Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Hokej

Postupová nádej našich hokejistov ešte tlie, také sú možnosti

Slovenskí hokejoví fanúšikovia na MS v Minsku. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Týchto pár riadkov patrí tým najväčším optimistom. Prehra so Švédmi totiž nepochovala úplne naše štvrťfinálové nádeje, no osud už nedržíme vo vlastných rukách.

Bratislava 17. mája (TERAZ.sk) - Už len málokto verí v to, že môžeme postúpiť do štvrťfinále hokejových MS v Minsku. Väčšina fanúšikov a možno aj mužstvo samotné sa pripravuje na fakt, že po zápase s Talianskom dnes večer a s Dánskom v utorok balíme kufre a ideme domov.

Týchto pár riadkov však patrí tým najväčším optimistom. Prehra so Švédmi totiž nepochovala úplne naše štvrťfinálové nádeje. Je pravda, že osud už nedržíme vo vlastných rukách. Zápasová matematika hovorí jasnou rečou. Slováci majú momentálne na svojom konte štyri body a pred sebou ešte dva zápasy. To znamená, že musia naplno bodovať. Česi, Nóri, Francúzi a Dáni majú zápas k dobru a hrajú o šesť bodov.

Čechov z hry musíme vylúčiť. Majú na krku nôž a v dnešnom zápase proti Dánom sú jasným favoritom. Nik nepredpokladá, že by zaváhali a stratili so severanmi body. Pre nás bude dôležitý vzájomný zápas Francúzska a Nórska. Pre Slovákov by bolo naideálnejšie, ak by Nóri vyhrali s Francúzmi po predĺžení. To by znamenalo, že Nórsko bude mať na svojom konte osem a Francúzsko šesť bodov. Hokejistov galského kohúta potom čaká v pondelok Dánsko. Francúzi z hľadiska svojich postupových ambícií by mali naplno bodovať. To by znamenalo, že v tabuľke budú mať deväť bodov. O deň neskôr ich čakajú Česi. Určite to bude ťažký zápas, no väčšina slovenských fanúšikov si oblečie české dresy a bude fandiť našim západným susedom. Ak Francúzi vyhrajú alebo remizujú, tak končíme. Tu však treba podotknúť, že ani Česko si nemôže dovoliť zaváhať. Zverenci trénera Vladimíra Růžičku totiž ešte nemajú postup v kapse.

S Nórmi je teória obdobná. Ak vyhrajú s Francúzmi po predĺžení alebo v riadnom hracom čase, naše zraky sa budú upierať na následujúce dva zápasy, v ktorých sa však postavia proti favoritom. V Nedeľu budeme fandiť Čechom a v utorok Kanade. Nóri nesmú získať ani bod. V opačnom prípade končíme.
Na snímke striedačka Slovenska, v popredí Martin Réway, vľavo Miroslav Šatan a v pozadí tréner Vladimír Vůjtek po zápase Švédsko - Slovensko (3:1)
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Posledných šesť rokov to bolo ako na hojdačke

Slováci ťahali hokejové šťastie za prsty aj v minulosti. Vlani nad nami visel damoklov meč, keď sme prehrali s Fínmi, Rusmi , Lotyšmi a Rakúšanmi po samostatných nájazdoch. Zachránila nás až výhra nad favoritom z USA 4:1 a výhra Ruska nad Nemeckom. Na domácom šampionáte v Bratislave a Košiciach sme nepostúpili z osemfinálovej skupiny. Rovnako sme z osemfinále nepostúpili ani v roku 2010, keď sme skončili na konečnom 12. mieste. O rok pred tým sme nedopadli o nič lepšie. V postupe nás zabrzdila iba tesná výhra nad Maďarskom a prehra s Kanadou 7:3 a s Bieloruskom 2:1 po samostatných nájazdoch. V roku 2008 sme dokonca hrali o záchranu. V dvojzápase so Slovinskom (5:1, 4:3 po samostatných nájazdoch) sme si udržali status A-kategórie.