Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košice podporia v tomto roku 41 kultúrnych projektov

Košice, ilustračná snímka. Foto: TASR/S. Písecký

Ide o kultúrne organizácie, kultúrnych operátorov a individuálnych žiadateľov.

Košice 20. apríla (TASR) - Mesto Košice podporí v tomto roku po štvrtý raz kultúrne projekty vo vlastnej grantovej schéme. Rozdelí 200.000 eur pre 41 úspešných žiadateľov o grant. Ide o kultúrne organizácie, kultúrnych operátorov a individuálnych žiadateľov. Informoval o tom Miroslav Sambor z košického magistrátu.

Grantovú schému na podporu kultúry vytvorili Košice podľa jeho slov ako prvé mesto na Slovensku v roku 2014 a sú jedným z mála bývalých európskych hlavných miest kultúry, ktoré pokračujú aj prostredníctvom vlastného grantového systému v podpore udržateľnosti úspešne naštartovaných procesov z roku 2013.

"Hodnotitelia projektov a grantová komisia brali v tomto roku pri posudzovaní projektov do úvahy aj členstvo mesta Košice v sieti kreatívnych miest UNESCO v oblasti mediálneho umenia, ktoré Košice získali 31. októbra minulého roka," doplnil Sambor s tým, že o podpore projektov rozhodli mestskí poslanci na svojom zasadnutí 16. apríla.

Najvyššiu sumu, 26.000 eur, získalo občianske združenie Bona Fide na projekt Tabačka Kulturfabrik, otvorená zóna pre kultúru, kreativitu a spoluprácu. Na Bielu noc pôjde občianskemu združeniu Biela noc 20.000 eur, XXIV. Medzinárodný jazzový festival poslanci podporili sumou 4000 eur. Organizátori siedmeho ročníka letného hudobného festivalu Hevhetia 2018 dostanú na svoje podujatie 5000 eur, Združenie Feman na Dni Ukrajiny v Košiciach 8000 eur a 24. medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák poslanci podporili sumou 5000 eur.

Zoznam všetkých podporených projektov je zverejnený na webstránke mesta Košice www.kosice.sk.