Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Izraelský prezident požiadal Putina, aby omilostil odsúdenú turistku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súd v Moskovskej oblasti uznal v piatok občianku Izraela a USA, 25-ročnú Naamu Issacharovú, za vinnú za držanie a pašovanie drog a odsúdil ju na 7,5 roka väzenia.

Jeruzalem/Moskva 13. októbra (TASR) - Izraelský prezident Reuven Rivlin požiadal v nedeľu šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby udelil milosť mladej Izraelčanke, ktorú v Rusku odsúdili za pašovanie drog. Uviedla to agentúra Reuters.

Súd v Moskovskej oblasti uznal v piatok občianku Izraela a USA, 25-ročnú Naamu Issacharovú, za vinnú za držanie a pašovanie drog a odsúdil ju na 7,5 roka väzenia.

Issacharová bola zadržaná v apríli tohto roku v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremetievo, keď bola na ceste z Naí Dillí do Tel Avivu. V jej batohu bezpečnostné zložky našli necelých desať gramov drogy, ktorú neskôr odborníci označili za hašiš.

V liste izraelský prezident píše, že Issacharová "sa dopustila vážnej chyby a svoj zločin priznala". Zároveň požiadal Putina o "osobný zásah", ktorý by umožnil udeliť jej mimoriadnu milosť.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov pre Reuters povedal, že Putin bude o liste informovaný a žiadosť posúdi po tom, ako ho do Kremľa doručia prostredníctvom diplomatických kanálov.

Denník The Jerusalem Post v piatok napísal, že kauza Issacharovej bola predmetom rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s Putinom na ich stretnutí v ruskom prímorskom letovisku Soči a znova uplynulý týždeň počas ich spoločného telefonátu.

Podľa denníka Izrael odmietol návrh Ruska vymeniť Issacharovú za ruského občana, počítačového špecialistu Alexeja Burkova, o ktorého vydanie žiadali americké úrady.

Burkova zadržali na letisku v Tel Avive ešte v roku 2015 na žiadosť USA. Keďže však izraelský súd už odobril jeho vydanie do USA, jeho výmena za Issacharovú nie je možná.