Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Hokej

Slovensko aj napriek bojovnému výkonu nestačilo na Švédsko

Na snímke vľavo útočník Gustav Nyquist (Švédsko) strieľa prvý gól, vpravo brankár Ján Laco (Slovensko) v zápase Švédsko - Slovensko na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v piatok 16. mája 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko so ziskom štyroch bodov zostáva na šiestej priečke v tabuľke A-skupiny.

Minsk 16. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom piatom vystúpení na MS v Bielorusku so Švédskom 1:3 a so ziskom štyroch bodov zostávajú na šiestej priečke v tabuľke A-skupiny. Tú vedú práve hráči "Tre Kronor", ktorí majú po piatku na svojom konte už 14 bodov.

Ďalším súperom zverencov trénera Vladimíra Vůjteka bude v sobotu o 19.45 SELČ Taliansko, Švédi si v súboji o čelo tabuľky v nedeľu zmerajú sily s Kanadou.

Slováci nastúpili na svoje piate vystúpenie na svetovom šampionáte v Bielorusku v oklieštenej zostave, keď pre virózu chýbali útočníci Marek Hrivík, Tomáš Marcinko i Marcel Haščák. Premiéru na MS si odbil obranca Vladimír Mihálik. Už po 15 sekundách preveril pozornosť brankára Jána Laca nebezpečnou strelou Möller. Ten istý hráč zakončoval akciu aj o dve minúty neskôr a naznačil, že to bude najmä prvý švédsky útok, ktorý bude robiť slovenskej defenzíve najväčšie problémy. V 4. minúte sa Slováci dopustili technického priestupku šiestich hráčov na ľade, ale severania ponúknutú šancu v presilovej hre nevyužili. V 8. minúte kontrovali zverenci trénera Vladimíra Vůjtka, keď puk do útočného pásma potiahol Marek Ďaloga a po jeho priťuknutí nebezpečne pálil Dávid Skokan. O minútu neskôr si obranca Ďaloga zopakoval ofenzívny výlet, jeho bekhendový pokus chcel dorážať Ladislav Nagy, ale dopustil sa pri tom ofenzívneho faulu a putoval na trestnú lavicu.

Prísne vylúčenie Nagya

Na snímke vľavo radosť Švédov po strelení gólu. Zľava Dick Axelsson, strelec gólu Gustav Nyquist, Mattias Sjögren (všetci Švédsko) a brankár Ján Laco (Slovensko) v zápase Švédsko - Slovensko na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v piatok 16. mája 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Slováci sa dobre bránili až do úplného záveru oslabenia. Dve sekundy pred návratom Nagya na ľadovú plochu našiel Dick Axelsson krížnou prihrávkou pri pravej žŕdke stojaceho Gustava Nyquista a ten nikým nekrytý otvoril skóre - 1:0. Slovenskí reprezentanti mali následne šancu vyrovnať v presilovej hre, ale počas 120 sekúnd v početnej výhode dokázali vyprodukovať iba strelu z hokejky Valacha. V 16. minúte sa po akcii Mikúša dostal k strele Réway, ale jeho pokus z bezprostrednej blízkosti zlikvidoval Nilsson v bránke "troch koruniek". Minútu pred koncom prvého dejstva putoval po prísnom rozhodnutí arbitrov po druhý raz v zápase na trestnú lavicu Nagy. Švédi využili početnú výhodu 11 sekúnd pred klaksónom, keď po spolupráci s Lindströmom strelil svoj štvrtý gól na šampionáte Backlund - 2:0.



Zmena v bráne a lepší výkon

Do druhej dvadsaťminútovky Slováci nastúpili v bránke s Jaroslavom Janusom. V 25. minúte mohol znížiť Nagy, ale strelu Šatana tiesnený švédskymi obrancami nedokázal usmerniť do Nilssonovej siete. O dve minúty neskôr mal gól na hokejke Pánik, pozorný švédsky gólman však jeho pokus kryl. Slováci mali následne výhodu presilovej hry, ich tlak stúpal, ale šance Pánika a Tatara zostali nevyužité. Krátko po skončení početnej výhody však puk na útočnej modrej zamiešal Marinčin. Slovenský obranca využil fakt, že pred bránkou clonil Nilssonovi vo výhľade Mikúš a presnou strelou zaznamenal svoj premiérový gól v reprezentačnom drese - 2:1. To povzbudilo aj jeho spoluhráčov, o niekoľko sekúnd na to mohol vyrovnať Pánik. Následne sa hra otvorila a šance sa striedali na oboch stranách. V závere druhej tretiny pálil nebezpečne z ostrého uhľa Miklík, ale jeho pokus našiel iba dobre postaveného Nilssona.

