Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

KOMUNÁLNE VOĽBY ONLINE: Voľby sa skončili, tu je ich priebeh

Volička vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 v obci Kamenná Poruba, okres Vranou nad Topľou, 15. novembra 2014. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Podľa výsledkov banskobystrického webového portálu www.bbonline.sk primátorom Banskej Bystrice by sa mal stať riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko. Vyplýva to z výsledkov exit pollu.

Bratislava 15. novembra (Teraz.sk) -

21:04 Volebné miestnosti v obciach a mestách na Spiši sa zavreli načas, priebeh komunálnych volieb tu bol pokojný. „Nič mimoriadne hlásené nebolo, nejaké drobnosti sme tu mali, ale všetko sa podarilo vyriešiť. Už očakávame, že by čoskoro mohli prísť nejaké výsledky z menších obcí,“ zhodnotil pre TASR zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Poprade Ladislav Maličký.

21:02 Komunálne voľby na košickom Luníku IX sa dnes skončili o 20.38 h. TASR to potvrdila predsedníčka Miestnej volebnej komisie Alena Straková. Voľby tu predĺžili o 38 minút, počas ktorých bola predpoludním volebná miestnosť uzavretá. Stalo sa tak pre podozrenie z kupovania hlasov, ktoré sa však nepotvrdilo.

20:40 Ako pokojný označili priebeh dnešných volieb v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou príslušné obvodné volebné komisie (ObVK). Počas dňa nezaznamenali vážne podnety či narušenie volieb, ich členovia skontrolovali aj viacero okrskov.

Priebežne zverejňujeme výsledky volieb ONLINE, nájdete ich TU.


20:32 V okresoch Trenčín a Ilava, ktoré zastrešuje Obvodná volebná komisia v Trenčíne, mali komunálne voľby hladký priebeh. Komisia riešila jediný podnet. Členka mestskej volebnej komisie v Trenčianskych Tepliciach mala dojem, že došlo k porušeniu volebného zákona pri voľbe predsedu a podpredsedu okrskovej volebnej komisie. Porušenie zákona v tomto prípade nezistili.

20:29 Podľa výsledkov banskobystrického webového portálu www.bbonline.sk primátorom Banskej Bystrice by sa mal stať riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko. Do komunálnych volieb išiel ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Vyplýva to z výsledkov exit pollu, ktorý tento portál dnes počas volieb robil medzi voličmi v jednotlivých okrskoch.

Na snímke kandidát na primátora Banskej Bystrice Ján Nosko (uprostred) s manželkou (vpravo) a dcérou hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Banskej Bystrici
Foto: TASR/Dušan Hein


20:22 V obci Bodiná kandidátka na starostku podala podnet na komisiu s tým, že členovia tamojšej okrskovej komisie boli pod vplyvom alkoholu.

20:20 Obvodná volebná komisia (ObVK) v Považskej Bystrici, zastrešujúca okresy Považská Bystrica a Púchov riešila počas volieb niekoľko podnetov. Najvážnejší bol v Púchove, kde vytváranie paralelných voličských zoznamov s osobnými údajmi členmi niektorých okrskových volebných komisií už rieši polícia. Ďalší podnet sa týkal parkovania automobilu s fotkami kandidátov pred volebnou miestnosťou, na podnet polície automobil preparkovali.

20:14 Predseda vlády SR Robert Fico kvôli pracovným povinnostiam odvolil až o 19.30 hod. v priestoroch ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici. TASR o tom informoval tlačový odbor strany SMER-SD.

20:13 Priebeh komunálnych volieb bol v okresoch Prešov, Sabinov, Stropkov, Svidník a Bardejov pokojný.

20:10 Mestská volebná komisia (MsVK) v Košiciach riešila počas popoludnia najmä podnety týkajúce sa umiestňovania propagačných v blízkosti volebných miestností, prípadne ich distribúciu v čase volebného moratória. Pre TASR to uviedol zapisovateľ MsVK Stanislav Takáč. Podozrenie z kupovania hlasov, či volebnej korupcie na sídlisku Luník IX sa napokon podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie Evy Chmelovej nepotvrdilo.

20:04 Takmer všetky volebné miestnosti na Slovensku sa po komunálnych voľbách o 20.00 h zatvorili. Výnimkou je košický Luník IX, kde bude volebná miestnosť otvorená o 38 minút dlhšie. O 45 minút sa predĺži hlasovanie v obci Svinia v Prešovskom okrese. V obidvoch prípadoch zatvorili volebné miestnosti, aby prešetrili podozrenia z kupovania hlasov. Hlasovanie sa predlžuje o 15 minút aj na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave pre výpadok prúdu. Viac informácií sa dozviete TU.

20:03 Mestská volebná komisia (MVK) v Žarnovici neeviduje žiadny podnet týkajúci sa podozrenia kupovania hlasov. TASR to potvrdila zapisovateľka MVK Judita Džadoňová. "Je to možné, ale cez nás nič nešlo. Ani žiadna okrsková volebná komisia nič nevie, ani my, mestská volebná komisia ani mestskí policajti," dodala s tým, že voľby prebiehajú v Žarnovici pokojne a bez vážnych problémov.

20:01 Polícia prijala trestné oznámenie týkajúce sa údajného ovplyvňovania voličov v meste Vranov nad Topľou. K údajným nekalým praktikám malo dochádzať pred jednou z volebných miestností v mestskej časti Čemerné.

20:00 Slovným napadnutím členov komisie a fyzickým útokom na jedného z členov policajného zboru skončilo vyčíňanie muža, ktorý sa podvečer v Prievidzi v Materskej škole na Športovej ulici dožadoval svojho práva voliť. Komisia na agresora po slovných útokoch zavolala hliadku polície, ktorá ho odviedla von z volebnej miestnosti. Tam fyzicky napadol policajta.

19:52 Voľby v Základnej škole na Biskupickej ulici v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice prebiehajú pokojne. Aj keď je tu volebná miestnosť na poschodí a prístup pre hendikepovaných nie je najjednoduchší, voliť aj tak prišli. Dôchodkyňa Jana vošla do vestibulu školy sama, pri chôdzi si pomáhala s barlou. Pomoc nechcela, tých pár schodov vraj zvládne prejsť aj sama.

19:43 V Ružinove ukončia dnešné komunálne voľby o 15 minút neskôr. Dôvodom je výpadok prúdu, ku ktorému došlo na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici po 18.00 h. Ako TASR informovala hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová, prerušenie volieb v dôsledku výpadku prúdu trvalo 15 minút. "O taký istý čas preto ostanú po 20.00 h otvorené volebné miestnosti okrskov 50 až 53, ktoré sa nachádzajú v priestoroch ZŠ," uviedla Štrosová.

19:30 Pokojný priebeh majú voľby v severnej časti Nitrianskeho kraja. Podľa vyjadrenia oslovených členov mestských a miestnych volebných komisií neboli ani hodinu pred zatvorením volebných miestností zaznamenané žiadne incidenty.

19:20 Komunálne voľby majú v obciach Levického okresu bezproblémový a pokojný priebeh. Väčšina oslovených okrskových komisií pre TASR potvrdila, že ľudia o voľby majú záujem a aj keď sa neočakáva rekordná účasť, v mnohých obciach prišla k urnám pred 19.00 h aj viac ako polovica oprávnených voličov.

19:00 Prvé priebežné výsledky by mohli byť známe o 21.30 h. Podľa predsedníčky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej to však bude závisieť aj od práce jednotlivých volebných komisií a kvality odovzdaných zápisníc. Viac informácií nájdete TU.

18:57 Hlasovanie v dnešných komunálnych voľbách sa predĺži aj v obci Svinia v Prešovskom kraji. Volebnú miestnosť tu zatvorili na 20 minút, aby prešetrili podozrenia z kupovania hlasov.

18:51 V troch okrskových komisiách v Púchove sa na podnet niektorých členov mestskej volebnej komisie robili paralelné zoznamy ľudí, ktorí odvolili. V zoznamoch bol aj čas volenia a osobné údaje. Prípad bude riešiť polícia. Celú správu si môžete prečítať na tomto linku.


18:29 Kupovanie hlasov preveruje polícia aj v Žarnovici. Volebná korupcia v Kremnici sa podľa slov zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie Evy Chmelovej napokon nepotvrdila.

18:11 V obci Kvakovce pribudlo množstvo nových voličov, domáci hromžia. Početná skupina majiteľov chát, ležiacich v katastri obce v susedstve Domaše, si rekreačné zariadenia zvolili za miesto svojho trvalého pobytu. Chcú podporiť svojho favorita na post nového starostu. Čítajte v tomto článku na portáli Teraz.sk

Rómka vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 na sídlisku Luník IX v Košiciach v sobotu 15. novembra 2014.
Foto: TASR/František Iván
17:47 Na košickom Luniku IX predĺžia voľby. Komunálne voľby na košickom rómskom sídlisku Lunik IX dnes predpoludním prerušili na 38 minút.
Celú správu si môžete prečítať na tomto linku.

17:43 V okresoch Prešov a Sabinov je situácia v jednotlivých okrskoch pokojná, členovia obvodnej volebnej komisie preverovali iba jedno podozrenie na porušovanie volebného moratória v obci Chminianske Jakubovany, ktoré ale posunuli na ďalšie riešenie okresnej prokuratúre.

V okrese Svidník sú voľby v 78 okrskoch. Jediným problémom bolo, že v jednej obci chcela celá rodina odvoliť do prenosnej volebnej urny, ktorá prišla za chorým rodinným príslušníkom. To im nebolo podľa vedúceho Odboru Všeobecnej a vnútornej správy Okresného úradu vo Svidníku Martina Miščíka umožnené a členovia volebnej komisie im vysvetlili, že musia voliť priamo vo volebnej miestnosti.

17:37 Vo volebných miestnostiach v bratislavskej Vrakuni chcú sedieť ako pozorovatelia aj niektorí kandidáti na poslancov a starostu. Jednotlivé okrskové komisie tak hlasujú, či ich do miestností pustia alebo nie. Predseda mestskej volebnej komisie Patrick Lutter vraví, že zákon to umožňuje, ak to okrsková komisia schváli.

17:31 Mestská volebná komisia (MsVK) v Banskej Bystrici len pred malou chvíľou zaevidovala podnet od členky okrskovej volebnej komisie, ktorá upozornila na rozposielanie esemesiek od istého kandidáta na poslanca do MsZ. Viac si prečítajte TU:

17:12 Policajtom sa podarilo odhaliť ďalší prípad volebnej korupcie. Tento raz sa kupovanie hlasov vyskytlo v Kremnici.

17:09 V Ižipovciach na Liptove sa nevolí. Partiu chlapov v maličkej obci na čele s doterajším starostom Milanom Frankom zamestnali dnes výkopové práce na odvodňovacom kanáli k novostavbám rodinných domov namiesto komunálnych volieb. Tie sa neuskutočnili, lebo sa nenašiel ani jediný kandidát na starostu či poslanca päťčlenného miestneho zastupiteľstva.

16:45 Iba poslancov obecného zastupiteľstva si dnes volia obyvatelia obce Buzitka v okrese Lučenec. Ministerstvo vnútra rozhodlo o odložení volieb starostu po tom, ako dostalo uznesenie Ústavného súdu (ÚS), ktorý musí najskôr preskúmať registráciu kandidátov.

16:28 Jeden kandidát na starostu v Toryse v okrese Sabinov údajne kupoval voličov alkoholom, aby ho volili. Polícia v Prešovskom kraji rieši aj ďalší podnet - trestné oznámenie podala volička z Vranova nad Topľou, ktorú poslanci podľa jej slov ovplyvňovali.

16:17 V Kremnici zaregistrovala volebná komisia dva podnety. Jeden sa týkal podozrenia z kupovania hlasov a druhý porušenia volebného moratória. "Ani jeden, ani druhý nie sme povolaní riešiť," podotkol predseda komisie Anton Vaskýs tým, že o oboch bola informovaná polícia.

16:07 Jeden z kandidátov na post poslanca v Prievidzi náhle zomrel
Celý článok o tragédii si môžete prečítať na tomto linku.

15:44 Martinčania dnes popri hlasovaní v komunálnych voľbách rozhodujú v miestnom referende o tom, či sa má mesto v rámci investičných akcií prioritne venovať výstavbe kabínkovej lanovky na Martinské hole alebo rekonštrukcii námestia S. H. Vajanského.
Celú správu si môžete prečítať na tomto linku.

15:20 Nad priebehom komunálnych volieb v Púchove dohliadajú špeciálni pozorovatelia. Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) o to požiadala miestna volebná komisia. Ešte pred voľbami sa totiž v meste vyskytlo viacero problémov s pripravenosťou volebných komisií. "Takisto ÚVK rozhodla o tom, že všetky volebné materiály, teda použité hlasovacie lístky a všetky dokumenty budú zapečatené osobitnou lepiacou páskou s pečiatkou ÚVK tak, aby boli dostatočne zabezpečené pre prípad neskoršieho preskúmavania," doplnila zapisovateľky ÚVK Eva Chmelová. Špeciálni pozorovatelia sú zamestnancami Okresného úradu v Považskej Bystrici.

15:15Fotografia z volebnej miestnosti, zverejnená v servise TASR, vyzliekla člena volebnej komisie na Párovskom gymnáziu z mikiny. Predseda nitrianskej mestskej volebnej komisie Peter Madleňák usúdil, že mikina s nápisom JBMNT, ktorý je skratkou vulgarizmu, je do volebnej miestnosti maximálne nevhodná.
Druhá najstaršia obyvateľka Nitry, 101-ročná Mária Korecová, švagriná kardinála Korca, dostáva hlasovacie lístky od členky volebnmej komisie vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v druhom volebnom obvode v Starom meste, 15. novembra 2014.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Celú správu čítajte TU:


14:57 Väčšine voličov na Nobelovom námestí v bratislavskej Petržalke trvá 15 až 20 minút, kým sa za plentou rozhodnú, ktorému z kandidátov dajú svoj hlas. Do volebných miestností totiž chodia podľa slov predsedníčky jednej z okrskových komisií nepripravení a často mená kandidátov vidia vo volebnej miestnosti prvýkrát. "Jeden z voličov tu bol dokonca 40 minút," povedala pre TASR Alena Hrabovská.

14:33 Pre účasť na voľbách si neváhala objednať taxík 82-ročná Berta Borková s boľavými nohami. "Nevládzem už chodiť bez pomoci palíc, ale aj tak som prišla podporiť nášho primátora, ktorý sa ozaj stará o toto naše mestečko. Takýchto správnych ľudí na svojom mieste treba hľadať lupou po celom Slovensku," uviedla pre TASR.

13:58 V Karlovej Vsi i v Dúbravke museli do volebných miestností pridať plenty. "Okrem samotného záujmu voličov je dôvodom aj to, že vypisovanie hlasovacích lístkov najmä starším predsa len dlhšie trvá, preto sme sa rozhodli doplniť zásteny, aby ľudia nemuseli na hlasovanie dlho čakať," doplnil vedúci organizačného oddelenia miestneho úradu v Dúbravke Gabriel Kosnáč.

13:36 Mestská volebná komisia v Košiciach už riešila niekoľko podnetov.

13:09 Komunálne voľby na košickom rómskom sídlisku Lunik IX dnes predpoludním prerušili na 38 minút. "Jedna volička vo volebnej miestnosti opisovala na hlasovací lístok z lístočka s menami kandidátov, čo dostala vonku," uviedla pre TASR predsedníčka Miestnej volebnej komisie Alena Straková.

12:39 Polícia v Banskobystrickom kraji zaznamenala dnes od rána do 12.00 h už niekoľko podnetov od občanov, ktorí sa domnievajú, že počas komunálnych volieb dochádza k narušeniu ich korektného priebehu.

12:09 O post starostu sa dnes vo viacerých obciach vranovského regiónu uchádzajú výlučne ženské kandidátky. V niektorých prípadoch ide pritom o jasné favoritky na víťazstvo. Do predvolebného boja totiž vstúpili osamotene bez akéhokoľvek mužského či ženského protikandidáta.

12:07 Na políciu v Nitre sa obrátil občan, ktorý nahlásil, že v Novom Tekove v Levickom okrese otvorili volebnú miestnosť ešte pred siedmou hodinou. Podľa zapisovateľky Miestnej volebnej komisie v Novom Tekove Marcely Čižmárovej nebola volebná miestnosť v obci otvorená skôr, ale presne o siedmej hodine ráno.

Ako volili kandidáti na primátorov? Prečítajte si TU.


12:01 Podľa predsedu Mestskej volebnej komisie (MsVK) v Banskej Bystrici Pavla Žitňana do 11. hodiny nezaznamenali žiadne narušenie priebehu komunálnych volieb. Riešili akurát jeden podnet, ktorý sa týkal auta zaparkovaného pred obchodným reťazcom, na ktorom majú reklamu niektorí kandidáti na poslancov do MsZ. Ako sa však ukázalo, auto tam parkuje už asi týždeň.

11:50 Komunálne voľby na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX, ktorý je mestskou časťou Košíc, dnes vzbudzujú veľký záujem voličov. Pred volebnou miestnosťou v miestnej materskej škole sa tvoria už od rána zástupy čakajúcich občanov.

Rómovia v priestore na úpravu hlasovacích lístkov vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí na sídlisku Luník IX v Košiciach v sobotu 15. novembra 2014.
Foto: TASR/František Iván


11:03 Hlas v komunálnych voľbách dnes odovzdal vo svojom rodnom Poprade aj prezident SR Andrej Kiska. Odvoliť prišiel v spoločnosti manželky a syna. „Mám rád toto mesto, prežil som tu celý život a pokladám za prirodzené, že ľudia, ktorým záleží na osude miest a obcí, kde žijú, pôjdu voliť. Takže aj ja som dnes prišiel. Viacerých kandidátov poznám, takže sa mi volilo ľahko a jednoducho,“ konštatoval prezident.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska vychádza z priestoru na úpravu hlasovacích lístkov vo volebnej okrskovej miestnosti číslo dva počas Volieb do orgánov samosprávy obcí 2014
Foto: TASR/Oliver Ondráš


10:40 Žiarska volebná komisia zaznamenala zvýšený záujem o pozorovateľov. "Zaznamenali sme zvýšený záujem o pozorovateľov z radov obyvateľov pri sčítavaní hlasov," podotkla predsedníčka Obvodnej volebnej komisie Marianna Ciglanová s tým, že je to špecifikom komunálnych volieb. "Doteraz sme sa s tým nestretli," dodala.

10:15 Polícia aj počas dnešného dňa dostala podnet, ktorý upozorňuje na údajné kupovanie hlasov. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel s tým, že podrobnosti k prípadu nemôže zverejniť. "Protikorupčná jednotka v danom regióne je vonku a dokumentuje takýto prípad," uviedol dnes pre médiá.

9:57 Hovorca bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger uviedol, že pred mnohými volebnými miestnosťami stáli dnes ľudia už pred ich otvorením. Za prvé dve hodiny nemusela mestská volebná komisia v Bratislave riešiť žiadne problémy.

