Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Nové košické zastupiteľstvo sa bude zaoberať aj rokovacím poriadkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Sľub primátora mesta Košice zloží úspešný kandidát v novembrových voľbách Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) a sľub poslanca 41 členov novozvoleného poslaneckého zboru.

Košice 10. decembra (TASR) – Prvé zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) v Košiciach v novom volebnom období sa začne v pondelok o 9.00 h, pozostávať bude zo slávnostnej aj pracovnej časti. Vyplýva to zo zverejneného návrhu programu. Sľub primátora mesta Košice zloží úspešný kandidát v novembrových voľbách Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS)a sľub poslanca 41 členov novozvoleného poslaneckého zboru. Pracovná časť okrem iného zahŕňa návrh na zmenu rokovacieho poriadku i personálne zmeny vo vedení niektorých mestských podnikov.

Nové košické zastupiteľstvo sa bude zaoberať voľbou desiatich členov mestskej rady, zriadením a zložením 13 komisií MsZ. Ako Polaček avizoval, predloží aj návrh na zmenu rokovacieho poriadku. Prostredníctvom nej by mal vzniknúť priestor na vystúpenie obyvateľov. „Celkové trvanie vystúpení obyvateľov v rámci bodu Slovo pre verejnosť je 30 minút, pričom dĺžka jednotlivého vystúpenia nepresiahne päť minút,“ uvádza sa v návrhu.

Rokovací poriadok by mal po novom tiež inštitucionalizovať poslanecké kluby. „Poslanecké kluby ako inštitút neboli upravené v rokovacom poriadku z dôvodu, že práva jednotlivých poslancov sú v zásade rovnaké bez ohľadu na členstvo v poslaneckom klube. Na základe požiadavky viacerých zvolených poslancov sa v návrhu explicitne definuje inštitút poslaneckého klubu. Upravuje sa spôsob kreovania poslaneckých klubov, možnosť porady v rámci klubu pred hlasovaním o dôležitých otázkach a zasadací poriadok,“ píše sa v dôvodovej správe.

Novozvolený primátor predkladá aj návrhy na zmeny členov štatutárnych a kontrolných orgánov v niektorých obchodných spoločnostiach s majetkovou účasťou mesta Košice, a to Dopravného podniku mesta Košice, a.s., Bytového podniku mesta Košice, s.r.o., a Tepelného hospodárstva, s.r.o. Mesto bude mať svojich nových zástupcov aj vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. Zmeniť by sa mali aj členovia správnej a dozornej rady občianskeho združenia Košická aréna.

Mestskí poslanci budú zároveň hlasovať aj o predložení žiadosti o nenávratný finančný príspevok týkajúci sa rozšírenia kapacít Materskej školy Galaktická 9. Pracovnú časť podľa plánovaného programu zasadnutia má uzavrieť plán kontrolnej činnosti Útvaru hlavného kontrolóra mesta Košice na prvý polrok 2019.

V komunálnych voľbách v roku 2014 sa stal po druhý raz primátorom Košíc Richard Raši (Smer-SD), ktorý bol v marci tohto roka vymenovaný za podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Odvtedy bol poverený riadením mesta viceprimátor Martin Petruško (Smer-SD), ktorý v novembrových voľbách do orgánov samosprávy obcí ako kandidát na post primátora neuspel.

Ustanovujúce zasadnutie MsZ v Košiciach bude v priestoroch budovy magistrátu.