Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

SR v utorok v generálke s USA, Tatar: Dávno neboli takýto silní

Na snímke radosť hráčov a fanúšikov Slovenska po skončení prípravného stretnutia pred blížiacimi sa MS 2024 v ľadovom hokeji. Foto: TASR Daniel Stehlík

Pre Američanov bude zápas so Slovenskom jediný v príprave na MS. Prvýkrát sa stretli v nedeľu v Bratislave a na Štadióne Ondreja Nepelu absolvovali niekoľko tréningových jednotiek.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia v utorok od 18.00 proti USA na svoj posledný zápas pred MS v Česku (10.-26. mája). Pre tímy pôjde nielen o prípravu na piatkový vstup do turnaja, ale aj o získanie poznatkov o súperovi pred vzájomným duelom v ostravskej B-skupine, ktorý je na programe v pondelok 13. mája. Podľa kapitána slovenského tímu Tomáša Tatara sa Američania už v bratislavskej generálke predstavia s tímom, ktorý vzbudzuje ešte väčší rešpekt než v nedávnych rokoch.

"Taký silný americký tím som už dávno nevidel," uviedol útočník Seattlu Kraken. Slováci sa na posledný týždeň prípravy naladili piatkovým víťazstvom nad Poľskom 6:1. Tím, ktorý sa do najvyššej kategórie MS vráti po 22 rokoch, presvedčivo zdolali najmä vďaka vydarenému úvodu zápasu, keď už v 6. minúte viedli 3:0. Pred súbojom s USA si uvedomovali, že zámorský tím bude súper inej výkonnostnej kategórie. "Bude to zápas, ktorý nás preverí a v ktorom uvidíme reálnu silu jedného z najlepších tímov na šampionáte," poznamenal útočník Marek Hrivík.

Generálny manažér amerického tímu pre Turnaj štyroch krajín (USA, Kanada, Fínsko, Švédsko), ktorý NHL zorganizuje vo februári 2025 a ZOH 2026 Bill Guerin vyhlásil, že šancu na účasť na týchto podujatiach budú mať iba tí hráči, ktorí neodmietnu pozvánku na MS v Česku: "Chcem vidieť odhodlanie reprezentovať USA a ak je výlet do Karibiku dôležitejší než MS, tak potom nie ste odhodlaní. Rozumiem situáciám ako svadba, narodenie detí alebo zranenie. Ale iné dôvody neakceptujem."

Na snímke hlavný tréner Slovenska Craig Ramsay počas prípravného stretnutia pred blížiacimi sa MS 2024 v ľadovom hokeji Praha - Ostrava medzi výbermi Slovenska a Poľska v piatok 3. mája 2024 v Žiline.
Foto: TASR Daniel Stehlík


Guerin, ktorý je zároveň generálny manažér Minnesoty Wild, skladal nomináciu s hlavným trénerom Johnom Hynesom, ktorý takisto pôsobí v Minnesote, a štyrmi asistentmi. V kádri figuruje viacero zvučných mien ako Johnny Gaudreau, Brady Tkachuk, Cole Caufield, Trevor Zegras či Luke Hughes. "Sú silní, bude to pre nás dobrá skúška. Očakávam, že to bude rýchly hokej. Je dobre, že pred začiatkom turnaja máme takýto zápas. Myslím si, že nám ukáže aj chyby, na ktorých budeme musieť popracovať," poznamenal Tatar pred utorňajším duelom.

Útočník Peter Cehlárik ocenil, že po Poľsku sa slovenský tím v príprave stretne aj s ďalším z nadchádzajúcich súperov v základnej skupine MS. "Očakávam, že v utorok uvidíme úroveň, na akej hrajú hráči USA v NHL. Bude to pre nás nová výzva. Verím, že už budeme všetci pokope v zostave, v akej pôjdeme na MS. Bude to dobrá generálka pred prvým zápasom (piatok proti Nemecku, pozn.). Je zaujímavé, že hráme proti USA v príprave a potom aj v skupine. Aspoň uvidíme, čo máme od nich čakať v Ostrave."

Pre Američanov bude zápas so Slovenskom jediný v príprave na MS. Prvýkrát sa stretli v nedeľu v Bratislave a na Štadióne Ondreja Nepelu absolvovali niekoľko tréningových jednotiek. Ich tím je už takmer kompletný, z nominovaných v ňom chýba iba útočník Brock Nelson, ktorý sa pravdepodobne pripojí v Ostrave. Turnaj odštartujú v piatok 10. mája duelom proti Švédsku.

