Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Rusi túžia ukončiť suchoty, útok na zlato sľubujú Kanaďania i Švédi

Ruskí hokejisti pózujú pred tréningom na ZOH 2014 v Soči 10. februára 2014. Foto: TASR/AP

Ruskí hokejisti zľava Alexander Radulov, Iľja Kovaľčuk a Alexander Ovečkin počas tréningu na ZOH 2014 v Soči 10. februára 2014.

Soči 11. februára (TASR) - Stredajšími súbojmi C-skupiny Česko - Švédsko a Lotyšsko - Švajčiarsko (18.00 SEČ) odštartuje v Soči dlho očakávaný olympijský turnaj hokejistov. Ten by mal byť jedným z vrcholov ZOH, najmä vďaka účasti profesionálov z NHL.

Hráči zo slávnej zámorskej súťaže sa predstavia pod piatimi kruhmi piatykrát v rade, premiérovo súťažili v Nagane 1998. Teraz budú tvoriť takmer polovicu všetkých účastníkov turnaja (49,33 percent). Slovenskí hokejisti, ktorí obhajujú 4. miesto z Vancouveru 2010, otvoria svoje účinkovanie v Soči vo štvrtok, keď o 13.30 SEČ nastúpia v Šajba aréne proti USA. V základnej A-skupine sa ďalej stretnú so Slovinskom (v sobotu 15. februára o 9.00) a Ruskom (v nedeľu 16. februára o 13.30).


Zlato obhajuje Kanada
Na archívnej snímke z 28. februára 2010 kanadský hokejista Sidney Crosby sa teší po strelení víťazného gólu v predĺžení finálového hokejového zápasu Kanada - USA na zimnej olympiáde vo Vancouveri.
Foto: TASR/AP
Titul z Vancouveru obhajujú na ZOH 2014 reprezentanti Kanady, ktorí pred štyrmi rokmi v domácom prostredí zdolali v pamätnom finále rivala z USA 3:2 po predĺžení.

Autorom "zlatého" gólu bol Sidney Crosby, aktuálne najproduktívnejší hráč NHL bude mať v Soči na hrudi kapitánske céčko. Hráči z krajiny javorového listu patria opäť medzi najvážnejších kandidátov na celkové prvenstvo, v kádri majú 11 šampiónov z Vancouveru 2010. Na MS sa však trikrát v rade neprebojovali cez štvrťfinále a vo vyhláseniach sú pred úvodným duelom s Nórskom opatrní.

"Každý zápas na olympiáde bude náročný," upozorňuje John Tavares. "Pamätám si, ako sme na MS 2011 na Slovensku vydreli nad Nórmi víťazstvo 3:2. Sú to veľmi šikovní hráči, ťažko sa proti nim hrá. Navyše, tieto tímy sú zohraté, hrajú dlho spolu a to je veľká výhoda," zdôraznil v rozhovore pre sochi2014.iihf.com center newyorských "ostrovanov". Kanaďania sú si vedomí role favorita, všetko iné ako zisk titulu budú brať ako neúspech. "Vieme, že sa na nás každý súper zodpovedne pripraví. Svoju krajinu reprezentujem vyše desať rokov a na každom turnaji sme pod tlakom. Ideme na zlato," vyslovil sa Ryan Getzlaf.

Kanadské hviezdy sa predstavia na ruskej pôde prvýkrát od roku 1972. Cestu za titulom sa im budú snažiť skrížiť opäť Američania, kostru ich tímu tvoria hráči zo strieborného vancouverského kádra. S vekovým priemerom 27 rokov patria medzi najmladšie tímy turnaja. Neúspech na ZOH 2010 sa budú snažiť odčiniť Švédi. Úradujúci majstri sveta a olympijskí víťazi z Turína 2006 prišli tesne pred štartom turnaja pre zranenie o Henrika Sedina, i tak ale disponujú obrovskou kvalitou, najmä v útoku. "Svetový šampionát a zimné olympijské hry sú dva rozdielne turnaje. Napriek tomu chceme v Soči dokázať, že zisk zlata vlani v Štokholme nebol dielom náhody," vyhlásil pre oficiálnu stránku IIHF Gabriel Landeskog, kapitán Colorada Avalanche.


Dlhé čakanie ruskej zbornej na zlato - 22 rokov

Ruskí hokejisti zľava Alexander Radulov, Iľja Kovaľčuk a Alexander Ovečkin počas tréningu na ZOH 2014 v Soči 10. februára 2014. F
Foto: TASR/AP
Zrak hokejovej verejnosti sa však bude upierať predovšetkým na výkony domácej zbornej. Rusko, ktoré sa predstaví s výraznou kvalitou korčuliarov-supertechnikov (Malkin, Ovečkin, Dacjuk, Kovaľčuk) a s viacerými naburcovanými mladíkmi (Tarasenko, Ničuškin), túži ukončiť dlhočizné suchoty - na olympijské zlato čaká už 22 rokov. Vo finále ZOH 1992 v Albertville si tím pod hlavičkou SNŠ poradil s Kanadou 3:1 a rovnaký scenár by si Rusi priali aj teraz.

