Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

Julija Navaľná, vdova po Alexejovi Navaľnom, bola ocenená cenou za slobodu médií počas summitu Ludwiga Erharda v Gmund am Tegernsee v Nemecku v piatok 19. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Počas ďakovnej reči Julija Navaľná opätovne potvrdila svoj záväzok podporovať slobodu médií a pokračovať v práci svojho zosnulého manžela.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 19. apríla (TASR) - Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v piatok v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku". Informovala o tom agentúra Reuters.

Počas ďakovnej reči Julija Navaľná opätovne potvrdila svoj záväzok podporovať slobodu médií a pokračovať v práci svojho zosnulého manžela. Potvrdila aj svoje odhodlanie dosiahnuť, aby "Rusi, ktorí stoja proti (prezidentovi Vladimirovi) Putinovi a proti vojne, mali prístup k necenzurovaným informáciám, ktorým môžu veriť a zdieľať ich". Opäť vyjadrila svoje presvedčenie, že podiel na smrti jej manžela vo väzení má aj Putin.

Organizátorom každoročného politického a ekonomického summitu pomenovanom po nemeckom politikovi Ludwigovi Erhardovi, v ktorého rámci Navaľná prevzala prestížnu cenu, je Weimer Media Group (WMG).

Julija Navaľná, vdova po Alexejovi Navaľnom v Nemecku v piatok 19. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Cenu Media Freedom Prize založili vydavatelia skupiny Christiane Goetz-Weimerová a Wolfram Weimer. Ocenenie sa udeľuje osobnostiam verejného života, ktoré sa mimoriadne angažovali v boji za slobodu názoru, politický dialóg a demokraciu.

V roku 2023 sa nositeľom tejto ceny stal ruský opozičný politik Garry Kasparov. Predtým ju získal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i sovietsky exprezident Michail Gorbačov.

V nedávnom rozhovore pre magazín Time Navaľná prezradila, že po útoku na blízkeho spolupracovníka svojho manžela - Leonida Volkova žijúceho v exile v Litve - si najala osobného strážcu. Volkov pri útoku kladivom utrpel vážne zranenia.

Navaľná momentálne pracuje na finalizácii rukopisu manželových pamätí, ktoré pod názvom Patriot (Vlastenec) vyjdú 22. októbra vo vydavateľstve Knopf v USA. V ten istý deň bude uvedená aj v ďalších krajinách.

Kniha ponúka komplexný opis Navaľného života, aktivizmu, oddanosti ruskej demokracii a "odhodlania bojovať proti diktatúre – boju, za ktorý dal všetko, vrátane svojho života," uvádza sa v tlačovej správe vydavateľstva.