Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Košický kraj

Hvezdáreň v Medzeve oslavuje 20. výročie svojho založenia

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Drozd

Najväčšiemu záujmu sa teší medzi návštevníkmi planetárny park v prednáškovej miestnosti, čo je model slnečnej sústavy v 3D prevedení.

Medzev 8. júla (TASR) – Hvezdáreň v Medzeve v okrese Košice – okolie oslavuje 20. výročie svojho založenia. Pre svojich priaznivcov pripravili jej zamestnanci dnes Deň otvorených dverí.

Ako uviedol pre TASR astronóm Tomáš Čabala, verejnosť si môže pozrieť výstavy obrazov Alexandry Dzurovčinovej a Františka Göbla. Rovnako od Göbla vystavujú zbierku známok pod názvom Naše Slovensko. Návštevníci si môžu pozrieť aj menšiu výstavku meteoritov. Hvezdáreň prezentuje drobné úlomky kozmických telies, ktoré sa našli v rôznych častiach sveta. Prehliadku planetária môžu hostia absolvovať do 20.00 h v piatich vstupoch.

Ľudia, ktorí prišli do Hvezdárne, si mohli vypočuť odborný výklad a prezrieť celú budovu. Najväčšiemu záujmu sa teší planetárny park v prednáškovej miestnosti, čo je model slnečnej sústavy v 3D prevedení. „Miniatúry planét sú znázornené v reálnom pomere, vyrobené sú z papiera. Slúži to hlavne pre žiakov škôl, aby mali lepšiu predstavu o fungovaní vesmíru,“ uviedol Čabala.

Podľa jeho slov, daždivé počasie, ktoré prevláda po celý deň, zmarilo ich plány na pozorovanie oblohy. Pracovníci Hvezdárne v Medzeve dnes prevezmú počas celomestských osláv Cenu mesta.

Hvezdáreň v Medzeve je jedinou inštitúciou svojho druhu v okrese Košice – okolie. Nadviazali úzku spoluprácu s organizáciami, ktoré sa venujú deťom a mládeži. V priebehu roka ponúkajú viaceré aktivity, ako Dni astronómie, vedomostnú súťaž – Čo vieš o hviezdach, umelecké súťaže – Vesmír očami detí, verejné pozorovania oblohy pri príležitosti Dní okolitých obcí a mesta Medzev. Počas leta k nim prichádzajú deti z letných táborov z okolia, poznamenal Čabala.