Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Zápas so Slovákmi bude pre nás kľúčový, tvrdí Brian Ihnačák

Brian Ihnačák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Taliansky reprezentant je synom bývalého československého reprezentanta Petra Ihnačáka.

Minsk 16. mája (TASR) - Špecifickú príchuť bude mať sobotňajší duel na MS so Slovenskom (19.45 SELČ) pre útočníka talianskej reprezentácie Briana Ihnačáka. Dvadsaťdeväťročný hokejista je totiž synom bývalého československého reprezentanta Petra Ihnačáka, v minulosti nastupoval za slovenskú "osemnástku" a hral aj za extraligový Zvolen, Poprad a Kežmarok, kde ho trénoval strýko Miroslav. "Bude to pre mňa špeciálny zápas," priznal hokejový svetobežník, ktorý naposledy obliekal dres švédskeho Malmö.

Taliani v zostave s Brianom Ihnačákom podľahli v piatok Kanade vysoko 1:6 a zostali tak s tromi bodmi na samom dne tabuľky A-skupiny. "V úvode sme hrali výborne, vypracovali si množstvo šancí, doplatili sme však na hrúbky v druhej tretine. Proti takému mužstvu, akým je Kanada, si nemôžete dovoliť robiť také chyby, oni ich vedia okamžite potrestať. Náš brankár niekoľko šancí chytil, na všetko však nestačil. Je to škoda," hodnotil pre TASR stretnutie rodák z Toronta.

Prehru so zámorským favoritom nebral nijako tragicky. Hlavným cieľom "squadry azzurra" je totiž udržanie sa v elitnej kategórii MS a preto plánuje body kradnúť najmä konkurentom v boji o záchranu. Za tých považuje aj Slovákov, s ktorými sa Taliani stretnú v Aréne Čižovka v sobotu večer. "Bude to pre nás kľúčový zápas na šampionáte. Dáme do toho úplne všetko. Po Slovákoch máme v skupine už iba zápas so Švédmi a tam si ťažko môžeme nárokovať víťazstvo, oni hrajú perfektný hokej," tvrdí Ihnačák, ktorý pozorne sleduje výsledky Vůjtekovho tímu na MS. "Slováci majú dobrý tím. Takisto som ale videl zápasy, v ktorých nestíhali v závere. Myslím si, že máme šancu na dobrý výsledok. Musíme bojovať, uvidíme, ako to vypáli."


Tretí výnimočný súboj

Pre Ihnačáka to bude tretí výnimočný súboj v priebehu štyroch dní. V stredu nastúpil proti Česku, teda krajine, ktorú ako chlapec často navštevoval, lebo v Prahe žila jeho babička. Tá ho okrem iného naučila hovoriť aj solídne po česky. V piatok vykorčuľoval proti Kanade, kde sa narodil. No a o deň neskôr čakalo Talianov Slovensko, krajina jeho predkov, ktorú už stihol hokejovo prebrázdiť. "Čaká ma tretie derby za sebou. Veľmi sa naň teším. Bude to pre mňa ďalší výnimočný zápas," vyznal sa sympatický hokejista.

Taliani podľa neho nechystajú na Slovákov žiadnu špeciálnu taktiku. "My si budeme hrať svoju hru. Tá je založená predovšetkým na bojovnosti. Ak sa dostaneme do šance, budeme sa ju snažiť využiť a od toho sa bude odvíjať ďalší priebeh."

Podľa Ihnačáka je favoritom zápasu Slovensko. Nebezpečenstvo bude hroziť najmä od súperovej prvej lajny. "Musíme si dať pozor najmä na Miroslava Šatana a Ladislava Nagya. Sú to vynikajúci hráči, ktorí pôsobia v silnej KHL. Musíme si ich celý čas pozorne strážiť, ale to platí aj na ostatných súperových hráčov," zdôraznil.


Pod Tatrami má veľa priateľov

Pod Tatrami má Ihnačák stále množstvo kamarátov. Zo súčasného slovenského tímu sa pozná s Dávidom Skokanom, s ktorým v minulosti spolu trénovali v Poprade. "Už dlho sme sa s Dávidom nevideli, teším sa na stretnutie s ním. Snáď príde aj k nejakým predzápasovým hecovačkám," usmial sa.

Pôvodne sa Brian tešil, že sa na jeho vystúpenia v Minsku príde pozrieť aj jeho otec Peter. Ten má však ako skaut Toronta momentálne kopec roboty. "V NHL sa blíži draft a musí podrobne sledovať mladších hráčov, ktorých by si Maple Leafs mohli vybrať. Žiaľ, nebude mať čas prísť pozrieť," smútil Ihnačák junior, ktorý stále čaká na svoj prvý bod na MS. "Škoda, že mi to zatiaľ nepadlo. V každom zápase odohrám v priemere 20 minút na zápas, už začínam trochu pociťovať únavu. Tak snáď mi to strelecky vyjde v sobotu..."