Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Debutanti Koch a Buček sa na turnaj tešia a sľubujú urobiť maximum

Samuel Buček z Nitry (vľavo). Foto: TASR - Henrich Mišovič

Koch a Buček sa paradoxne deň pred zrazom postavili proti sebe v zápase Tipsport Ligy. Teraz však obaja premianti v národnom drese budú musieť ťahať za jeden povraz.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Útočník Samuel Buček mohol zažiť reprezentačnú premiéru v drese Slovenska na novembrovom Nemeckom pohári. Devätnásťročného hokejistu vtedy zabrzdilo zranenie. Na pondelňajšom zraze sa však už hlásil trénerovi Craigovi Ramsaymu v dobrej nálade. Rovnako ako ďalší nováčik Patrik Koch, ktorého telefonát od generálneho manažéra Miroslava Šatana zaskočil, no zároveň veľmi potešil.

Koch a Buček sa paradoxne deň pred zrazom postavili proti sebe v zápase Tipsport Ligy. V šlágri nedeľňajšieho 31. kola pod Zoborom sa z výhry tešil Buček, teraz však obaja premianti v národnom drese budú musieť ťahať za jeden povraz. "Zápasy v ktorých hráme proti sebe sú vždy vyhecované, je tam veľká rivalita. Ale to patrí k hokeju," povedal Buček.

Koch sa so nominácie dostal po tom, čo sa pre zranenie nemohlo dostaviť duo Zvolenčanov Adam Drgoň a Vojtech Zeleňák. Obrancu Košíc následne kontaktoval generálny manažér tímu Miroslav Šatan. "Vôbec som to nečakal. Bol som v tom čase doma a odpočíval som. Po telefonáte som sa veľmi potešil. Urobím maximum, je to pre mňa veľká príležitosť. Sníval som celý život o tom, že budem reprezentovať," uviedol Koch, ktorý si však už dres Slovenska obliekol. Bolo to v rámci olympijského výberu, oficiálny štart medzi mužmi si teda pripíše až v Luzerne. "Snažím sa robiť všetko na 100 percent. Možno preto si ma vybrali," dodal Koch, ktorému sa tak otvára aj šanca zabojovať o miestenku na domáci svetový šampionát. "Každý máme rovnakú šancu a záležať bude všetko iba od nás. Možno sa to podarí, ja pre to urobím maximum."

Bučeka nemohli tréneri vidieť na prvom turnaji v Nemecku, teraz dostal ďalšiu šancu. "Minule som sa zranil, ale veril som, že dostanem šancu opäť. Pracoval som na sebe. Som za to rád, že tu môžem byť," povedal Buček, ktorý v TL zaznamenal v 31 dueloch 12 gólov. "Neviem, aká bude moja úloha v reprezentácii, ale nejaký gól by som chcel dať. Ale ak bude odo mňa tréner vyžadovať niečo iné, budem sa to snažiť plniť na maximum."

Talentovaný útočník zahviezdil pred rokom v drese Slovenska na MS do 20 rokov, v ôsmich zápasoch strelil 7 gólov. V tom čase pôsobil v zámorí, pred začiatkom prebiehajúcej sezóny sa však dohodol na zmluve s rodnou Nitrou. "Mužský hokej je iný, sú tam obrovské rozdiely, ale myslím si, že sa nestratím. Za pár mesiacov som sa už oťukal v lige. Pre mňa to bude dobrá skúsenosť. Ja sa teším na samotné zápasy. Mňa hokej veľmi baví."

Na Slovákov čaká v Luzerne vo štvrtok tím Ruska, ktorý hrá otvorený hokej. Aj preto sa práve na tohto súpera Buček teší najviac. "Rusi hrajú rýchly kombinačný hokej, čo mne vyhovuje. Bude to ostrá skúška a bude to zaujímavý zápas aj pre diváka." Podobne ako Koch cíti aj Buček šancu, že by mohol zabojovať o MS. "Chcel by som ísť aj na ďalší turnaj, ale to je ešte ďaleko a nechcem hovoriť, čo bude," dodal 19-ročný útočník.