Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Hokej

Podhradský po 4 rokoch v repre: Vždy som prišiel, keď som bol zdravý

Na snímke obranca Peter Podhradský (Lada Togliatti, Rus./KHL) počas prvého zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na MS 2015 v Bratislave 19. marca 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podhradský naposledy reprezentoval svoju krajinu na MS 2011 v Bratislave, odvtedy najcennejší dres neobliekol.

Bratislava 19. marca (TASR) - Po takmer štyroch rokoch sa do slovenskej hokejovej reprezentácie vracia skúsený Peter Podhradský. Obrancu Lady Togliatti pozval tréner národného tímu Vladimír Vůjtek do záverečnej prípravy na MS, v ktorej sa bude snažiť zabojovať o miestenku do Ostravy.



Tri roky v ´base´

Podhradský naposledy reprezentoval svoju krajinu na MS 2011 v Bratislave, odvtedy najcennejší dres neobliekol. Počas prvej sezóny od Vůjtekovho nástupu ku kormidlu sa trikrát ospravedlnil z reprezentačných akcií, odvtedy nedostal pozvánku do národného tímu. Tréneri ho nezaradili ani do širšej nominácie na ZOH v Soči, čo 35-ročný bek niesol ťažko. "Tri roky som bol v 'base'. Bohužiaľ, už sa to nedá zmeniť," uvedomuje si Podhradský. Ako zdôraznil, vždy mal záujem pomôcť národnému mužstvu, okolnosti však boli často proti. "Vždy som hovoril, že pokiaľ mi to zdravotný stav dovolí, prídem do reprezentácie rád. Minulý rok som mal hneď po sezóne operáciu, takže to nešlo. Momentálne mi to zdravotný stav dovoľuje."

Vzťah s Vůjtekom

O jeho vzťahoch s Vůjtekom sa popísalo dosť. Naposledy odmietol Podhradský trénerovu pozvánku na februárový Slovakia Cup v Banskej Bystrici, ako však zdôraznil, mal na to pádny dôvod. "Áno, bol som tam nominovaný, no v tom čase sme bojovali s klubom o play off a akurát sme hrali s priamymi konkurentmi o postup Nižnekamskom a Jekaterinburgom. Vedenie klubu na mňa tlačilo, aby som sa z reprezentácie vypýtal. Ja som im odpovedal, že toto tu už raz bolo a vznikli z toho problémy. Hneď som povedal klubovému manažérovi, že nech zavolá trénerovi Vůjtekovi, čo aj spravil. Následne som mu zavolal aj ja a tréner mi vysvetlil, že to rešpektuje a že ma zavolá do prípravy, ale negarantuje mi miesto na MS."

K reprezentácii mal vicemajster sveta z Petrohradu 2000 vždy kladný vzťah. Po konci klubovej sezóny sa však musel často dať dokopy po zraneniach, aby bol stopercentne pripravený na tú novú. "Nikdy sa nestalo, že by som bol zdravý a do národného mužstva neprišiel," uistil Podhradský. "Možno hokejová verejnosť to niekedy nechápe. Iste, Slovensko chce vždy postaviť najsilnejší tím, máme tu milión trénerov a milión zostáv... My hokejisti máme v lete iba mesiac na prípravu a myslím si, že každý hráč má nejaké právo, aby sa dal za tú krátku dobu dohromady. Je málo chalanov, ktorí po sezóne vyložia nohy na stôl."

Menej vydarená uplynulá sezóna

Uplynulú klubovú sezónu hodnotí ako menej vydarenú. "Bola divná - od neskoršieho podpisu zmluvy, cez menej úspešné výsledky, až po zranenie, pre ktoré som dva mesiace nehral. V tíme sme mali veľmi veľa mladých chalanov, nezachytili sme začiatok a už sa potom ťažko naháňali body. Vedenie sa snažilo posilniť mužstvo, malo však obmedzený rozpočet, ktorý im nedovolil kúpiť nových, skúsenejších hráčov. Ročník sa nam tak skoro skončil a hokej človeku chýba. Tá chuť tam stále je, rád by som si sezónu predĺžil." Po návrate z klubu nemal čas na dovolenku. "Potreboval som si povybavovať nejaké veci, s malými deťmi sa nedá veľmi 'lietať'. Navyše, ja som mal v klube toho lietania dosť, celé týždne sme boli na cestách. Takže som teraz iba aktívne oddychoval v Bratislave."

Zo súčasného kádra sa pozná najlepšie s Ladislavom Nagyom, v klube hral s Karolom Slobodom. Podhradský by bol rád, keby sa po konci prípravy ocitlo jeho meno v konečnej nominácii do Česka. "Na majstrovstvá sveta však vedie dlhá cesta. Budem to brať po blokoch. Aj tréner nám povedal, že konkurencia v tíme bude veľká, veľa chalanov chce ísť na MS. Uvidíme, čo bude, šanca na účasť je 50 na 50."