho Friesenbichlera, ktorý poslal zápas do predĺženia.

Na snímke fanúšikovia Trnavy v zápase odvety 3. predkola Európskej ligy medzi FC Spartak Trnava - FK Austria Viedeň na Štadióne Antona Malatinského v Trnave 4. augusta 2016.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


V 97. minúte Horník neubránil Kayodeho, ktorý na päťke otočený chrbtom k bráne namieril na šťastie pre domáci tím len do miesta, kde stál pripravený Jakubech. Slovenský tím sa v predĺžení stiahol do obrannej ulity a nechal tvoriť súpera, ten sa však nehnal do bezhlavej ofenzívy. V 110. minúte sa do úniku dostal Mikovič, ale tiesnený nezvládol koncovku a kopol loptu vedľa brány. V predĺžení ani jedno z mužstiev nechcelo urobiť chybu a tak o postupe rozhodla až penaltová lotéria. V nej ako jediný neuspel v záverečnej piatej sérii domáci kapitán Mikovič, ktorého pokus Almer zneškodnil a vychytal Austrii miestenku v play off.

Radosť hráčov Austrie po odvetnom zápase 3. predkola Európskej ligy medzi FC Spartak Trnava - FK Austria Viedeň na Štadióne Antona Malatinského v Trnave 4. augusta 2016.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Hlas po zápase /zdroj: RTVS/
Miroslav Karhan, tréner Trnavy: "Prevláda sklamanie, pretože sme boli veľmi blízko. Začali sme vynikajúco, hneď v druhej minúte sme mali veľkú šancu. Vyvíjalo sa to tak, ako sme chceli. Austria vsadila v závere na vysokých hráčov, nakopávané lopty a z toho sme napokon dostali gól. Predĺženie sme zvládli, čakali sme na nejaký brejk a ten prišiel, ale Martin Mikovič ho nepremenil. Penalty sú už len lotéria. Škoda, boli sme blízko k postupu. Chlapcom som však pred zápasom povedal, že bez ohľadu na to či postúpime alebo nie chcem, aby im ľudia zatlieskali. To sa stalo, takže ťažko im niečo vyčítať. S pôsobením v Európskej lige môžeme byť spokojní, pre takéto zápasy sa oplatí hrať futbal."


Zostavy a striedania:

Spartak: Jakubech - Kadlec, Greššák, Godál, Horník - Bello, Sloboda - Schranz, Halilovič (97. Jirka), Mikovič - Tambe (79. Hladík)

Austria: Almer - Stryger Larsen, Filipovič, Rotpuller, Martschinko - Holzhauser (71. Friesenbichler), Serbest - Venuto (86. Kvasina), Grünwald, Pires (71. Tajouri-Shradi) - Kayode

/prvý zápas 1:0, Spartak Trnava postúpil do play off EL/