Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Vyšiel druhý diel cyklosprievodcu Najkrajšie cyklokruhy

Na pulty sa dostáva druhý diel cyklosprievodcu Najkrajšie cyklokruhy. Foto: Vydavateľstvo Dajama

Po minuloročnom prvom diele knihy Najkrajšie cyklookruhy je tu ďalší celoslovenský cyklosprievodca.

Bratislava 9. mája (TASR) - Na pulty kníhkupectiev sa dostáva druhý diel cyklosprievodcu Najkrajšie cyklokruhy, v poradí už deviata kniha s cyklistickou tematikou z vydavateľstva Dajama. Obsahuje výber ďalších okruhových trás rozmiestnených rovnomerne na celom území Slovenska.

Po minuloročnom prvom diele knihy Najkrajšie cyklookruhy je tu ďalší celoslovenský cyklosprievodca. V knihe je publikovaných ďalších 50 cyklovýletov, ktoré sa dajú absolvovať či už na cestných, trekingových alebo horských bicykloch. Autormi knižnej novinky sú Daniel Kollár, František Turanský a Karol Mizla, ktorí tieto okruhové trasy vybrali tak, aby cyklista počas ich absolvovania videl čo najviac a pohyboval sa v najrôznejších terénoch a prostrediach. Na svoje si príde každý cyklista, pretože v publikácii nájde takmer všetko, čo môže cyklistika ponúknuť – jazdu na hrádzach riek a v lužných lesoch, rovinaté a nížinné cesty, lesné cesty či hrebeňovky.

Základné trasy sú náročnejšie, avšak každá z nich má ľahšiu alternatívu. Cyklista si tak môže vybrať podľa kondície a chuti. Dĺžky základných trás sa pohybujú v rozmedzí od 36 až do 119 km a väčšinou patria k náročným a veľmi náročným cyklistickým podujatiam. Naopak, alternatívne trasy sú podstatne kratšie (od 13 do 62 km) a menej náročné. V knihe nechýbajú fotografie, mapové výrezy so zakreslenými trasami, itineráre a profily trás.

„Slovensko je ideálnym priestorom na cyklistické výlety, máme už niekoľkotisíc kilometrov značkovaných cykloturistických trás. Chýbajú však najmä tie, ktoré sú určené len pre cyklistov, to znamená, že cyklista neprichádza do kontaktu s inými účastníkmi cestnej premávky. Každý rok však pribúdajú nové a nové a tak dúfame, že aj táto kniha pomôže spropagovať nielen existujúce cyklotrasy, ale prispeje aj k tvorbe nových“, konštatuje František Turanský, trnavský cyklistický aktivista a nadšenec cykloturistiky.