Radosť Slovákov po strelení gólu. Vľavo v popredí Tomáš Tatar, vpravo strelec Martin Réway, v pozadí Juraj Mikúš a vpravo v pozadí brankár Švédska Anders Nilsson v zápase Švédsko - Slovensko na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v piatok 16. mája 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Vstup do tretieho dejstva v hale Čižovka vyšiel lepšie severanom. Slabšiu chvíľku si v slovenskej bránke vybral Janus, ktorý nepokryl nie príliš tvrdú strelu obrancu Nygrena od modrej čiary - 3:1. Následne mohli Švédi svoje vedenie ešte zvýšiť, ale tečovaná strela Möllera skončila na ľavej žŕdke slovenskej bránky. Slovákom sa aj napriek zvýšenej snahe už kontaktný gól streliť nepodarilo, v predvečer 67. narodenín trénera Vůjtka napokon prehrali so Švédskom 1:3 a v tabuľke A-skupiny zostali so ziskom štyroch bodov na šiestej priečke.

Na snímke striedačka Slovenska, v popredí Martin Réway, vľavo Miroslav Šatan a v pozadí tréner Vladimír Vůjtek po zápase Švédsko - Slovensko (3:1)
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Skolila nás viróza

Prípravu slovenských hokejových reprezentantov na piaty skupinový zápas so Švédskom poznačila viróza, pre ktorú nenastúpili útočníci Marek Hrivík, Tomáš Marcinko a Marcel Haščák a ani viacerí z tých, čo hrali, neboli stopercentne v poriadku. Aj to sa nakoniec podpísalo na prehre s "Tre Kronor" 1:3.

Marinčinov premiérový gól

Obranca Martin Marinčin strelil v piatkovom zápase so Švédskom svoj premiérový gól v reprezentačnom drese, veľkú radosť z neho však nemal.

"Švédi potvrdili, že sú veľmi dobrí korčuliari, radi sa maznajú s pukom. Napriek tomu sme s nimi pri rovnovážnom stave dokázali držať krok. V druhej tretine sme sa dokázali aj niekoľkokrát usadiť v ich útočnom pásme, mali sme aj šance, škoda, že nám to nešlo v koncovke. Keby to aspoň Martinovi Réwayovi padlo na konci zápasu, možno by sme si ešte vytvorili záverečný tlak," vyslovil sa Marinčin.

Radosť Slovákov po strelení gólu. Vľavo v popredí strelec Martin Réway, vpravo Tomáš Tatar a v pozadí Juraj Mikúš v zápase Švédsko - Slovensko na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v piatok 16. mája 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Zadák Edmontonu Oilers sa presadil v 30. minúte za stavu 0:2, keď jeho nahodenie od modrej čiary v končiacej sa presilovke prešlo aj so šťastím za chrbát brankára Andersa Nilssona. Gól pôvodne pripísali Martinovi Réwayovi, ktorý sa snažil dotlačiť puk do bránky, no neskôr rozhodcovia zápis opravili a uznali zásah Marinčinovi. Puk mu z ľadu zobral na pamiatku masér. "Ukázalo sa, že ak pri presilovkách budeme často strieľať a útočníci cloniť brankárovi vo výhľade, tak v nich môžeme byť úspešní," poznamenal Marinčin.

Po piatkovej prehre tak zostávajú Slováci so ziskom štyroch bodov na šiestej priečke v tabuľke A-skupiny. V sobotu o 19.45 SELČ ich čaká možno kľúčový zápas s Talianskom z hľadiska udržania sa v elitnej kategórii. "Na duel so Švédmi treba čo najrýchlejšie zabudnúť a pripraviť sa zodpovedne na Talianov. Dôležité bude zlepšiť koncovku a premieňať presilovky," dodal Marinčin.

