Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Komentár Jana Fingerlanda: Chytanie Trumpa

Jan Fingerland, komentár Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Ešte nikdy nebolo v americkej politike toľko žien dnes. Ako sa to stalo?
Už teraz je zrejmé, že práve skončené americké voľby prinesú v mnohých ohľadoch rekord, vrátane značného nárastu počtu členiek Kongresu. Bude ich najmenej 117, o desať viac ako doteraz, čím ich podiel vzrastie na 22 percent.

Tento trend je nepochybne súčasťou iného, oveľa širšieho fenoménu. Tak, ako sa rýchlo mení americká spoločnosť, mení sa aj jej volebné správanie. Padla rada bariér, respektíve sklenených stropov pre najrôznejšie skupiny. Medzi zvolenými ženami sú aj prvé moslimky, prvá zástupkyňa Indiánov a podobne.


Väčšina menšín


Tomuto trendu sa otvorili aj republikáni, ktorí sú v niektorých ohľadoch dokonca vpredu pred inak progresívnejšími demokratmi. Špekuluje sa o tom, že ich budúcim prezidentským kandidátom by mohla byť Nikky Haleyová, v minulých prezidentských voľbách sa o republikánsku nomináciu uchádzalo niekoľko Hispáncov a Afroameričanov.

Tento trend sa však netýka uvedenej ženskej vlny v Kongrese. Úplne jednoznačná väčšina nových členiek oboch komôr kandidovala za demokratov, oproti minulému Kongresu sa dokonca počet republikániek mierne zmenšil. Zatiaľ nie je jasné, či ide v prístupe oboch strán o jednorazový výkyv alebo trvalý stav.

Isté je, že medzi skalnými voličmi oboch strán je však veľký rozdiel v názoroch – napríklad osem z desiatich z tých, ktorí hovoria, že sexuálne obťažovanie je vážny problém, volia demokratov. Naopak, osem z desiatich z tých, ktorí to za vážny problém nepovažujú, hlasuje pre republikánov.

Veľa nových političiek, najmä demokratiek, ale dáva aj iné vysvetlenie – otvorenie hovoria o tom, že hlavnou motiváciou pre ne boli minulé prezidentské voľby. Jednak ich inšpiroval relatívny úspech Hillary Clintonovej, ktorá vlastne dostala viac hlasov ako Donald Trump, ale prehrala v prepočte na hlasy voliteľov. Ešte viac ich ale podnietilo víťazstvo Donalda Trumpa a jeho výroky o tom, za čo všetko môže chlapák ako on chytať ženy – teraz ho na rovnakom mieste budú chytať ony, prinajmenšom pri rokovaní o federálnom rozpočte.


Nádejné vyhliadky


Volebné trendy v oblasti nástupu žien do kongresovej politiky sú však zložitejšie. Vo všeobecnosti možno povedať, že ženy volia oveľa častejšie demokratov ako muži, pričom rozdiel medzi oboma pohlaviami sa oproti niekoľkým predchádzajúcim voľbám pomaly, ale trvalo zväčšuje – skoro akoby demokrati boli stranou hlavne žien a naopak.

Týka sa to však oveľa viac žien z radov etnických menšín, belošky neopúšťali republikánov ani zďaleka v takom množstve ako ostatní. Pokiaľ by sme hľadali najčistejšieho predstaviteľa republikánskeho voliča, bol by to muž, beloch, bez vysokoškolského vzdelania. Najtypickejším voličom demokratov by bola žena, nie biela, s univerzitným titulom.

Vzhľadom k tomu, že rastie podiel nebielych Američanov, ako aj Američanov s vyšším vzdelaním, môžu sa demokrati tešiť na príliv nových voličov a voličiek. Celkovo sa ale dá povedať, že pri tomto trende bude čoskoro všetkým jedno, či ich zástupcovia v Kongrese alebo dokonca v Bielom dome, nosia nohavice alebo sukňu.