Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Košickí poslanci schválili zmenu rozpočtu a pôžičku z rezortu financií

Košice. Foto: TASR - Roman Hanc

Košice, ktoré modernizujú električkové trate, sa ocitli v situácii, keď musia vrátiť 14,5 milióna eur z eurofondov.

Košice 12. februára (TASR) – Košickí mestskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní schválili prijatie bezúročnej návratnej finančnej výpomoci od Ministerstva financií (MF) SR vo výške 14,5 milióna eur s čerpaním v roku 2018 so splatnosťou v roku 2019 na spolufinancovanie projektu druhej etapy Modernizácie električkových tratí (MET) v Košiciach. Koncom januára im ju schválila vláda. Poslanci tiež schválili prvú zmenu rozpočtu mesta Košice na rok 2018.

Košice, ktoré modernizujú električkové trate, sa ocitli v situácii, keď musia vrátiť 14,5 milióna eur z eurofondov. Magistrát tvrdí, že k tomu došlo pre zmenu podmienok v rámci projektu. V minulom roku dostali Košice oznámenie, že rozhodnutím Európskej komisie (EK) im bolo pozastavené čerpanie oprávnených výdavkov na DPH. V nadväznosti na toto rozhodnutie boli krátené zdroje na realizáciu stavby MET vo výške 20 percent.

"Mesto Košice malo vo schválenom rozpočte na roky 2017 a 2018 zahrnutý nenávratný finančný príspevok vrátane DPH a pozastavením jeho vyplácania zo strany riadiaceho orgánu došlo k neočakávanému výpadku príjmov s vážnym ohrozením financovania ostatných rozpočtovaných výdavkov," odôvodnil rozhodnutie v materiáli rezort financií, ktorým sa zaoberala vláda SR.

DPH bola, ako pripomenulo ministerstvo, zahrnutá v zmluve o nenávratnom finančnom príspevku schválenej riadiacim orgánom. Rozhodnutie EK bolo podľa neho nepredvídateľné a zmenilo pravidlá v prebiehajúcom projekte, ktorý už mal nastavené parametre.

Vláda na zasadnutí 13. decembra 2017 uložila podpredsedovi pre investície Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) rokovať s EK o zmene pravidiel pre čerpanie prostriedkov z EÚ, aby nedochádzalo k neočakávanému zvýšeniu spolufinancovania v strede programového obdobia. Pellegrini dostal termín do 30. júna 2018.

"Bolo to najvýhodnejšie riešenie pre mesto, pokiaľ sa celá situácia nevyrieši na úrovni vlády SR a EK. Ide o to, že mesto bolo prijímateľom eurofondov, teda nenávratnej finančnej výpomoci vrátane DPH. V priebehu čerpania prišlo rozhodnutie EK, ktorá to, čo nám dovtedy cestou ministerstva dopravy preplácala, pozastavila. Ja verím, že rokovania, ktoré vedie pán podpredseda vlády Pellegrini, dopadnú tak, že platba DPH nám patriť bude a budeme môcť návratnú finančnú výpomoc vrátiť," vysvetlil primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD).

Mestskí poslanci schválili i prvú zmenu programového rozpočtu mesta Košice na rok 2018. Bežné výdavky zvýšili o 2.878.233 eur. Viac pôjde na sociálnu oblasť, kultúru a šport, životné prostredie, dopravu a bezpečnosť. Poslanci tiež schválili návrh viceprimátorky Renáty Lenártovej (Smer-SD) na zvýšenie dotácie pre Klub národnostných menšín a Pamätnú izbu Sándora Máraiho o 3700 eur.

Čo sa týka kapitálových výdavkov, poslanci schválili v položke doprava zvýšenie o 1.643.800 eur. V oblasti príjmových finančných operácií mesto ráta so sumou 4.521.033 eur.