Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Košický kraj

Cumlíkový strom v košickej Botanickej záhrade pomáha deťom i rodičom

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Jeho myšlienka je v tom, že každé dieťa, ktoré sa rozhodne navždy skoncovať s cumlíkom, zavesí ten svoj aj s vizitkou na zázračný strom, odfotí sa pod ním a ako odmenu zvykne dostať plyšovú hračku.

Košice 10. augusta (TASR) – S používaním cumlíka sa malé deti môžu rozlúčiť v košickej Botanickej záhrade. Už dva roky tu stojí tzv. cumlíkový strom, ktorý je prvým na Slovensku.

Jeho myšlienka je v tom, že každé dieťa, ktoré sa rozhodne navždy skoncovať s cumlíkom, zavesí ten svoj aj s vizitkou na "zázračný" strom, odfotí sa pod ním a ako odmenu zvykne dostať plyšovú hračku. Vždy, keď si dieťa spomenie na cumlík, jeho rodič má rukolapný argument – fotku a "plyšáka", že dieťa vlastne cumlík za neho vymenilo.



Nápad vznikol pred niekoľkými rokmi vo Švédsku, kde sú cumlíkové stromy v mestách i na dedinách. "Na Slovensko sa preniesol vďaka kamarátstvu dvoch Košičaniek, z ktorých jedna dlhodobo žije vo Švédsku. Tá sa cez sociálnu sieť pochválila svojou aktivitou slovenskej kamarátke a idea bola na svete," priblížila pre TASR Andrea Fridmanová z Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach. Iniciátorkou cumlíkového stromu bola Košičanka Dana Madejová.