9:50 V liptovskom regióne sú komunálne voľby v troch mestách a 77 obciach s výnimkou Ižipoviec. V maličkej obci s 92 obyvateľmi sa opakuje situácia spred štyroch rokov, keď nikto neprejavil záujem o post starostu ani poslanca obecného zastupiteľstva. Najviac kandidátov na starostu - až deviatich majú v najzápadnejšej obci Liptova, v Stankovanoch.

9:25 Na Orave si dnes volia zástupcov do miestnych samospráv vo všetkých 59 obciach a štyroch mestách. Kým v 12 obciach majú len jediného kandidáta na starostu, v najmenšej oravskej obci Osádka so 135 obyvateľmi si voliči môžu vybrať až spomedzi štyroch kandidátov.

9:15 V bratislavskej Karlovej Vsi pri urnách zatiaľ prevažujú viac seniori.

9:00 Prvým voličom v bratislavských Vajnoroch bol riaditeľ Vajnorského ochotníckeho divadla Igor Roy. Vajnory patria medzi malé bratislavské časti, majú niečo vyše 5000 obyvateľov.

8:45 Obyvatelia Malej Lodiny mohli odovzdať hlas svojim favoritom v komunálnych voľbách už o piatej hodine ráno. V ďalších šiestich obciach na Slovensku sa volebné miestnosti otvorili o šiestej hodine.


8:28 V dnešných komunálnych voľbách bude mať právo voliť len minimum slovenských väzňov, keďže toto právo budú mať len obvinení, ktorých miesto trvalého pobytu pred vzatím do výkonu väzby patrí do volebného okrsku, na území ktorého je obvinený vo výkone väzby.

Voliť teda nebudú môcť právoplatne odsúdení väzni. K piatku 14. novembra sa v ústavoch na výkon väzby nachádzali len dvaja obvinení, ktorí sú dnes oprávnení voliť vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. Obvinení sa nachádzali vo väzbách v Žiline a Nitre.

Leopoldovská väznica, ilustračná snímka.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


8:03 Medzi prvými voličmi na Slovensku v dnešných komunálnych voľbách boli muži. K urne v Kultúrnom dome v Lazanoch v okrese Prievidza, kde sa začali voľby o hodinu skôr ako v iných obciach a mestách, prišli už krátko po 6.00 h pre následné pracovné povinnosti.

7:46 Na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne otvorili volebné miestnosti vo všetkých 399 volebných okrskoch. V okrese Trenčín voliči môžu voliť v 116 volebných okrskoch, v okrese Ilava je 62 okrskov.

Podľa zapisovateľky ObVK v Považskej Bystrici Renáty Hromkovej problémy nehlásili doteraz ani z jedného zo 68 okrskov v okrese Považská Bystrica a 53 okrskov okresu Púchov.

V novomestskom obvode, ktorý zastrešuje okresy Nové Mesto nad Váhom a Myjava, môžu voliči voliť v 67 volebných miestnostiach v okrese Nové Mesto nad Váhom a v 33 miestnostiach v Myjavskom okrese.

7:00 Starostov, primátorov a komunálnych poslancov si volí 2923 obcí, vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Vytvorených je 5989 volebných okrskov. Na voľby dohliadajú volebné komisie rôznych stupňov, najvyššie stojí Ústredná volebná komisia. Pre voličov je zriadená infolinka. Otázky súvisiace s voľbami môžu volať od 7.00 h do 20.00 h na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Prvovoličov je podľa odhadov viac ako 28.000. Tých, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v komunálnych môžu až tento rok, je 256.000. Voliť možno len v mieste trvalého bydliska.
Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. Slováci sa musia preukázať platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca. Voliť môžu aj ľudia, ktorým zdravie bráni ísť do volebnej miestnosti. Keď požiadajú členov okrskovej volebnej komisie o prenosnú hlasovaciu schránku, prinesú im ju domov.