Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. apríla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Vyhlásil to premiér Robert Fico po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné. Prízvukoval tiež, že podporuje myšlienku, ktorú presadzuje MIRRI, aby čo najviac peňazí išlo do regiónov.



Bratislava - Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby Slovensko prišlo o európske financie. Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na včerajšej tlačovej besede v Bratislave. Jourová ozrejmila, že so slovenskou vládou intenzívne o eurofondoch rokujú. V súvislosti s návrhom zákona o STVR, ktorý v stredu schválila vláda, vyjadrila spokojnosť s tým, že zákon prejde riadnym legislatívnym procesom. Avizovala, že po jeho schválení bude Európska komisia posudzovať jeho súlad s nariadením o mediálnej slobode.



Bratislava - Národné parky majú zabezpečené financovanie z Environmentálneho fondu. Prevádzku si zabezpečujú aj z vlastných zdrojov. Deklaruje to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Odmieta šírenie dezinformácií a klamstiev bývalého štátneho tajomníka envirorezortu Michala Kiču z mimoparlamentnej strany Demokrati v súvislosti s finančnou a personálnou likvidáciou deviatich správ národných parkov.

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti. Poukazujú na to, že podľa platnej legislatívy sú poplatky za poskytnutie konkrétneho termínu u lekára zakázané, no v praxi sa to často obchádza. Návrh novely zákona k tejto problematike predložili do Národnej rady SR.



Bratislava - Opozičná strana Progresívne Slovensko nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície. Ak sa vláda pokúsi použiť peniaze zo súkromných vkladov ľudí, PS usporiada protesty po celom Slovensku.



Bratislava - Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd.




Bratislava - Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť.



Bratislava - Slovensko malo koncom marca spolu 2008 verejných nabíjacích bodov pre elektromobily v 807 lokalitách. Medziročne počet nabíjacích bodov vzrástol o 27 % a počet lokalít o 23 %.



Varšava - Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti.



Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v Európskej únie a jej členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov.



Rostock - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Foto: TASR/AP


Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu schválili nový nástroj na podporu partnerov EÚ na západnom Balkáne a zvýšenie rozpočtu EÚ na rok 2024 o 5,8 miliardy eur, najmä na podporu Ukrajiny.



Benátky - Benátky začali včera skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.



Washington - Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava.



Štrasburg - Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.



Banská BystricaSlovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková sa po vyše ročnej pauze vráti do súťažného kolotoča. Od marca 2023 pauzovala z dôvodu materských povinností.



Funchal - Slovenská reprezentantka v paraplávaní Karina Petrikovičová získala na ME na portugalskom ostrove Madeira bronzovú medailu na 100 m prsia.



Belehrad - Slovenské reprezentantky v boxe Jessica Triebeľová a Tamara Kubalová získali na ME v Belehrade bronzové medaily.