Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Konkrétne návrhy predložia na budúci týždeň členským štátom Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a Európska komisia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 19. apríla (TASR) — Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa EÚ.

Nový balík sankcií bude zahŕňať represívne opatrenia proti aktérom, ktorí obchádzajú existujúce sankcie voči Rusku. Pravdepodobne dôjde aj k ďalšiemu rozšíreniu zoznamu osôb a subjektov, ktorých majetok v EÚ bude zmrazený.

Konkrétne návrhy predložia na budúci týždeň členským štátom Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a Európska komisia.

Trinásty sankčný balík bol schválený vo februári na druhé výročie začiatku vojny na Ukrajine. Zameraný je na 106 jednotlivcov a 88 firiem podieľajúcich sa na činoch, ktoré narúšajú alebo ohrozujú územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny.

Sankcie boli tiež uvalené na tovar, ktorý môže prispieť k technologickému posilneniu ruského obranného a bezpečnostného sektora. Konkrétne išlo o komponenty na vývoj a výrobu dronov.

Dlhodobé trvanie majú ďalekosiahle ekonomické sankcie, ako napríklad zákaz dovozu ropy, uhlia, ocele, zlata a luxusného tovaru, ako aj represívne opatrenia voči bankám a finančným inštitúciám.