Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Novým šéfom francúzskych republikánov sa stal Christian Jacob

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jacob v elektronickom hlasovaní, na ktorom sa zúčastnilo 47 percent z približne 130.000 členov strany, so ziskom 63 percent hlasov jednoznačne porazil svojich dvoch protikandidátov.

Paríž 14. októbra (TASR) - Francúzska konzervatívna strana Republikáni (Les Républicains) si po debakli v májových voľbách do Európskeho parlamentu zvolila v nedeľu večer nového predsedu. Už v prvom kole zvíťazil úradujúci šéf jej poslaneckého klubu Christian Jacob, ktorý si za svoj cieľ stanovil hlboko rozdelenú stranu bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho zjednotiť a vrátiť na stratené pozície, uviedla agentúra AFP.

Jacob v elektronickom hlasovaní, na ktorom sa zúčastnilo 47 percent z približne 130.000 členov strany, so ziskom 63 percent hlasov jednoznačne porazil svojich dvoch protikandidátov, poslancov Národného zhromaždenia Juliena Auberta a Guillauma Larrivého. Obidvaja sa vyslovili za radikálnejšiu politiku konzervatívcov v otázke utečencov, aby sa mohli zreteľnejšie odlíšiť od pravicových populistov Marine Le Penovej.

Republikánov založil v roku 2015 exprezident Sarkozy, ktorý v Elyzejskom paláci vládol v rokoch 2007 - 2012. Vo voľbách do Európskeho parlamentu však získali Republikáni len približne 8,5 percenta hlasov.

Strana je v hlbokej kríze od volebného víťazstva prezidenta Emmanuela Macrona v roku 2017. Jej rady opustilo mnoho umiernených členov, ktorí prešli do Macronovej strany Republika vpred! (REM) — vrátane predsedu vlády Édouarda Philippa.