Pravda, zostáva otázne, ako si s tlakom domáceho prostredia poradí svojrázna ruská duša. Že sa s ním superhviezdy nie vždy dokázali vyrovnať, ukázali už v minulosti – napríklad na MS 2000, kde zborná s nabitým kádrom totálne prepadla a nepostúpila ani do štvrťfinále. Petrohradskú blamáž zažil na vlastnej koži aj Pavel Bure, nezabudnuteľný krídelník prezývaný pre svoju rýchlosť "Ruská raketa". "Veľmi dobre viem, ako sa hráč cíti, keď ho ženú dopredu plné tribúny. Bude to pre každého hokejistu určite nevšedný zážitok. Môže to byť však dvojsečná zbraň, ten tlak na hráčov bude obrovský," povedal pre ruské médiá.

Alexander Ovečkin hovorí o najdôležitejšom turnaji svojej kariéry: "Na mojej prvej olympiáde v Turíne bolo všetko úplne nové, na druhej vo Vancouveri sme prehrali s Kanadou 3:7, čo bolo šialené. A teraz hrám doma, čo je ďalšia bláznivá chvíľa. Olympiáda v rodnej krajine je neprekonateľný zážitok," vyznal sa kanonier Washingtonu a na otázku aká cenu by malo pre jeho krajinu víťazstvo ruských hokejistov na turnaji odpovedal: "Asi tak 50 miliárd dolárov."


Na medailu si brúsia i Fíni a Česi

Na snímke zľava Roman Červenka, Jaromír Jágr, Petr Hubáček a Petr Koukal so zlatými medailami oslavujú majstrovský titul po víťazstve nad Ruskom v roku 2010.
Foto: TASR/AP
Medzi medailových adeptov treba započítať tradične aj Fínov vedených veteránom Teemu Selännem, netreba zabudnúť i na stále sa zlepšujúcich Švajčiarov, vicemajstrov sveta zo Štokholmu 2013, a takisto na Čechov, hoci Jágrovi a spol. mnoho odborníkov neverí. "Prišli sme si pre medailu," vyhlásil pre idnes.cz center Bostonu David Krejčí. "Mnoho našich hráčov už dokázalo veľké veci v NHL. Ak to bude medzi nami klapať, môžeme poraziť kohokoľvek," dodal.

Turnaj sa hrá rovnakým systémom ako vo Vancouveri 2010, to znamená, že všetky tímy majú istotu účasti vo vyraďovacej fáze. Z troch štvorčlenných skupín sa kvalifikujú priamo do štvrťfinále štyri najlepšie tímy podľa bodov a skóre. Zostávajúca osmička bude hrať play off o postup do štvrťfinále krížovým spôsobom, teda 5. s 12., 6. s 11. atď. Vygenerované kvarteto priradia k už istej štvorici a potom už nasleduje klasické semifinále a zápasy o medailové umiestnenia. Kým vo Vancouveri sa olympionici preháňali a zrážali na užšej hracej ploche, v čiernomorskom letovisku bude mať klzisko európske rozmery. Rusi postavili najširšie možné ihrisko - 60x30 metrov. Výhodu tak budú mať tímy, ktoré majú vo svojom strede šikovných a rýchlych korčuliarov.



Zloženie základných skupín mužského hokejového turnaja:
A-skupina: Rusko, USA, SLOVENSKO, Slovinsko
B-skupina: Fínsko, Kanada, Nórsko, Rakúsko
C-skupina: Švédsko, Česko, Švajčiarsko, Lotyšsko


Program mužského hokejového turnaja na ZOH v Soči /časy sú v SEČ/:

streda 12. februára
18.00 ČR - Švédsko /C/
18.00 Lotyšsko - Švajčiarsko /C/

štvrtok 13. februára
09.00 Fínsko - Rakúsko /B/
13.30 Rusko - Slovinsko /A/

13.30 SLOVENSKO - USA /A/


18.00 Kanada - Nórsko /B/

piatok 14. februára
09.00 ČR - Lotyšsko /C/
13.30 Švédsko - Švajčiarsko /C/
18.00 Kanada - Rakúsko /B/
18.00 Nórsko - Fínsko /B/


sobota 15. februára

09.00 SLOVENSKO - Slovinsko /A/


13.30 USA - Rusko /A/
18.00 Švajčiarsko - ČR /C/
18.00 Švédsko - Lotyšsko /C/


nedeľa 16. februára
09.00 Rakúsko - Nórsko /B/

13.30 Rusko - SLOVENSKO /A/


13.30 Slovinsko - USA /A/
18.00 Fínsko - Kanada /B/


pondelok 17. februára
voľný deň


utorok 18. februára
09.00, 13.00, 18.00, 18.00 - baráž o postup do štvrťfinále


streda 19. februára
09.00, 13.30, 18.00, 18.00 - štvrťfinále


štvrtok 20. februára
voľný deň


piatok 21. februára
13.00, 18.00 semifinále


sobota 22. februára
16.00 o 3. miesto


nedeľa 23. februára
13.00 finále