Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

Poľsko čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

Ilustračná snímka Foto: TASR

Zistenia tejto medzinárodnej komisie následne potvrdila aj poľská komisia poverená vyšetrovaním tragédie vládou strany Občianska platforma (PO), ktorá vládla pred vládami PiS.

Varšava 19. apríla (TASR) - Predseda bývalej vládnej komisie na vyšetrenie pádu lietadla s poľským prezidentom Lechom Kaczyňským a 95 ďalšími osobami na palube sa v piatok ohradil proti spochybňovaniu záverov, ku ktorým jeho tím dospel pri vyšetrovaní. Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Ako informovala agentúra PAP, v správe o vyšetrovaní leteckej nehody z roku 2011, ktorú súčasná vláda považuje za záväznú, sa uvádza, že pád lietadla spôsobila kombinácia viacerých faktorov vrátane chyby pilota a zlého počasia.

Vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá bola pri moci v rokoch 2015-23 a viedlo ju Kaczyňského dvojča - brat Jaroslaw, však tieto závery vyšetrovania odmietla a zriadila novú vyšetrovaciu komisiu. Viedol ju Antoni Macierewicz, blízky spojenec Jaroslawa Kaczyňského.

Táto komisia, ktorá pracoval pod záštitou vtedajšieho poľského ministerstva obrany, v roku 2022 zverejnila svoje zistenia v 338-stranovej správe. Uvádza sa v nej, že letecké nešťastie spôsobili "najmenej dva výbuchy" a "politické faktory".

Podľa Macierewiczovho tímu mohlo ísť o "vopred naplánovaný atentát" na prezidenta Kaczyňského a vraždu 95 ďalších ľudí. V správe sa tiež pripúšťa, že mohlo ísť o "pokus o násilné zvrhnutie ústavného orgánu Poľskej republiky".

Kritici však v súvislosti s aktivitami Macierewiczovho tímu a jeho zisteniami hovorili o plytvaní peňazí a o zaujatosti vzhľadom na prepojenie Macierewicza s Kaczyňským.

V decembri minulého roka nová poľská vláda zlikvidovala Macierewiczovu komisiu a odvolala jej členov.

V januári nový minister obrany a podpredseda vlády Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vymenoval nový tím expertov, ktorí budú preverovať činnosť Macierewiczovej komisie.

Macierewicz tieto kroky spochybnil a v piatok na tlačovej konferencii vo Varšave deklaroval, že "žiadny úradník nemá z právneho hľadiska právo vyhlásiť", že správa vypracovaná jeho tímom "je nepravdivá".

Podľa jeho názoru Kosiniak-Kamysz rozhodol politicky s cieľom "dezinformovať a zakryť zodpovednosť Ruskej federácie, a najmä (ruského prezidenta Vladimira) Putina, za smolenskú tragédiu."

Lietadlo s prezidentom Kaczyňským a jeho sprievodom havarovalo 10. apríla 2010 neďaleko vojenského letiska v Smolensku na západe Ruska, keď sa pokúšalo pristáť v hustej hmle. Haváriu nikto neprežil.

Delegácia letela do neďalekej Katyne na spomienkový akt na masaker v Katynskom lese, kde v roku 1940 sovietske bezpečnostné zložky popravili viac ako 20.000 poľských dôstojníkov, policajtov a iných uniformovaných vojakov.

Medzinárodná komisia pod vedením Ruska, ktorá incident vyšetrovala, spojila pád lietadla s chybou pilota, najmä s rozhodnutím posádky pristáť v Smolensku aj napriek varovaniam tamojšej riadiacej veže, že letisko nie je vhodné na pristátie pre nepriaznivé počasie.

Zistenia tejto medzinárodnej komisie následne potvrdila aj poľská komisia poverená vyšetrovaním tragédie vládou strany Občianska platforma (PO), ktorá vládla pred vládami PiS.