Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Pred piatimi rokmi zahynuli horolezci Ján Matlák a Vladimír Švancár

Ján Matlák a Vladimír Švancár. Foto: Expedition.sk

Telá oboch mŕtvych horolezcov Jana Matláka a Vladimíra Švancára previezli po tragédii na Slovensko. Obaja horolezci boli pochovaní s vojenskými poctami 24. októbra 2014 vo svojom rodisku.

Káthmandu/Bratislava 14. októbra (TASR) - Nepálske úrady potvrdili 14. októbra 2014 smrť dvoch slovenských horolezcov - Jána Matláka a Vladimíra Švancára. Horolezci zahynuli pod siedmym najvyšším štítom sveta Dhaulágirí (8167 m) v strednom Nepále. V pondelok 14. októbra uplynie od tragédie päť rokov.

Na webovej stránke expedície zverejňovali aktuality. Poslednú 13. októbra 2014: "Sneží, sneží, stále sneží .... Stále čakáme na lepšie počasie :( Všetci veríme, že sa počasie ešte umúdri," napísali vtedy členovia expedície.

Po páde lavíny ostali Ján Matlák a Vladimír Švancár nezvestní spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi. V osudný večer 14.októbra 2014 boli vo svojich stanoch, ktoré zasypala lavína. Ostatní ôsmi členovia expedície sa nachádzali v spoločenskom stane, ktorý lavína zrejme nezasiahla plnou silou a podarilo sa ich helikoptérami dopraviť do mesta Pokhara.

Nepálske úrady potvrdili smrť dvoch Slovákov 16. októbra 2014, teda v deň, kedy našli ich telá. Zároveň zvýšili na 29 počet potvrdených obetí snehových víchric a lavín, ktoré vtedy zasiahli strednú časť krajiny. Väčšina z nich, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny. Desiatky ľudí boli nezvestné. Predčasný príchod zimného počasia v Nepále spôsobili výbežky cyklónu Hudhud, ktorý predtým zasiahol susednú Indiu.

"S plánom expedície na horu Dhaulágirí, kde napokon tragicky zahynul, oboznámil Vladimír Švancár niekoľko týždňov pred odchodom do Himalájí aj rodákov z obce Mníchova Lehota v okrese Trenčín," uviedol Peter Hrnčár, spolumajiteľ reštaurácie v Mníchovej Lehote, kde Švancár plány expedície prezentoval. "Kamarátom a ľuďom z obce ukazoval zábery na hory, popisoval trasy, ktorými pôjdu, prezentoval aj miesto základného tábora. Chcel nám ukázať miesta, na ktoré pôjde, ako to tam vyzerá a aké sú tam podmienky," priblížil Hrnčár. Ako dodal, Švancár bol špičkovým horolezcom, mal zlezené rôzne hory a so svojimi zážitkami sa vždy podelil aj s rodákmi v obci. Cudzie mu neboli ani nižšie kopce doma na Slovensku. Na Inovec, týčiaci sa nad Mníchovou Lehotou, vystupoval podľa Hrnčára niekoľkokrát do týždňa, do roka absolvoval trasu z obce na vrchol 1042-metrového kopca viac ako stokrát. "Vlado bol veľmi kamarátsky, prístupný a milý, skúsenosti zo svojich expedícií si nenechával iba pre seba," uzavrel.

Ján Matlák bol členom Horskej služby na Slovensku. Od roku 1995 pracoval ako inštruktor horolezectva a od roku 2008 ako inštruktor skialpinizmu. Horolezecky pôsobil v Západných Alpách, na Kaukaze, Pamíre, v Himalájach dosiahol vrchol Šiša Pangma a viedol aj dve expedície na Annapurnu. Posledná expedícia do Nepálu, ktorú viedol, sa mu stala osudnou.

Nečakaná tragická smrť skúseného 60-ročného slovenského horolezca Jána Matláka pod obrovskou lavínou v oblasti siedmej najvyššej hory sveta Dhaulágirí v Himalájach hlboko zasiahla aj jeho priateľov v rodnej oravskej obci Zuberec. "Janko bol dobrý, stále usmiaty a veselý chlap, ktorý žil celým srdcom pre hory,“ zaspomínal si v tom čase profesionálny záchranár oblastného strediska Horskej záchrannej služby na Zverovke Rastislav Šroba.

Telá oboch mŕtvych horolezcov Jana Matláka a Vladimíra Švancára previezli po tragédii na Slovensko. Obaja horolezci boli pochovaní s vojenskými poctami 24. októbra 2014 vo svojom rodisku.