Slováci odohrali v záverečnej príprave na MS zatiaľ sedem duelov, v ktorých dvakrát zdolali Švajčiarsko (3:0, 5:3), Nemecku podľahli 3:7 a následne nad ním triumfovali 5:4 po predĺžení a po dvoch prehrách s Českom (2:4, 1:4) si poradili s Poľskom. Počas víkendu nastalo niekoľko zmien v kádri SR a v príprave na MS skončili obrancovia Martin Bučko, Patrik Bačik a útočníci Alex Tamáši, Oliver Okuliar a Andrej Kollár. Na súpisku pribudli finalisti českej extraligy útočníci Libor Hudáček, Viliam Čacho, Marko Daňo a obranca Peter Čerešňák a zo zámoria už avizované posily obrancovia Martin Fehérváry a Patrik Koch s útočníkom Jurajom Slafkovským. Pred odchodom do Ostravy by sa mal pripojiť aj ďalší útočník Miloš Kelemen.

Reprezentanti Slovenska odohrali v ére samostatnosti 30 zápasov proti USA. Zvíťazili v 11, trikrát sa zrodila remíza a v 16 dueloch triumfovali Američania. V prospech zámorského tímu hovorí aj skóre 99:69. Zatiaľ posledný vzájomný duel odohrali vo štvrťfinále ZOH 2022 v Pekingu. Z triumfu 3:2 po samostatných nájazdoch sa tešili Slováci, keď rozhodujúci gól strelil Cehlárik.



Nominácia SR na kemp v Bratislave a zápas proti USA (7. mája 2024):



brankári: Samuel Hlavaj (Škoda Plzeň), Stanislav Škorvánek (HK Dukla Ingema Michalovce), Matej Tomek (Litvínov)

obrancovia: Peter Čerešňák (HC Dynamo Pardubice), Martin Feherváry (Washington Capitals), František Gajdoš (HK Nitra), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Patrik Koch (Arizona Coyotes/Tucson Roadrunners), Šimon Nemec (New Jersey Devils), Rayen Petrovický (Dukla Trenčín)

útočníci: Peter Cehlárik, Marek Hrivík (obaja Leksand), Lukáš Cingel (HC Kometa Brno), Viliam Čacho, Marko Daňo, Libor Hudáček (všetci HC Oceláři Třinec), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Andrej Kudrna, Matúš Sukeľ (obaja HC Litvínov), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Pavol Regenda (Anaheim Ducks/San Diego Gulls), Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Tomáš Tatar (Seattle Kraken)

realizačný tím:

generálny manažér: Miroslav Šatan, manažérka: Zuzana Chrenková, hlavný tréner: Craig Ramsay, asistenti trénera: Peter Frühauf, Ján Pardavý, Róbert Petrovický, tréner brankárov: Ján Lašák



predbežná nominácia USA na MS 2024:

brankári: Alex Lyon (Detroit Red Wings), Trey Augustine (Michigan State University/NCAA)

obrancovia: Luke Hughes (New Jersey Devils),Jake Sanderson (Ottawa Senators), Alex Vlasic, Seth Jones (obaja Chicago Blackhawks), Zach Werenski (Columbus Blue Jackets), Jeff Petry (Detroit Red Wings), Michael Kesselring (Arizona Coyotes), Matthew Kessel (St. Louis Blues)

útočníci: Matt Boldy (Minnesota Wild), Cole Caufield (Montreal Canadiens), Joel Farabee (Philadelphia Flyers), Johnny Gaudreau (Columbus Blue Jackets), Luke Kunin (San Jose Sharks), Shane Pinto, Brady Tkachuk (obaja Ottawa Senators), Trevor Zegras (Anaheim Ducks), Will Smith, Ryan Leonard (Boston College/NCAA), Brock Nelson (New York Islanders), Kevin Hayes (St. Louis Blues), Mikey Eyssimont (Tampa Bay Lightning)

realizačný tím:

generálny manažér: Brett Peterson, hlavný tréner: John Hynes, asistenti trénera: Derek Lalonde, Ty Hennes, Jack Capuano, Greg Moore, tréner brankárov: Alex Westlund



zostávajúci program prípravných zápasov SR pred MS:

utorok 7. mája, 18.00 h: SLOVENSKO - USA /Bratislava/