Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Košický kraj

Európska konferencia mládeže prijme odporúčania pre EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Trojdňová konferencia v Košiciach je vyvrcholením polročných konzultácií vo všetkých štátoch EÚ vrátane Slovenska.

Košice 4. októbra (TASR) - Témam, ktoré najviac vplývajú na život mladých a ich budúcu profesionálnu kariéru, sa venuje Európska konferencia mládeže, ktorá sa začala dnes v Košiciach. Na trojdňovom podujatí diskutuje 250 účastníkov vrátane mládežníckych delegátov z krajín Európskej únie a zástupcov vládnych rezortov školstva, Európskej komisie (EK) či Európskeho parlamentu (EP).

"Diskusie sa týkajú toho, čo mladých ľudí na európskej úrovni najviac trápi a ako by si predstavovali riešenia. Na záver budú prijaté odporúčania, ktoré sa v novembri dostanú na rokovanie Rady EÚ pod vedením Slovenska, teda na tie najvyššie poschodia európskej politiky. Ide o to, aby bol hlas mladých ľudí vypočutý tvorcami politík," uviedol pre TASR Matej Cíbik z Rady mládeže Slovenska (RMS).

Konferencia je vyvrcholením polročných konzultácií, ktoré prebiehali vo všetkých štátoch EÚ vrátane Slovenska. Mladí ľudia sa vyjadrovali k tomu, ako školský systém rozvíja ich potenciál a pripravuje ich na život, témou bola aj rôznorodosť a multikulturalizmus v Európe.

Z konzultácií vyplynulo viacero pripomienok týkajúcich sa vzdelávania. "Podľa názorov mladých ľudí vzdelávací systém nie úplne dobre reflektuje to, čo oni potrebujú v 21. storočí. Majú napríklad pocit, že sú v celom tom systéme príliš pasívni a že systém by mal byť jednoznačne otvorenejší ich nápadom a iniciatíve," priblížil Cíbik s tým, že pôjde zrejme o jedno z odporúčaní prijatých v Košiciach.

Súčasťou konferencie sú sprievodné podujatia ako napríklad vyhlásenie výsledkov súťaže Shining Stars of Europe, do ktorej je prihlásených približne 500 videí z 37 krajín. Do panelových diskusií sa okrem expertov zapájajú aj osobnosti z hudobného života ako napríklad speváčka Celeste Buckingham.

Na organizácii konferencie v košickom Kulturparku sa podieľa slovenské ministerstvo školstva, Európska komisia, Európske fórum mládeže, slovenské mimovládne mládežnícke organizácie a mesto Košice. Záštitu nad podujatím prevzal prezident SR Andrej Kiska.