Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Rakúski ľudovci jednoznačne vyhrali aj voľby vo Vorarlbersku

Na snímke líder ÖVP Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Podľa predbežných konečných výsledkov získali ľudovci 43,6 percenta hlasov, teda o 1,8 percentuálneho bodu viac ako vo voľbách v roku 2014.

Bregenz 14. októbra (TASR) - Rakúska ľudová strana (ÖVP) dezignovaného kancelára Sebastiana Kurza zaznamenala v nedeľu — po víťazstve v parlamentných voľbách pred dvoma týždňami — ďalší úspech, keď jednoznačne vyhrala aj voľby v spolkovej krajine Vorarlbersko.

Podľa predbežných konečných výsledkov získali ľudovci 43,6 percenta hlasov, teda o 1,8 percentuálneho bodu viac ako vo voľbách v roku 2014, informovali rakúske médiá. Druhou najsilnejšou stranou sa stali Zelení, ktorých podporilo 18,8 percenta zúčastnených voličov, čo predstavuje nárast o 1,6 percenta.

Jasnú porážku utrpela vo svojej niekdajšej bašte škandálmi poznačená Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá získala len 14 percent hlasov, teda o 9,5 percenta menej ako pred piatimi rokmi. Do krajinského parlamentu v Bregenzi sa ešte dostali sociálni demokrati (SPÖ) a liberálna strana NEOS, ktorí dostali 9,5, resp. 8,5 percenta hlasov.

V uvedených údajoch ešte nie sú zahrnuté hlasy, ktoré voliči odovzdali mimo miesta svojho trvalého bydliska. Tie sa prirátajú až v utorok, ale výsledky ovplyvnia v zanedbateľnej miere.

Na voľbách vo Vorarlbersku sa zúčastnilo 60,6 percenta z viac ako 270.000 oprávnených voličov. Táto účasť je o takmer štyri percentá nižšia než v roku 2014.

Vo Vorarlbersku bola uplynulých päť rokov pri moci koalícia ÖVP a Zelených. Krajinským premiérom je od roku 2011 Markus Wallner z ÖVP, ktorý v tejto funkcii zrejme zostane. Ľudovci chcú v utorok začať rozhovory o zostavení vlády so všetkými stranami s výnimkou FPÖ. Slobodným uškodil škandál okolo takzvaného videa z Ibizy, ktorý viedol v máji k rozpadu vládnucej koalície ÖVP a FPÖ na spolkovej úrovni. Kompromitujúci videozáznam, nakrútený tajne na španielskom ostrove Ibiza, totiž zachytil teraz už expredsedu FPÖ a bývalého vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho, ako pred voľbami v roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu.