Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Deň hvezdární v Rožňave spestrí aj štart modelu vesmírnej rakety

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Drozd

Deň otvorených dverí v rožňavskej hvezdárni návštevníkom ponúkne exkurzie a prehliadky po areáli, hlavnej budove hvezdárne i pozorovateľni s kupolou.

Rožňava 15. marca (TASR) - Rožňavská hvezdáreň pri príležitosti Dňa hvezdární a planetárií pripravila pre verejnosť deň otvorených dverí. V sobotu (16. 3.) sa tak návštevníci môžu tešiť napríklad na štart modelu vesmírnej rakety, v nedeľu (17. 3.) bude program pokračovať premietaním v mobilnom planetáriu. TASR o tom informoval marketingový manažér Gemerského osvetového strediska (GOS) Róbert Šimko.

Deň otvorených dverí v rožňavskej hvezdárni návštevníkom ponúkne exkurzie a prehliadky po areáli, hlavnej budove hvezdárne i pozorovateľni s kupolou. Pracovníci hvezdárne verejnosti predstavia aj nový teleskop.

"Pre deti sú pripravené zábavné astro aktivity, ktoré im pomôžu spoznať vesmír hravou formou. Počas dňa sa v závislosti od počasia uskutoční aj pozorovanie Slnka, ako aj večerné pozorovanie hviezd," priblížil Zdeněk Molnár z úseku astronómie GOS. Súčasťou programu bude aj štart modelu rakety s modelárkou Emou Čižnárovou, ktorá sa tejto záľube venuje už viac ako desaťročie.

Program rožňavskej hvezdárne sa v nedeľu presunie do Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. Pre návštevníkov budú v mobilnom planetáriu pripravené premietania animovanej rozprávky s astronomickou tematikou s názvom Cesta do vesmíru.