Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. apríla 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá prijala zástupcov kultúrnej obce, aby s nimi diskutovala o koaličných návrhoch legislatívnych úprav, ktoré sa výrazne dotknú oblasti kultúry a umenia.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu. Je zároveň hrdá na to, že mnohým na Slovensku záleží na osude susednej Ukrajiny. Uviedla to na sociálnej sieti.



Bratislava - Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico to uviedol po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom.

- Premiér Fico taktiež povedal, že havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva. Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Komárna.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy, ktorý sa uskutočnil na stavbe križovatky D1xD4 v Bratislave v piatok 19. apríla 2024.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska.



Bratislava - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorého mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.



Bratislava - Budovanie nových kapacít na recykláciu a energetické zhodnotenie odpadu je jednou z priorít súčasného vedenia ministerstva životného prostredia. Pre TASR to povedal rezortný minister Tomáš Taraba.



Bratislava - Dnešnej diskusii v Národnej rade dominovala novela zákona o Fonde na podporu umenia z dielne SNS. Opozičným poslancom prekáža najmä spôsob rozhodovania o podpore jednotlivých projektov a zmeny v rozhodovaní o zložení rady fondu.



Bratislava - Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Na archívnej snímke Rudolf Huliak.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Praha - Český minister vnútra Vít Rakušan zatiaľ nepočíta s obnovením náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom. Priznal však, že počas letných mesiacov sa môže situácia zmeniť.



Teherán - Iránsky prezident Ebráhím Raísí privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré dnes hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.



Capri - Skupina G7 vyzvala v súvislosti s útokom v Iráne na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred "katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo" v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah.



Helsinki - Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.



Moskva - Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán "nechce eskaláciu" napätia v regióne Blízkeho východu. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na nočné útoky v Iráne.



Brusel - Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadania Rady NATO - Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.



Záhreb - Chorvátsky ústavný súd rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády, ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.



Paríž - Francúzska polícia nenašla žiadne výbušniny u zadržaného muža, ktorý sa na iránskom konzuláte v Paríži vyhrážal, že sa pomocou nich odpáli. Výbušniny sa zatiaľ nenašli ani v budove.