Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Knihy

Odhaľte tajné fungovanie mozgu a dostaňte ho do formy!

Foto: IKAR, a.s.

V tejto knihe sa snažím oddeliť táraniny od vedy, mediálny humbug od nádeje. Chcem vám pomôcť dosiahnuť osobné ciele a urobiť všetko, aby ste vy a vaši najbližší neskončili na mojom operačnom stole.

Bratislava 11. apríla (OTS) - Pomocou rýchlych a ľahkých denných cvičení vám Životné lekcie od neurochirurga ukážu, ako si môžete zlepšiť pamäť a oslobodiť vlastnú tvorivosť, ako sa naučiť ovládať stres a emócie či ako sa vyhnúť Alzheimerovej chorobe. A čo je azda ešte dôležitejšie, poskytnú vám zrozumiteľný a ľahko uskutočniteľný návod, ako si až do vysokého veku udržať mozog zdravý a vo výbornej forme a vďaka tomu prežiť šťastnejší, produktívnejší život.

Autor zároveň ponúka čitateľom množstvo fascinujúcich príbehov z operačnej sály a približuje im aj vlastnú životnú púť - od mládenca, ktorý na rok prerušil štúdium na vysokej škole, až po jedného z najuznávanejších amerických neurochirurgov.

Mal som pacientov, ktorí odkladali život zachraňujúcu operáciu, lebo úprimne verili, že ich bylinky alebo meditácia vyliečia z rakoviny mozgu. Stretol som ľudí, ktorí nemuseli dostať mŕtvicu – stačilo dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel, aby zostali neurologicky fit. Poznal som študentov medicíny, presvedčených, že dostanú lepšie známky, keď budú užívať takzvané „chytré“ tabletky, aj keď v skutočnosti im len umožnili pracovať dlhšie a usilovnejšie, aby sa stali rovnako vynikajúcimi či priemernými ako predtým.

V knihe nájdete kapitoly a pasáže ako:


- Je tréning mozgu len somarina?
- „Chemo mozog“ nie je len pocit únavy; po operácii mozgu, chemoterapii a ožarovaní sa najmä u detí dlhodobo znižuje IQ
- Aké sú riziká viacnásobných otrasov mozgu? (napríklad pri futbale ap.)
- Praktické tipy, ako zlepšiť kognitívne schopnosti a plasticitu mozgu.
- Naozaj mobily a videohry škodia nášmu mozgu?
- Črevá sú vraj druhý mozog - skutočne to platí?
- Pomáha mozgu, keď na cestách nepoužívame GPS a využívame z času na čas nedominantnú ruku?

V tejto knihe sa snažím oddeliť táraniny od vedy, mediálny humbug od nádeje. Chcem vám pomôcť dosiahnuť osobné ciele a urobiť všetko, aby ste vy a vaši najbližší neskončili na mojom operačnom stole.

Jandial vyvracia mnohé mýty a vysvetľuje ich z pohľadu vedy, nie dojmológie. Tiež pridáva zábavné situácie a anekdoty, ktoré to celé osviežia. Životné lekcie od neurochirurga je neuveriteľne užitočné, prospešné a pútavé čítanie. Budete si ju vychutnávať, tešiť sa z nej – je to vynikajúci spôsob, ako lepšie pochopiť svoj mozog.

Vypočujte si úryvok.


Číta Dado Nagy:


RAHUL JANDIAL pracuje ako neurochirurg a neurovedec v medicínskom centre City of Hope v Los Angeles. Jeho nezisková organizácia Medzinárodná asociácia detskej neurochirurgie pôsobí v málo rozvinutých regiónoch Strednej a Južnej Ameriky a východnej Európy. Je autorom desiatich kníh a jeho diela boli preložené do vyše dvadsiatich jazykov. Ako častý hosť televíznych relácií a podcastov patrí k najznámejším popularizátorom vedy o mozgu a najnovších poznatkov v tejto oblasti.

Foto: IKAR, a. s.

Milan Buno, knižný publicista