A-skupina

Švédsko - Slovensko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Góly: 11. Nyquist (Axelsson), 20. Backlund (Lindström), 42. Nygren (Klasen) - 30. Marinčin (Réway, Tatar). Rozhodovali: Ronn (Fín.), Šindler (ČR) - Carlson (Kan.), Leermakers (Hol.), vylúčení: 4:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 7563 divákov

Hlasy po zápase:

Richard Pánik, útočník SR (zdroj: RTVS): "Vôbec sme sa nepoučili z predošlých zápasov a opäť sme doplatili na zbytočné vylúčenia. Takýmto spôsobom nevyhráme. Osobne sa mi hralo veľmi dobre, v koncovke mi chýbalo trochu šťastia a pokoj na hokejke."

Vladimír Országh, asistent trénera SR (zdroj: RTVS): "Nevyšiel nám vstup do zápasu, v presilovkách sme inkasovali dva góly. Potom sme vyrovnali hru a strelili kontaktný gól. Ako zlomový sa ukázal úvod tretej tretiny, v ktorej sme inkasovali trochu nešťastne. Prípravu na zápasu ovplyvnili choroby hráčov. Okrem tých čo nehrali, viacerí hráči nastúpili prechladnutí. V stopercentnom zdravotnom stave nebol ani brankár Laco a preto sme ho vystriedali po prevej tretine. Dôležitejšie bude, aby bol v poriadku zajtra proti Talianom."

Miroslav Šatan, kapitán SR: "Nezachytili sme úvod a opäť sme doplatili na zbytočné vylúčenia. V druhej tretine sme sa snažili stratu dotiahnuť, gól nás povzbudil. Veľká škoda, že sme nevyužili viacero šancí v druhej časti hry."

Martin Réway, útočník SR: "Všetci sme odohrali celkom solídny zápas, ale doplácame na to, že nedávame veľa gólov. Neviem, čím to je, že sa trápime v koncovke. Som rád, že nám to konečne padlo v presilovke. Ak sa mužstvo dolieči, bude to fajn."

Ladislav Nagy, útočník SR: "V prvej tretine sme sa Švédov akoby báli, mali sme pred nimi prílišný rešpekt. V druhej tretine sme začali korčuľovať. V tretej tretine nám už dochádzali sily. Ja som sa tiež vytrápil. Musíme si oddýchnuť a doliečiť sa, zajtra nás čaká veľmi dôležitý zápas s Talianskom, v ktorom musíme zabojovať a vyhrať."

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Vedeli sme, že švédske presilovky sú smrtiace, napriek tomu sme súperovi trikrát dali možnosť ich v prvej tretine hrať, či už zlým striedaním alebo zbytočnými faulami v útočnej tretine. Švédi to dokonale využili a dostali sa do komfortného náskoku. Od druhej tretiny sme zlepšili a vyrovnali hru, hrali sme veľmi dobre, dali kontaktný gól a mali niekoľko dobrých príležitostí na skórovanie, no švédsky brankár bol pozorný. Nakoniec sa prejavila kvalita švédskeho mužstva, ktoré si výsledok ustrážilo."

Pär Maarts, tréner Švédska: "Bol to pre nás dôležitý zápas, po ktorom sme chceli stáť na víťaznej strane. Slováci majú lepšie fyzické parametre a v súbojoch pri mantineli sme mali s nimi problémy. V druhej tretine za stavu 2:1 nás brankár podržal. Ináč to bol z našej strany veľmi dobrý výkon, boli sme lepší a oproti včerajšiemu súboju s Francúzmi sme spravili krok dopredu."

zostavy:

Švédsko: Nilsson – Ekholm, Fransson, Burström, Andersen, Erixon, Nygren - Lindström, Backlund, Möller – Klasen, Järnkrok, Nyquist - Ericsson, Sjögren, Hjalmarsson - Axelsson, Lundqvist, Rasmussen

SR: Laco (21. Janus) - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin, Čerešnák, Mihálik - Šatan, Viedenský, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Šťastný, Tybor - Skokan, Réway


tabuľka A-skupiny:

1. Švédsko 5 4 1 0 0 14:6 14
2. Kanada 5 4 0 1 0 22:9 13
3. ČR 4 2 0 0 2 11:10 6
4. Nórsko 4 2 0 0 2 10:10 6
-------------------------------------------
5. Francúzsko 4 1 1 0 2 10:9 5
6. SLOVENSKO 5 1 0 1 3 12:17 4
7. Dánsko 4 1 0 0 3 8:14 3
-------------------------------------------
8. Taliansko 5 1 0 0 4 4:16 3