Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Vo februári bude Púť k hrobu sv. Cyrila v Ríme a Národná púť KBS

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Na Popolcovú stredu 13. februára sa pútnici zúčastnia na audiencii u pápeža Benedikta XVI. vo Vatikáne.

Bratislava 26. januára (TASR) - Pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie sa vo februári tohto roku uskutočnia dve púte.

Fórum kresťanských inštitúcií (FKI), Bratislavská gréckokatolícka eparchia a Matica slovenská (MS) v spolupráci s cestovnou kanceláriou Awertour pripravujú Púť k hrobu sv. Cyrila v Ríme. Uskutoční sa v dňoch 11. až 15. februára autobusom, alebo letecky v dňoch od 12. do 15. februára z letiska Wien-Schwechat. Bude sa konať pod vedením bratislavského gréckokatolíckeho eparchu Mons. Petra Rusnáka a predsedu MS Mariána Tkáča.

Cieľom púte je, aby si účastníci v Roku viery prostredníctvom návštevy bazilík a stretnutia s pápežom Benediktom XVI. posilnili svoju duchovnú identitu. Súčasťou programu je slávenie svätých omší a návšteva historických miest Ríma, ktoré sú späté s pôsobením svätých solúnskych bratov. Pútnici navštívia napríklad Baziliku sv. Pavla za hradbami, Baziliku sv. Jána v Lateráne, Sväté schody v budove Scala Santa a viaceré ďalšie významné miesta. Zúčastnia sa na sv. liturgii v utorok 12. februára v Bazilike Santa Maria Maggiore, ktorú bude slúžiť vladyka Peter Rusnák. Práve v tejto bazilike pápež Hadrián II. schválil slovanský liturgický jazyk.

Na Popolcovú stredu 13. februára sa pútnici zúčastnia na audiencii u pápeža Benedikta XVI. vo Vatikáne. Prezrú si Baziliku sv. Petra a zúčastnia sa na sv. omši celebrovanej Benediktom XVI. v Bazilike Santa Sabina - popolec Svätému otcovi udelí slovenský kardinál Jozef Tomko. Na sviatok sv. Cyrila a Metoda, ktorý podľa liturgického kalendára pripadá na 14. februára, sa pútnici zúčastnia na slávnostnej omši v Bazilike sv. Klementa, kde sa nachádza hrob a pozostatky sv. Cyrila a Metoda. Uskutoční sa tam modlitba, počas ktorej budú prítomní ďakovať za duchovný a kultúrny prínos misie sv. Cyrila a Metoda.

Súčasťou programu bude aj návšteva Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) pozýva záujemcov na Národnú púť do Ríma za účasti slovenských biskupov, ktorá sa uskutoční v dňoch 26.- 28. februára 2013. Púť je jednou z hlavných akcií, ktorou si KBS pripomenie 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

"Cieľom púte je, aby sme si vďaka putovaniu na sväté miesta obnovili svoje korene, posilnili vieru a v jubilejnom Roku sv. Cyrila a Metoda oslávili našich vierozvestcov. Pripomenieme si ich aj na miestach, ktoré osobne navštívili," povedal výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovsky.

Hlavný program púte je rozložený do troch dní v Ríme a Vatikáne. Spoločný program je naplánovaný v rímskej Bazilike Santa Maria Maggiore, v Kostole sv. Praxedy, a ďalších. Slovenské omše budú celebrovať - košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober - 26. februára v Bazilike sv. Klementa v Ríme, kardinál Jozef Tomko - 27. februára v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, žilinský biskup Tomáš Galis bude sláviť sv. omšu 28. februára v Bazilike Santa Maria Maggiore. Homíliu tam prednesie sekretár Kongregácie pre východné cirkvi arcibiskup Cyril Vasiľ.

Biskupi sa v rámci púte zúčastnia aj na medzinárodnom kongrese "Svätý Cyril a Metod medzi slovanskými národmi: 1150 rokov od začiatku misie", ktorý sa uskutoční v dňoch 25. a 26. februára na Pápežskom Východnom inštitúte a Pápežskej Gregorovej univerzite v Ríme.